Životna sredina

Srbija odložila raspravu o projektu termoelektrane Kolubara B zbog zaraze

Srbija-raspravu-termoelektrane-Kolubara-B-zbog-zaraze

Slika: EPS

Objavljeno

13.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Srbije je navela da zbog širenja virusa korona ne može da se održi javna rasprava o nacrtu prostornog plana i strateškoj proceni uticaja projekta termoelektrane Kolubara B na životnu sredinu. PowerChina iz Kine je odabran da izgradi EPS-ovo postrojenje.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je saopštilo da se zakazana javna rasprava o projektu termoelektrane Kolubara B neće održati jer je Srbija u nepovoljnoj situaciji po pitanju zaraze virusom koji izaziva oboljenje COVID-19. Sednica komisije za javni uvid u nacrt prostornog plana i stratešku procenu uticaja na životnu sredinu će se tako održati naknadno, ali novi datum nije određen.

Javna rasprava je trebalo da se održi 15. jula. Vlada je oživela kontroverzni projekat posle tri decenije i angažovala PowerChina iz Kine da instalira pogon od 350 megavata do kraja 2024. godine za Elektroprivredu Srbije.

Faktor troškova na ime emisija ugljenika

Sporno je da li bi projekat termoelektrane na lignit bio isplativ, s obzirom na troškove koji će opteretiti kompaniju ukoliko Srbija uvede sistem dozvola za ispuštanje gasova s efektom staklene bašte. Stručna javnost je ukazala i na pitanje kvaliteta uglja iz planiranih kopova na lokaciji u blizini Beograda.

Srbija namerava da podigne dve elektrane na lignit i rekonstruiše dva bloka u postrojenju TENT A

I pored toga, Srbija podiže još jedan blok na lignit, Kostolac B3. Izvođač je China Machinery Engineering Corporation (CMEC). Projekat elektrane istočno od prestonice je za 350 megavata.

EPS suočen s još prepreka na polju finansiranja i zaštite okoline

Po navodima iz domaćih medija, rokovi u Kostolcu se probijaju, a ima i finansijskih poteškoća. Povrh svega, lokacija zahvata rimsko arheološko nalazište.

EPS inače planira da rekonstruiše blokove A1 i A2 u Termoelektrani Nikola Tesla A – TENT A u beogradskoj opštini Obrenovac. Državna elektroenergetska kompanija ima rok do kraja godine da ispuni formalne uslove za početak obnove tog dela, starog pet decenija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

13. jul 2020. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

13. jul 2020. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

13. jul 2020. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

13. jul 2020. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji