OIE

Wpd i Danske Commodities potpisali prvi komercijalni PPA ugovor u Hrvatskoj

Prvi komercijalni PPA ugovor Hrvatskoj wpd Danske Commodities

Foto: Wpd Adria

Objavljeno

16.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Developer i operater projekata obnovljivih izvora energije wpd je s kompanijom Danske Commodities potpisao ugovor o otkupu električne energije (PPA) iz vetroelektrane Orlice s fiksnom cenom.

U Hrvatskoj je sklopljen prvi PPA između dva nedržavna učesnika na tržištu. Vetroelektrana Orlice od 9,6 megavata izašla je iz vladinog sistema fidin podsticaja, pa je njen vlasnik wpd, sa sedištem u Nemačkoj, potpisao ugovor o otkupu struje s fiksnom cenom sa kompanijom Danske Commodities, koja će biti zadužena za trgovanje i balansiranje. Dve strane su saopštile da su time označile početak još jednog poglavlja u energetici zemlje.

Značajan signal za razvoj energetskog tržišta regiona

Vetropark se nalazi u blizini Šibenika, kod dalmatinske obale, a wpd ga je pustio u pogon 2009. godine. Proizvodnja je ekvivalentna potrebama 5.000 domaćinstava za strujom. Firma je sada potpisala prvi komercijalni ugovor za Orlice na tržištu. Ona u Hrvatskoj i na Zapadnom Balkanu deluje preko svoje podružnice wpd Adria.

„PPA koji smo danas potpisali označava početak naše suradnje s tvrtkom Danske Commodities u Hrvatskoj, ali je i značajan iskorak za razvoj energetskog tržišta u regiji. Kao što je wpd bio među prvima koji je razvijao vjetroelektrane u Hrvatskoj, sada smo i pioniri u realizaciji komercijalnog odnosa s drugim nedržavnim sudionikom na tržištu, odmah nakon isteka prethodnog ugovora s Hrvatskim operatorom tržišta energije za Vjetroelektranu Orlice“, rekao je Zoran Obradović, direktor wpd Adria.

Zelene ambicije Hrvatske podstiču potražnju za obnovljivom energijom

Energetska tranzicija dobija zamah širom Europe, stvarajući nove prilike za balkansko energetsko tržište, navode u wpd-u. Na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama COP26, premijer Andrej Plenković najavio je da Hrvatska namjerava da emisije ugljenika do 2030. smanji za 45% i da najkasnije 2033. prestane da koristi ugalj. Cilj je da zemlja do 2030. postigne udeo obnovljivih izvora u finalnoj potrošnji energije od 39 odsto, dok Evropska unija cilja na 32 procenta.

Mosegaard: Ugovor treba da posluži za postavljanje standarda za sklapanje poslova širom Balkana

„Danske Commodities preko deset godina trguje energijom u Hrvatskoj i učestvuje u tranziciji zemlje prema zelenijoj privredi. Hrvatska sada povećava svoje klimatske ambicije, što znači da će biti potrebno još više obnovljive energije. S potpisivanjem ovog, prvog komercijalnog PPA, nadamo se da ćemo proširiti razvoj obnovljivih izvora energije jačanjem investicione klime za buduće energetske projekte – i postaviti standard za sklapanje poslova na prostoru celog Balkana“, rekao je Tor Mosegaard, direktor za trgovanje električnom energijom u Evropi ove danske kompanije, koja je u vlasništvu norveškog Equinora.

Wpd poseduje četiri vetroelektrane u Hrvatskoj i razvija projekat Brajići u Crnoj Gori. Pored toga planira da izgradi postrojenja ukupne snage najmanje 1,2 gigavata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, uključujući solarni park kod Dubrovnika. Vlada Severne Makedonije je njegov projekat vetroelektrane Virovi od 415 megavata nedavno proglasila strateškom investicijom.

Kako je navedeno na veb stranici wpd Adrije, zainteresovana je za ulaganja širom teritorije nekadašnje Jugoslavije i u Albaniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica o sistemu za trgovanje emisijama: Saradnja regionalnih elektroprivreda je put za energetsku tranziciju

16. decembar 2021. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

16. decembar 2021. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

16. decembar 2021. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

16. decembar 2021. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost