OIE

Nemačka investicija u vetropark u Severnoj Makedoniji veća od pola milijarde evra

Nemacka investicija vetropark Severnoj Makedoniji pola milijarde evra

Foto: Chris Briggs on Unsplash

Objavljeno

13.10.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.10.2021.

Komentari

0

Podeli

Nemačka kompanija wpd će izgraditi vetropark od 425 megavata u Severnoj Makedoniji, izjavio je premijer Zoran Zaev i dodao da će to biti najveća dosadašnja grinfild investicija u zemlji. Projekat je procenjen na preko 500 miliona evra.

Severna Makedonija je pre mesec dana proglasila dva projekta elektrana na obnovljive izvore strateškim investicijama. Nemačka kompanija wpd namerava da podigne vetropark Virovi snage 415 MW u pojasu od Kumanova preko Starog Nagoričana i Rankovca do Krive Palanke na severoistoku zemlje. EFT razvija projekat solarne elektrane u Erdželiji kod Svetog Nikole malo južnije odatle.

Vetropark kojeg se wpd sprema da instalira imaće 69 turbina a, s vrednošću od 500 miliona evra, biće najveća grinfild investicija u Severnoj Makedoniji od sticanja nezavisnosti 1991. godine, izjavio je premijer Zoran Zaev na konferenciji za štampu s ambasadorkom Nemačke Anke Holstein.

Virovi će biti najveća elektrana na obnovljive izvore u Severnoj Makedoniji

Vlada želi ukupno 1,5 gigavat u fotonaponskim postrojenjima i 700 megavata u vetroelektranama, dodao je. Zaev je podsetio da Bogdanci, jedina vetrofarma u Severnoj Makedoniji, ima 16 turbina. Kapacitet joj je 36,8 megavata, ali treba da bude proširena za još do 15 megavata. Državni proizvođač električne energije Elektrani na Severna Makedonija, vlasnik tog postrojenja, takođe ima projekat vetroelektrane od 50 megavata u Đevđeliji.

Premijer je kazao da ukupni kapacitet Bogdanaca, Virova i drugih budućih vetroelektrana koje je vlada odobrila premašuje 600 megavata. Investitori u privatni vetropark Bogoslovec, planirane snage 36 megavata, u junu su zatvorili finansijsku konstrukciju.

Virovi bi po svojoj zamišljenoj snazi bili najveća elektrana na obnovljive izvore u Severnoj Makedoniji. Najveća hidroelektrana, Vrutok, ima kapacitet 165,6 megavata, po ESM-ovim podacima. U kompleksu uglja REK Bitola kojim ta državna elektroprivreda radi najveća elektrana u zemlji, snage 700 megavata, ali obično su u funkciji dva od tri bloka.

Bez vladine finansijske podrške

Zaev je naveo da će wpd-ovo postrojenje proizvoditi dovoljno električne energije za 290.000 domaćinstava i da neće imati pravo ni na kakva državna sredstva. Otkrio je da će se poduhvat sprovesti u delo u više faza.

Kompanija je ocenila da će projekat biti vredan i više od 500 miliona evra. Kako kažu predstavnici wpd-a, za izgradnju i upravljanje biće angažovana domaća radna snaga kao i lokalni snabdevači. Ta nemačka firma je obećala da će unaprediti energetsku i putnu infrastrukturu u oblasti u kojoj će raditi.

Ona u regionu deluje preko svoje podružnice wpd Adria. Već poseduje četiri vetroelektrane u Hrvatskoj i razvija projekat Brajići u Crnoj Gori. Pored toga planira da izgradi postrojenja ukupne snage najmanje 1,2 gigavata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, uključujući solarni park kod Dubrovnika.

Kako je navedeno na veb stranici wpd Adrije, zainteresovana je za ulaganja širom teritorije nekadašnje Jugoslavije i u Albaniji.

Nemačka razvojna banka KfW je u februaru Severnoj Makedoniji odobrila paket pozajmica od 80,5 miliona evra po povoljnim uslovima za ESM-ove projekte u energetici kao i grant od 2,4 miliona evra za sektor obnovljivih izvora. Nemačka ima slične sporazume s Kosovom* i Srbijom.

 

ISPRAVKA: Iz članka je izbrisana informacija da će kredit biti iskorišćen i za prebacivanje elektrana sa uglja na gas. KfW je pojasnio da „u principu ne finansira ikakve investicije u proizvodnju struje iz gasa“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

13. oktobar 2021. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

13. oktobar 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

13. oktobar 2021. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

13. oktobar 2021. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage