OIE

Wpd Adria priprema gradnju četiri vetroparka snage 1,1 GW

wpd zoran obradovic ivan vukadin vetropark

Slika: Vlada Hercegbosanske županije

Objavljeno

16.02.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.02.2021.

Komentari

0

Podeli

Kompanija wpd Adria radi na projektima vetroparkova Kruzi, Vaganj, Glamoč i Marino Brdo ukupne instalisane snage 1.074 MW u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici kompanije wpd Adria, Zoran Obradović, direktor, i Ivan Šutalo, projekt menadžer, predstavili su planove za ove projekte predsedniku Vlade Hercegbosanske županije Ivanu Vukadinu.

wpd Adria, regionalna ispostava nemačke firme wpd, već ima četiri vetroparka u Hrvatskoj ukupne snage 100 MW, a sredinom 2019. najavila je gradnju sistema vetroparkova na potezu Livno-Grahovo-Knin, snage 1,2 GW. Deo ovo sistema biće i vetropark Vučipolje u Hrvatskoj. wpd u Crnoj Gori gradi vetropark Brajići.

VE Kruzi i VE Vaganj imali bi kapacitet od 810 MW, VE Glamoč 138 MW, a VE Marino Brdo 126 MW

Glavni ciljevi wpd Adrie, kako su istakli njeni predstavnici, su istraživanja i buduća ulaganja u potencijalne projekte obnovljivih izvora energije, a Hercegbosanku županiju su istaknuli kao izuzetno perspektivno geografsko područje za izgradnju vetroelektrana.

Obradović i Šutalo su premijeru predstavili projekte za izgradnju budućih vetroparkova, VE Kruzi i VE Vaganj na području grada Livna ukupne instalirane snage 810 MW, VE Glamoč u istoimenoj opštini ukupne instalirane snage 138 MW i VE Marino Brdo na prostoru opštine Bosansko Grahovo ukupne instalirane snage 126 MW.

Predsednik Vlade Ivan Vukadin izjavio je da će sa resornim ministarstvima uraditi sve kako bi se olakšale ili uklonile administrativne barijere koje stoje na putu ka realizaciji projekata vetroparkova u Hercegbosanskoj županiji.

Lokalne zajednice su važan deo svakog projekta vetroparka

On je istakao nespornu ulogu lokalne zajednice i njen uticaj na sprovođenje celog projekta, ali i višestruke koristi koje će upravo lokalne samouprave imati od izgradnje vetroparkova.

Predstavnici wpd Adria su naveli da projekt izgradnje vetroparka donosi dugoročnu korist jedinicama lokalne samouprave kroz direktah prihod za budžet.

Takođe, oni su naglasili i vođenje brige o podsticanju održivog razvoja zajednice, posebno kroz donacije namenjene deci i mladima, očuvanju prirodne i kulturne baštine, razvoju organske poljoprivrede.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

16. februar 2021. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

16. februar 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

16. februar 2021. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

16. februar 2021. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage