OIE

Wpd Adria priprema gradnju četiri vetroparka snage 1,1 GW

wpd zoran obradovic ivan vukadin vetropark

Slika: Vlada Hercegbosanske županije

Objavljeno

16.02.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.02.2021.

Komentari

0

Podeli

Kompanija wpd Adria radi na projektima vetroparkova Kruzi, Vaganj, Glamoč i Marino Brdo ukupne instalisane snage 1.074 MW u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici kompanije wpd Adria, Zoran Obradović, direktor, i Ivan Šutalo, projekt menadžer, predstavili su planove za ove projekte predsedniku Vlade Hercegbosanske županije Ivanu Vukadinu.

wpd Adria, regionalna ispostava nemačke firme wpd, već ima četiri vetroparka u Hrvatskoj ukupne snage 100 MW, a sredinom 2019. najavila je gradnju sistema vetroparkova na potezu Livno-Grahovo-Knin, snage 1,2 GW. Deo ovo sistema biće i vetropark Vučipolje u Hrvatskoj. wpd u Crnoj Gori gradi vetropark Brajići.

VE Kruzi i VE Vaganj imali bi kapacitet od 810 MW, VE Glamoč 138 MW, a VE Marino Brdo 126 MW

Glavni ciljevi wpd Adrie, kako su istakli njeni predstavnici, su istraživanja i buduća ulaganja u potencijalne projekte obnovljivih izvora energije, a Hercegbosanku županiju su istaknuli kao izuzetno perspektivno geografsko područje za izgradnju vetroelektrana.

Obradović i Šutalo su premijeru predstavili projekte za izgradnju budućih vetroparkova, VE Kruzi i VE Vaganj na području grada Livna ukupne instalirane snage 810 MW, VE Glamoč u istoimenoj opštini ukupne instalirane snage 138 MW i VE Marino Brdo na prostoru opštine Bosansko Grahovo ukupne instalirane snage 126 MW.

Predsednik Vlade Ivan Vukadin izjavio je da će sa resornim ministarstvima uraditi sve kako bi se olakšale ili uklonile administrativne barijere koje stoje na putu ka realizaciji projekata vetroparkova u Hercegbosanskoj županiji.

Lokalne zajednice su važan deo svakog projekta vetroparka

On je istakao nespornu ulogu lokalne zajednice i njen uticaj na sprovođenje celog projekta, ali i višestruke koristi koje će upravo lokalne samouprave imati od izgradnje vetroparkova.

Predstavnici wpd Adria su naveli da projekt izgradnje vetroparka donosi dugoročnu korist jedinicama lokalne samouprave kroz direktah prihod za budžet.

Takođe, oni su naglasili i vođenje brige o podsticanju održivog razvoja zajednice, posebno kroz donacije namenjene deci i mladima, očuvanju prirodne i kulturne baštine, razvoju organske poljoprivrede.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rečna toplotna pumpa kompanije Simens Energy stigla je u Manhajm

Simens Energy isporučio toplotnu pumpu za daljinsko grejanje koja će koristiti vodu iz Rajne

16. februar 2021. - Kompanija MVV iz Manhajma želi da korisnike snabdeva daljinskim grejanjem samo iz zelenih izvora. Rečna toplotna pumpa je jedno od rešenja.

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica o sistemu za trgovanje emisijama: Saradnja regionalnih elektroprivreda je put za energetsku tranziciju

16. februar 2021. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

16. februar 2021. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

EU zabranila prodaju vozila benzin dizel od 2035 godine

Finalno potvrđeno: EU zabranila prodaju vozila na benzin, dizel od 2035. godine

16. februar 2021. - Ministri energetike zemalja EU dogovorili su zabranu prodaje novih automobila i kombija na benzin i dizel od 2035, ali uz jedan izuzetak