Električna energija

Termoelektrana Kolubara B na mreži 2024. godine, gradi je PowerChina

Termoelektrana Kolubara B na mrezi 2024

Foto: Iwona Olczyk, Pixabay

Objavljeno

12.03.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

12.03.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

EPS je potpisao ugovor sa kineskom firmom Power Construction Corp. of China za izgradnju termoelektrane Kolubara B. Plan je da izgradnja kapaciteta od 350 MW krene 2021. godine, a da se novi blok priključi na mrežu 2024. godine.

Elektroprivreda Srbije – EPS pokrenula je projekat izgradnje termoelektrane Kolubara B kapaciteta 350 MW. Investiciju vrednu 385 milion evra EPS će realizovati u saradnji sa kineskom firmom Power Construction Corp. of China Ltd., koja se obavezala da će u roku od dva i po meseca dati sveobuhvatan predlog za gradnju prvog postrojenja za proizvodnju električne energije iz uglja u zemlji nakon tri decenije.

Državna kompanija, koja i proizvodi lignit i distribuira struju, navela je da će pre kraja 2024. priključiti novi blok na mrežu. Izvođač, poznatiji kao PowerChina, potpisao je preliminarni sporazum, a plan bi trebalo da sastavi pre maja. Početak radova se očekuje sledeće godine, kažu u EPS-u.

Termoelektrana Kolubara B trebalo je da bude izgrađena na lokaciji samo četrdesetak kilometara od centra Beograda još pre skoro 30 godina. Projekat je napušten u ranoj fazi, tokom raspada Jugoslavije.

Zaštita životne sredine

Partneri u poduhvatu su se složili da spreče ispuštanje azotnih oksida i na primarnom i sekundarnom nivou. U ugovor moraju ući desumporizacija, filteri za praškaste materije i zaštita od zagađenja živom i halogenim elementima. Navedeno je i da će napraviti pogon za prečišćavanje otpadnih voda.

U Srbiji se neke termoelektrane na ugalj obnavljaju dok vlada tvrdi da ne može brzo da izbaci to gorivo iz upotrebe, ali ona insistira da ulaže pozamašne sume u kontrolisanje zagađenja i da podržava gradnju kapaciteta za korišćenje obnovljivih izvora

Predstavnik konglomerata PowerChina u zemlji Jang Bo izjavio je da će termoelektrana Kolubara B ispuniti standarde Evropske unije, dok je EPS naveo da je ovaj pogon neophodan za održivi industrijski razvoj Srbije. EPS računa na to da će ona zameniti zastarele jedinice Morava i Kolubara A i da će raditi do polovine 21. veka.

Termoelektrana Kolubara B će se snabdevati iz novog rudnika lignita

Mesto je blizu Uba i postojećih kopova, a kompanija radi na pokretanju eksploatacije u Radljevu, koje se takođe nalazi u kolubarskom kompleksu. Rudnik sa procenjenim rezervama od 395 miliona tona, koji se nalazi do lokacije za elektranu, treba da se otvori 2023. godine.

Srbija rekonstruiše neke od kapaciteta i ulaže u kontrolisanje zagađenja uz argument da njena zavisnost od uglja ne može da se reši brzo. Istovremeno je stimulisala investitore u vetroparkove i male hidroelektrane. Elektroprivreda Srbije je nedavno nastavila sa zanemarenim projektima proizvodnje struje iz obnovljivih izvora u ugljenokopovima i na deponiji pepela i šljake u Kostolcu.

EPS ostaje u rukama države

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić naglasio je da vlada nema nameru da privatizuje kompaniju. Lokalni mediji su ranije objavili saznanja da je ta varijanta u razmatranju usled pritiska iz Međunarodnog monetarnog fonda.

Projekat je napušten tokom raspada Jugoslavije i još jednom 2014, nakon što je EBRD odlučio da izađe iz njega zbog pomeranja težišta van sektora uglja

Po prošlogodišnjoj studiji, termoelektrana Kolubara B bi trebalo da zaposli 220 ljudi a da u izgradnji učestvuje hiljadu radnika. Projekat je obustavljeni i 2014, nakon što ga je napustila Evropska banka za obnovu i razvoj uz obrazloženje da će se preorijentisati na sektore mimo uglja. Ovaj blok na lignit je Srbija trebalo da podigne s Edisonom iz Italije. EPS je sada nagovestio da će se saradnja s kineskim kompanijama značajno proširiti.

Evropska unija uvodi mere za obustavljanje gradnje postrojenja u kojima se spaljuje ugalj i povećanje troškova korišćenja te sirovine, da bi podržala čistija rešenja. Zemlje koje su pogođene promenama počele su da planiraju brže izbacivanje uglja iz upotrebe i prelazak na obnovljive izvore energije.

Tagovi:
Komentara: (1)
Dejan / 13.03.2020.

EPS i Srbija: budala se ponosi onim čega se pametan stidi!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

oie hrvatska oieh prikljucak na mrezu metodologija

OIE Hrvatska: Blokirani projekti za obnovljive izvore energije u Hrvatskoj

12. mart 2020. - Zaustavljen je kompletan sistem dobijanja lokacijske, građevinske i upotrebne dozvole za postojeće projekte za obnovljive izvore energije

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju novim zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

12. mart 2020. - UniCredit Bank Srbija je od GGF-a dobila zajam od 50 miliona evra za velike projekte zelenih elektrana, čime su ojačali saradnju

EU clanicama odobrila 6 9 milijardi evra infrastrukturu vodonik

EU članicama odobrila 6,9 milijardi evra za infrastrukturu za vodonik

12. mart 2020. - Strateški projekat IPCEI Hy2Infra, kojeg je zajedno pripremilo sedam država članica, dobio je zeleno svetlo od Evropske komisije

rhe bistrica posebna radna grupa dubravka djedovic

Radna grupe za RHE Bistrica cilja 2031. kao rok za početak rada elektrane

12. mart 2020. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović rekla je na početku sednice da je RHE Bistrica najvažniji projekat u energetskom sektoru