OIE

Wpd Adria razvija projekat solarne elektrane na lokaciji svog vetroparka

Wpd Adria projekat solarne elektrane vetroparka

Slika: Cornell Frühauf from Pixabay

Objavljeno

31.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Opština Šestanovac na jugu Hrvatske mogla bi da dobije hibridnu elektranu, jer wpd Adria prikuplja dozvole za fotonaponsko postrojenje koje namerava da gradi na parceli na kojoj je već njegov vetropark Katuni.

Nemačka kompanija wpd završila je 2016. svoj vetropark Katuni, a sada izrađuje dokumentaciju za podizanje solarne elektrane na istom mestu. Načelnik Opštine Šestanovac Pave Čikeš kazao je za Slobodnu Dalmaciju da je projekat u fazi procene da li je za projekat potrebna studija o uticaju na životnu sredinu. On je ukazao i na to da će investitor iskoristiti postojeće pristupne puteve i trafo-stanicu, što donosi uštede.

Dva postrojenja na različite tehnologije mogu da se spoje u hibridnu elektranu

Čikeš je dodao da bi nova solarna elektrana imala kapacitet oko 30 megavata. Prema ranijim informacijama, kompanijina ćerka firma wpd Adria je planirala 35 megavata. Načelnik je izjavio da je procenjena godišnja proizvodnja iznad 50 gigavat-sati, što bi donelo 66.000 evra opštinskom budžetu ili pet odsto sadašnjeg iznosa.

U opštini živi samo dve hiljade ljudi i pogoni na obnovljive izvore energije mogu znatno da joj uvećaju prihode

Wpd Adria je krajem prošle godine obavestio lokalnu samoupravu o svojoj nameri. Ukoliko integriše planirani sistem s vetroparkom Katuni, dobiće hibridnu elektranu. Vetar i solar se često nadopunjuju u proizvodnji struje, jer fotonaponska postrojenja zavise od sunčevog svetla. Efikasnost bi bila još veća kada bi se tu postavila baterija za skladištenje energije. Wpd Adria ubrzano razvija projekte u regionu.

U pripremi izgradnja još jedne vetroelektrane, dve solarne elektrane u Šestanovcu

Šestanovac se nalazi na jugu Hrvatske i ima samo dve hiljade stanovnika. Solarna elektrana kod sela Katuni trebalo bi da se prostire na 58 hektara, dok je još 72 hektara na istom prostoru predviđeno za fotonaponske sisteme. Domaća firma Aureus Navis je već pokazala interesovanje za izgradnju solarnog parka od 9,99 megavata, a sada želi da napravi još jedan iste veličine, po načelnikovim rečima.

Državni proizvođač električne energije Hrvatska elektroprivreda, HEP, uključio je u svoj desetogodišnji plan razvoja vetropark od 125 megavata na brdu Umovi, na teritorijama Šestanovca, Omiša i Trilja, istakao je Čikeš.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

oie hrvatska oieh prikljucak na mrezu metodologija

OIE Hrvatska: Blokirani projekti za obnovljive izvore energije u Hrvatskoj

31. mart 2021. - Zaustavljen je kompletan sistem dobijanja lokacijske, građevinske i upotrebne dozvole za postojeće projekte za obnovljive izvore energije

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju novim zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

31. mart 2021. - UniCredit Bank Srbija je od GGF-a dobila zajam od 50 miliona evra za velike projekte zelenih elektrana, čime su ojačali saradnju

EU clanicama odobrila 6 9 milijardi evra infrastrukturu vodonik

EU članicama odobrila 6,9 milijardi evra za infrastrukturu za vodonik

31. mart 2021. - Strateški projekat IPCEI Hy2Infra, kojeg je zajedno pripremilo sedam država članica, dobio je zeleno svetlo od Evropske komisije

rhe bistrica posebna radna grupa dubravka djedovic

Radna grupa za RHE Bistrica cilja 2031. kao rok za početak rada elektrane

31. mart 2021. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović rekla je na početku sednice da je RHE Bistrica najvažniji projekat u energetskom sektoru