OIE

Nemačka investicija u vetropark u Severnoj Makedoniji veća od pola milijarde evra

Nemacka investicija vetropark Severnoj Makedoniji pola milijarde evra

Foto: Chris Briggs on Unsplash

Objavljeno

13.10.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.10.2021.

Komentari

0

Podeli

Nemačka kompanija wpd će izgraditi vetropark od 425 megavata u Severnoj Makedoniji, izjavio je premijer Zoran Zaev i dodao da će to biti najveća dosadašnja grinfild investicija u zemlji. Projekat je procenjen na preko 500 miliona evra.

Severna Makedonija je pre mesec dana proglasila dva projekta elektrana na obnovljive izvore strateškim investicijama. Nemačka kompanija wpd namerava da podigne vetropark Virovi snage 415 MW u pojasu od Kumanova preko Starog Nagoričana i Rankovca do Krive Palanke na severoistoku zemlje. EFT razvija projekat solarne elektrane u Erdželiji kod Svetog Nikole malo južnije odatle.

Vetropark kojeg se wpd sprema da instalira imaće 69 turbina a, s vrednošću od 500 miliona evra, biće najveća grinfild investicija u Severnoj Makedoniji od sticanja nezavisnosti 1991. godine, izjavio je premijer Zoran Zaev na konferenciji za štampu s ambasadorkom Nemačke Anke Holstein.

Virovi će biti najveća elektrana na obnovljive izvore u Severnoj Makedoniji

Vlada želi ukupno 1,5 gigavat u fotonaponskim postrojenjima i 700 megavata u vetroelektranama, dodao je. Zaev je podsetio da Bogdanci, jedina vetrofarma u Severnoj Makedoniji, ima 16 turbina. Kapacitet joj je 36,8 megavata, ali treba da bude proširena za još do 15 megavata. Državni proizvođač električne energije Elektrani na Severna Makedonija, vlasnik tog postrojenja, takođe ima projekat vetroelektrane od 50 megavata u Đevđeliji.

Premijer je kazao da ukupni kapacitet Bogdanaca, Virova i drugih budućih vetroelektrana koje je vlada odobrila premašuje 600 megavata. Investitori u privatni vetropark Bogoslovec, planirane snage 36 megavata, u junu su zatvorili finansijsku konstrukciju.

Virovi bi po svojoj zamišljenoj snazi bili najveća elektrana na obnovljive izvore u Severnoj Makedoniji. Najveća hidroelektrana, Vrutok, ima kapacitet 165,6 megavata, po ESM-ovim podacima. U kompleksu uglja REK Bitola kojim ta državna elektroprivreda radi najveća elektrana u zemlji, snage 700 megavata, ali obično su u funkciji dva od tri bloka.

Bez vladine finansijske podrške

Zaev je naveo da će wpd-ovo postrojenje proizvoditi dovoljno električne energije za 290.000 domaćinstava i da neće imati pravo ni na kakva državna sredstva. Otkrio je da će se poduhvat sprovesti u delo u više faza.

Kompanija je ocenila da će projekat biti vredan i više od 500 miliona evra. Kako kažu predstavnici wpd-a, za izgradnju i upravljanje biće angažovana domaća radna snaga kao i lokalni snabdevači. Ta nemačka firma je obećala da će unaprediti energetsku i putnu infrastrukturu u oblasti u kojoj će raditi.

Ona u regionu deluje preko svoje podružnice wpd Adria. Već poseduje četiri vetroelektrane u Hrvatskoj i razvija projekat Brajići u Crnoj Gori. Pored toga planira da izgradi postrojenja ukupne snage najmanje 1,2 gigavata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, uključujući solarni park kod Dubrovnika.

Kako je navedeno na veb stranici wpd Adrije, zainteresovana je za ulaganja širom teritorije nekadašnje Jugoslavije i u Albaniji.

Nemačka razvojna banka KfW je u februaru Severnoj Makedoniji odobrila paket pozajmica od 80,5 miliona evra po povoljnim uslovima za ESM-ove projekte u energetici kao i grant od 2,4 miliona evra za sektor obnovljivih izvora. Nemačka ima slične sporazume s Kosovom* i Srbijom.

 

ISPRAVKA: Iz članka je izbrisana informacija da će kredit biti iskorišćen i za prebacivanje elektrana sa uglja na gas. KfW je pojasnio da „u principu ne finansira ikakve investicije u proizvodnju struje iz gasa“.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

13. oktobar 2021. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

lopare litijum peticija protest

Opština Lopare traži da Republika Srpska odustane od litijuma

13. oktobar 2021. - Rado Savić, načelnik Opštine, predao je Narodnoj skupštini RS peticiju sa potpisom 3.711 građanina protiv otvaranja rudnika na Majevici

EIB-kreditira-izgradnju-vetroelektrane-Vlasic-u-Bosni

EIB kreditira izgradnju vetroelektrane Vlašić u Bosni

13. oktobar 2021. - Ogranak Evropske investicione banke EIB Global odobrio je 36 miliona evra za izgradnju vetroelektrane Vlašić kod Travnika

Djedovic Dedovic Lezimo na milijardama od strateskih mineralnih sirovina

Đedović: Ležimo na milijardama od strateških mineralnih sirovina

13. oktobar 2021. - Korišćenje strateških mineralnih sirovina mora da bude u najboljem interesu privrede, poručila je ministarka Dubravka Đedović Handanović