OIE

Wpd Adria priprema gradnju četiri vetroparka snage 1,1 GW

wpd zoran obradovic ivan vukadin vetropark

Slika: Vlada Hercegbosanske županije

Objavljeno

16.02.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.02.2021.

Komentari

0

Podeli

Kompanija wpd Adria radi na projektima vetroparkova Kruzi, Vaganj, Glamoč i Marino Brdo ukupne instalisane snage 1.074 MW u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici kompanije wpd Adria, Zoran Obradović, direktor, i Ivan Šutalo, projekt menadžer, predstavili su planove za ove projekte predsedniku Vlade Hercegbosanske županije Ivanu Vukadinu.

wpd Adria, regionalna ispostava nemačke firme wpd, već ima četiri vetroparka u Hrvatskoj ukupne snage 100 MW, a sredinom 2019. najavila je gradnju sistema vetroparkova na potezu Livno-Grahovo-Knin, snage 1,2 GW. Deo ovo sistema biće i vetropark Vučipolje u Hrvatskoj. wpd u Crnoj Gori gradi vetropark Brajići.

VE Kruzi i VE Vaganj imali bi kapacitet od 810 MW, VE Glamoč 138 MW, a VE Marino Brdo 126 MW

Glavni ciljevi wpd Adrie, kako su istakli njeni predstavnici, su istraživanja i buduća ulaganja u potencijalne projekte obnovljivih izvora energije, a Hercegbosanku županiju su istaknuli kao izuzetno perspektivno geografsko područje za izgradnju vetroelektrana.

Obradović i Šutalo su premijeru predstavili projekte za izgradnju budućih vetroparkova, VE Kruzi i VE Vaganj na području grada Livna ukupne instalirane snage 810 MW, VE Glamoč u istoimenoj opštini ukupne instalirane snage 138 MW i VE Marino Brdo na prostoru opštine Bosansko Grahovo ukupne instalirane snage 126 MW.

Predsednik Vlade Ivan Vukadin izjavio je da će sa resornim ministarstvima uraditi sve kako bi se olakšale ili uklonile administrativne barijere koje stoje na putu ka realizaciji projekata vetroparkova u Hercegbosanskoj županiji.

Lokalne zajednice su važan deo svakog projekta vetroparka

On je istakao nespornu ulogu lokalne zajednice i njen uticaj na sprovođenje celog projekta, ali i višestruke koristi koje će upravo lokalne samouprave imati od izgradnje vetroparkova.

Predstavnici wpd Adria su naveli da projekt izgradnje vetroparka donosi dugoročnu korist jedinicama lokalne samouprave kroz direktah prihod za budžet.

Takođe, oni su naglasili i vođenje brige o podsticanju održivog razvoja zajednice, posebno kroz donacije namenjene deci i mladima, očuvanju prirodne i kulturne baštine, razvoju organske poljoprivrede.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

16. februar 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

16. februar 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

16. februar 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

16. februar 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.