OIE

Projekti kompanija EFT i wpd proglašeni strateškim u Severnoj Makedoniji

wpd eft severna makedonija virovi erdzelija

Slika: OIE Serbia 2021/You Tube

Objavljeno

16.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije dodelila je status strateškog projekta vetroparku snage 415 megavata (MW) koji će izgraditi nemačka kompanija wpd i solarnoj elektrani snage 80 MW koju će instalirati firma EFT, u vlasništvu Vuka Hamovića.

Vetropark Virovi i solarna elektrana Erdželija kvalifikovale su se za dobijanje bankarskih garancija neophodnih za okončanje procedure strateškog ulaganja utvrđene zakonom o strateškim investicijama, saopštila je Vlada Severne Makedonije.

Viktor Andonov, savetnik za energetiku premijera Severne Makedonije, izjavio je da je svrha zakona o strateškim investicijama da pokaže investitorima da će ih država podržati u njihovim projektima.

wpd planira vetroelektranu od 415 MW, a EFT fotonaponsko postrojenje od 80 MW

Prema rečima Adonova, po usvajanju zakona 2020, više od deset uglednih investitora je kontaktiralo vladu i iskazalo interes za ulaganje u zelenu energiju.

Vlada je juče usvojila odluku da se wpd proglasi strateškim investitorom za vetropark snage 415 MW i EFT za solarnu elektranu snage 80 MW, i to bez državnih podsticaja, rekao je Andonov na konferenciji OIE Srbija 2021. održanoj u Beogradu.

Vlada, kako je naveo, trenutno procenjuje još  nekoliko projekata u sektoru obnovljive energije, čija vrednost se procenjuje na 2-3 milijarde evra.

Investitori neće dobijati subvencije za ova dva projekta

Premijer Zoran Zaev ranije je izjavio da će u sektor energetike biti uložena 3,1 milijarda evra do 2027, kao i da su dogovoreni ili se pregovara o projektima solarnih elektrana snage 1,5 GW.

Andonov je na konferenciji rekao da za svaku investiciju prema zakonu o strateškim ulaganjima parlament usvaja zakon koji služi kao garancija da će vlada pružiti pomoć investitorima u njihovim projektima.

On je rekao da su ovakav zakon usvojili jer se investitori u regionu plaše da promene vlada mogu ugroziti njihova ulaganja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severna Makedonija platformu pravednu energetsku tranziciju tri milijarde evra

Severna Makedonija pokreće platformu za pravednu energetsku tranziciju od tri milijarde evra

16. septembar 2021. - Severna Makedonija priprema investicioni plan za prestanak korišćenja uglja, jačanje strujne mreže, nove kapacitete i pravednu tranziciju

Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone (TIRZ) u Severnoj Makedoniji raspisala je poziv za dodelu lokacija za izgradnju solarnih elektrana

Severna Makedonija traži investitore za razvoj solara u privednim zonama

16. septembar 2021. - Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone (TIRZ) Severne Makedonije raspisala je poziv za lokacije za izgradnju solarnih elektrana

vetropack straza koer virtuelna elektrana

Hrvatski proizvođač staklene ambalaže postao deo KOER virtualne elektrane

16. septembar 2021. - Vetropack Straža deo je Vetropack grupe, koja je, kako je saopštio KOER, jedna od vodećih proizvođača staklene ambalaže u Evropi

zelene tranzicije održivost upravljanje rizicima HROTE Darjan Budimir

Budimir (HROTE): Održivost i upravljanje rizicima presudni za energetsku tranziciju u Hrvatskoj

16. septembar 2021. - Ključ uspeha zelene tranzicije su održivi poslovni modeli i kvalitetno upravljanje rizicima, poručio je direktor HROTE-a Darjan Budimir