OIE

wpd Adria priprema gradnju tri vetroparka snage 1,1 GW

wpd zoran obradovic ivan vukadin vetropark

Slika: Vlada Hercegbosanske županije

Objavljeno

16.02.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.02.2021.

Komentari

0

Podeli

Kompanija wpd Adria radi na projektima vetroparkova Kruzi, Vaganj, Glamoč i Marino Brdo ukupne instalisane snage 1.074 MW u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici kompanije wpd Adria, Zoran Obradović, direktor, i Ivan Šutalo, projekt menadžer, predstavili su planove za ove projekte predsedniku Vlade Hercegbosanske županije Ivanu Vukadinu.

wpd Adria, regionalna ispostava nemačke firme wpd, već ima četiri vetroparka u Hrvatskoj ukupne snage 100 MW, a sredinom 2019. najavila je gradnju sistema vetroparkova na potezu Livno-Grahovo-Knin, snage 1,2 GW. Deo ovo sistema biće i vetropark Vučipolje u Hrvatskoj. wpd u Crnoj Gori gradi vetropark Brajići.

VE Kruzi i VE Vaganj imali bi kapacitet od 810 MW, VE Glamoč 138 MW, a VE Marino Brdo 126 MW

Glavni ciljevi wpd Adrie, kako su istakli njeni predstavnici, su istraživanja i buduća ulaganja u potencijalne projekte obnovljivih izvora energije, a Hercegbosanku županiju su istaknuli kao izuzetno perspektivno geografsko područje za izgradnju vetroelektrana.

Obradović i Šutalo su premijeru predstavili projekte za izgradnju budućih vetroparkova, VE Kruzi i VE Vaganj na području grada Livna ukupne instalirane snage 810 MW, VE Glamoč u istoimenoj opštini ukupne instalirane snage 138 MW i VE Marino Brdo na prostoru opštine Bosansko Grahovo ukupne instalirane snage 126 MW.

Predsednik Vlade Ivan Vukadin izjavio je da će sa resornim ministarstvima uraditi sve kako bi se olakšale ili uklonile administrativne barijere koje stoje na putu ka realizaciji projekata vetroparkova u Hercegbosanskoj županiji.

Lokalne zajednice su važan deo svakog projekta vetroparka

On je istakao nespornu ulogu lokalne zajednice i njen uticaj na sprovođenje celog projekta, ali i višestruke koristi koje će upravo lokalne samouprave imati od izgradnje vetroparkova.

Predstavnici wpd Adria su naveli da projekt izgradnje vetroparka donosi dugoročnu korist jedinicama lokalne samouprave kroz direktah prihod za budžet.

Takođe, oni su naglasili i vođenje brige o podsticanju održivog razvoja zajednice, posebno kroz donacije namenjene deci i mladima, očuvanju prirodne i kulturne baštine, razvoju organske poljoprivrede.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Njujorski startap Air Co pravi votku od ugljen dioksida

Njujorški startap Air Co. pravi votku od ugljen-dioksida

22 октобра 2021 - Air Co. iz Njujorka proizvodi alkohol i parfem od ugljen-dioksida i zelenog vodonika, a svoju votku naziva najodrživijim žestokim pićem na svetu

Zagreb to boost solar rooftops to reach 50 MW until 2024

Zagreb pripremio program Sunčani krovovi za masovnije korišćenje solarnih panela

21 октобра 2021 - Grad Zagreb pripremio je program za podršku instaliranju solarnih panela na krovovima zgrada javnih ustanova, privatnih vlasnika i firmi

EPS solarnu elektranu lokaciji Kolubaru B

Na lokaciji planiranoj za Kolubaru B EPS želi da izgradi solarnu elektranu

20 октобра 2021 - EPS je raspisao poziv za istraživanje lokacije za termoelektranu Kolubara B radi mogućnosti postavljanja solarne elektrane