OIE

Wpd Adria razvija projekat solarne elektrane na lokaciji svog vetroparka

Wpd Adria projekat solarne elektrane vetroparka

Slika: Cornell Frühauf from Pixabay

Objavljeno

31.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Opština Šestanovac na jugu Hrvatske mogla bi da dobije hibridnu elektranu, jer wpd Adria prikuplja dozvole za fotonaponsko postrojenje koje namerava da gradi na parceli na kojoj je već njegov vetropark Katuni.

Nemačka kompanija wpd završila je 2016. svoj vetropark Katuni, a sada izrađuje dokumentaciju za podizanje solarne elektrane na istom mestu. Načelnik Opštine Šestanovac Pave Čikeš kazao je za Slobodnu Dalmaciju da je projekat u fazi procene da li je za projekat potrebna studija o uticaju na životnu sredinu. On je ukazao i na to da će investitor iskoristiti postojeće pristupne puteve i trafo-stanicu, što donosi uštede.

Dva postrojenja na različite tehnologije mogu da se spoje u hibridnu elektranu

Čikeš je dodao da bi nova solarna elektrana imala kapacitet oko 30 megavata. Prema ranijim informacijama, kompanijina ćerka firma wpd Adria je planirala 35 megavata. Načelnik je izjavio da je procenjena godišnja proizvodnja iznad 50 gigavat-sati, što bi donelo 66.000 evra opštinskom budžetu ili pet odsto sadašnjeg iznosa.

U opštini živi samo dve hiljade ljudi i pogoni na obnovljive izvore energije mogu znatno da joj uvećaju prihode

Wpd Adria je krajem prošle godine obavestio lokalnu samoupravu o svojoj nameri. Ukoliko integriše planirani sistem s vetroparkom Katuni, dobiće hibridnu elektranu. Vetar i solar se često nadopunjuju u proizvodnji struje, jer fotonaponska postrojenja zavise od sunčevog svetla. Efikasnost bi bila još veća kada bi se tu postavila baterija za skladištenje energije. Wpd Adria ubrzano razvija projekte u regionu.

U pripremi izgradnja još jedne vetroelektrane, dve solarne elektrane u Šestanovcu

Šestanovac se nalazi na jugu Hrvatske i ima samo dve hiljade stanovnika. Solarna elektrana kod sela Katuni trebalo bi da se prostire na 58 hektara, dok je još 72 hektara na istom prostoru predviđeno za fotonaponske sisteme. Domaća firma Aureus Navis je već pokazala interesovanje za izgradnju solarnog parka od 9,99 megavata, a sada želi da napravi još jedan iste veličine, po načelnikovim rečima.

Državni proizvođač električne energije Hrvatska elektroprivreda, HEP, uključio je u svoj desetogodišnji plan razvoja vetropark od 125 megavata na brdu Umovi, na teritorijama Šestanovca, Omiša i Trilja, istakao je Čikeš.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

31. mart 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

31. mart 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

31. mart 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

31. mart 2021. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine