OIE

Wpd i Danske Commodities potpisali prvi komercijalni PPA ugovor u Hrvatskoj

Prvi komercijalni PPA ugovor Hrvatskoj wpd Danske Commodities

Foto: Wpd Adria

Objavljeno

16.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Developer i operater projekata obnovljivih izvora energije wpd je s kompanijom Danske Commodities potpisao ugovor o otkupu električne energije (PPA) iz vetroelektrane Orlice s fiksnom cenom.

U Hrvatskoj je sklopljen prvi PPA između dva nedržavna učesnika na tržištu. Vetroelektrana Orlice od 9,6 megavata izašla je iz vladinog sistema fidin podsticaja, pa je njen vlasnik wpd, sa sedištem u Nemačkoj, potpisao ugovor o otkupu struje s fiksnom cenom sa kompanijom Danske Commodities, koja će biti zadužena za trgovanje i balansiranje. Dve strane su saopštile da su time označile početak još jednog poglavlja u energetici zemlje.

Značajan signal za razvoj energetskog tržišta regiona

Vetropark se nalazi u blizini Šibenika, kod dalmatinske obale, a wpd ga je pustio u pogon 2009. godine. Proizvodnja je ekvivalentna potrebama 5.000 domaćinstava za strujom. Firma je sada potpisala prvi komercijalni ugovor za Orlice na tržištu. Ona u Hrvatskoj i na Zapadnom Balkanu deluje preko svoje podružnice wpd Adria.

„PPA koji smo danas potpisali označava početak naše suradnje s tvrtkom Danske Commodities u Hrvatskoj, ali je i značajan iskorak za razvoj energetskog tržišta u regiji. Kao što je wpd bio među prvima koji je razvijao vjetroelektrane u Hrvatskoj, sada smo i pioniri u realizaciji komercijalnog odnosa s drugim nedržavnim sudionikom na tržištu, odmah nakon isteka prethodnog ugovora s Hrvatskim operatorom tržišta energije za Vjetroelektranu Orlice“, rekao je Zoran Obradović, direktor wpd Adria.

Zelene ambicije Hrvatske podstiču potražnju za obnovljivom energijom

Energetska tranzicija dobija zamah širom Europe, stvarajući nove prilike za balkansko energetsko tržište, navode u wpd-u. Na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama COP26, premijer Andrej Plenković najavio je da Hrvatska namjerava da emisije ugljenika do 2030. smanji za 45% i da najkasnije 2033. prestane da koristi ugalj. Cilj je da zemlja do 2030. postigne udeo obnovljivih izvora u finalnoj potrošnji energije od 39 odsto, dok Evropska unija cilja na 32 procenta.

Mosegaard: Ugovor treba da posluži za postavljanje standarda za sklapanje poslova širom Balkana

„Danske Commodities preko deset godina trguje energijom u Hrvatskoj i učestvuje u tranziciji zemlje prema zelenijoj privredi. Hrvatska sada povećava svoje klimatske ambicije, što znači da će biti potrebno još više obnovljive energije. S potpisivanjem ovog, prvog komercijalnog PPA, nadamo se da ćemo proširiti razvoj obnovljivih izvora energije jačanjem investicione klime za buduće energetske projekte – i postaviti standard za sklapanje poslova na prostoru celog Balkana“, rekao je Tor Mosegaard, direktor za trgovanje električnom energijom u Evropi ove danske kompanije, koja je u vlasništvu norveškog Equinora.

Wpd poseduje četiri vetroelektrane u Hrvatskoj i razvija projekat Brajići u Crnoj Gori. Pored toga planira da izgradi postrojenja ukupne snage najmanje 1,2 gigavata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, uključujući solarni park kod Dubrovnika. Vlada Severne Makedonije je njegov projekat vetroelektrane Virovi od 415 megavata nedavno proglasila strateškom investicijom.

Kako je navedeno na veb stranici wpd Adrije, zainteresovana je za ulaganja širom teritorije nekadašnje Jugoslavije i u Albaniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

16. decembar 2021. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra 2024: Otkrijte ko sve radi u sektoru vetra

16. decembar 2021. - Svetski dan vetra obeležava se 15. juna i služi da nas podseti na snagu i mogućnosti korišćenja energije vetra, koja može da preoblikuje naše energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomije i podstakne rast

eps plan transformacije djerdap

Elektroprivreda Srbije usvojila Plan transformacije

16. decembar 2021. - Usvajanjem Plana transformacije Srbija je ispunila važan strukturni reper u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom

hrvatska cena prikljucka elektrane oieh ivo milatic pula

Hrvatska konačno dobija odluku koju čekaju projekti vredni milijardu evra

16. decembar 2021. - Do 2030. Ivo Milatić očekuje da od 10,5 GW ukupnog kapaciteta za proizvodnju električne energije osam gigavata budu obnovljivi izvori