OIE

Wpd Adria razvija projekat solarne elektrane na lokaciji svog vetroparka

Wpd Adria projekat solarne elektrane vetroparka

Slika: Cornell Frühauf from Pixabay

Objavljeno

31.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Opština Šestanovac na jugu Hrvatske mogla bi da dobije hibridnu elektranu, jer wpd Adria prikuplja dozvole za fotonaponsko postrojenje koje namerava da gradi na parceli na kojoj je već njegov vetropark Katuni.

Nemačka kompanija wpd završila je 2016. svoj vetropark Katuni, a sada izrađuje dokumentaciju za podizanje solarne elektrane na istom mestu. Načelnik Opštine Šestanovac Pave Čikeš kazao je za Slobodnu Dalmaciju da je projekat u fazi procene da li je za projekat potrebna studija o uticaju na životnu sredinu. On je ukazao i na to da će investitor iskoristiti postojeće pristupne puteve i trafo-stanicu, što donosi uštede.

Dva postrojenja na različite tehnologije mogu da se spoje u hibridnu elektranu

Čikeš je dodao da bi nova solarna elektrana imala kapacitet oko 30 megavata. Prema ranijim informacijama, kompanijina ćerka firma wpd Adria je planirala 35 megavata. Načelnik je izjavio da je procenjena godišnja proizvodnja iznad 50 gigavat-sati, što bi donelo 66.000 evra opštinskom budžetu ili pet odsto sadašnjeg iznosa.

U opštini živi samo dve hiljade ljudi i pogoni na obnovljive izvore energije mogu znatno da joj uvećaju prihode

Wpd Adria je krajem prošle godine obavestio lokalnu samoupravu o svojoj nameri. Ukoliko integriše planirani sistem s vetroparkom Katuni, dobiće hibridnu elektranu. Vetar i solar se često nadopunjuju u proizvodnji struje, jer fotonaponska postrojenja zavise od sunčevog svetla. Efikasnost bi bila još veća kada bi se tu postavila baterija za skladištenje energije. Wpd Adria ubrzano razvija projekte u regionu.

U pripremi izgradnja još jedne vetroelektrane, dve solarne elektrane u Šestanovcu

Šestanovac se nalazi na jugu Hrvatske i ima samo dve hiljade stanovnika. Solarna elektrana kod sela Katuni trebalo bi da se prostire na 58 hektara, dok je još 72 hektara na istom prostoru predviđeno za fotonaponske sisteme. Domaća firma Aureus Navis je već pokazala interesovanje za izgradnju solarnog parka od 9,99 megavata, a sada želi da napravi još jedan iste veličine, po načelnikovim rečima.

Državni proizvođač električne energije Hrvatska elektroprivreda, HEP, uključio je u svoj desetogodišnji plan razvoja vetropark od 125 megavata na brdu Umovi, na teritorijama Šestanovca, Omiša i Trilja, istakao je Čikeš.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nemacka dva medjunarodna medunarodna gasovoda zeleni vodonik

Nemačka planira izgradnju dva međunarodna gasovoda za zeleni vodonik

31. mart 2021. - Nemačka se pridružila projektu H2Med, a namerava i da sa Belgijom ispod Severnog mora postavi cevovod za zeleni vodonik

biogas elektrane hrvatska bioplin troskovi propast

OIE Hrvatska: Biogasne elektrane u Hrvatskoj na na rubu propasti

31. mart 2021. - Poskupljenje sirovina zbog energetske krize je problem sa kojim se biogasna postrojenja suočavaju više od godinu dana

cwp crna gora montechevo solar elektrana

CWP ulazi na tržište Crne Gore sa solarnom elektranom snage 400 MW

31. mart 2021. - CWP Europe, kompanija za razvoj projekata za obnovljive izvore energiju, ulazi na tržište Crne Gore...

epcg zelezara niksic solarna elektrana

EPCG gradi solarnu elektranu snage 47 MW u okviru nikšićke železare

31. mart 2021. - Instaliranje solarnih panela planirano je da počne u martu i to na krovovima pogona i zemljištu nikšićke čeličane