OIE

Wpd Adria priprema gradnju četiri vetroparka snage 1,1 GW

wpd zoran obradovic ivan vukadin vetropark

Slika: Vlada Hercegbosanske županije

Objavljeno

16.02.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.02.2021.

Komentari

0

Podeli

Kompanija wpd Adria radi na projektima vetroparkova Kruzi, Vaganj, Glamoč i Marino Brdo ukupne instalisane snage 1.074 MW u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici kompanije wpd Adria, Zoran Obradović, direktor, i Ivan Šutalo, projekt menadžer, predstavili su planove za ove projekte predsedniku Vlade Hercegbosanske županije Ivanu Vukadinu.

wpd Adria, regionalna ispostava nemačke firme wpd, već ima četiri vetroparka u Hrvatskoj ukupne snage 100 MW, a sredinom 2019. najavila je gradnju sistema vetroparkova na potezu Livno-Grahovo-Knin, snage 1,2 GW. Deo ovo sistema biće i vetropark Vučipolje u Hrvatskoj. wpd u Crnoj Gori gradi vetropark Brajići.

VE Kruzi i VE Vaganj imali bi kapacitet od 810 MW, VE Glamoč 138 MW, a VE Marino Brdo 126 MW

Glavni ciljevi wpd Adrie, kako su istakli njeni predstavnici, su istraživanja i buduća ulaganja u potencijalne projekte obnovljivih izvora energije, a Hercegbosanku županiju su istaknuli kao izuzetno perspektivno geografsko područje za izgradnju vetroelektrana.

Obradović i Šutalo su premijeru predstavili projekte za izgradnju budućih vetroparkova, VE Kruzi i VE Vaganj na području grada Livna ukupne instalirane snage 810 MW, VE Glamoč u istoimenoj opštini ukupne instalirane snage 138 MW i VE Marino Brdo na prostoru opštine Bosansko Grahovo ukupne instalirane snage 126 MW.

Predsednik Vlade Ivan Vukadin izjavio je da će sa resornim ministarstvima uraditi sve kako bi se olakšale ili uklonile administrativne barijere koje stoje na putu ka realizaciji projekata vetroparkova u Hercegbosanskoj županiji.

Lokalne zajednice su važan deo svakog projekta vetroparka

On je istakao nespornu ulogu lokalne zajednice i njen uticaj na sprovođenje celog projekta, ali i višestruke koristi koje će upravo lokalne samouprave imati od izgradnje vetroparkova.

Predstavnici wpd Adria su naveli da projekt izgradnje vetroparka donosi dugoročnu korist jedinicama lokalne samouprave kroz direktah prihod za budžet.

Takođe, oni su naglasili i vođenje brige o podsticanju održivog razvoja zajednice, posebno kroz donacije namenjene deci i mladima, očuvanju prirodne i kulturne baštine, razvoju organske poljoprivrede.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija o daljinskog energetici Novi Sad 13. oktobar Bojan Bogdanovic EBRD

13. oktobra u Novom Sadu konferencija “OIE u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja”

07 октобра 2022 - Novi Sad sledeće nedelje dočekuje ekspertsku zajednicu i zainteresovanu javnost za daljinsku energetiku. Vodeći stručnjaci...

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

06 октобра 2022 - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije

OX2 razvija proektat vetroelektrana od 5 GW u Baltičkom moru

Kod Olandskih ostrva na Baltiku biće izgrađene najveće vetroelektrane na moru

05 октобра 2022 - Kompanije OX2 i Alandsbanken Fondbolag razvijaju priobalni projekat vetra u blizini Olandskih ostrva u Baltičkom...

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica