OIE

Projekti kompanija EFT i wpd proglašeni strateškim u Severnoj Makedoniji

wpd eft severna makedonija virovi erdzelija

Slika: OIE Serbia 2021/You Tube

Objavljeno

16.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije dodelila je status strateškog projekta vetroparku snage 415 megavata (MW) koji će izgraditi nemačka kompanija wpd i solarnoj elektrani snage 80 MW koju će instalirati firma EFT, u vlasništvu Vuka Hamovića.

Vetropark Virovi i solarna elektrana Erdželija kvalifikovale su se za dobijanje bankarskih garancija neophodnih za okončanje procedure strateškog ulaganja utvrđene zakonom o strateškim investicijama, saopštila je Vlada Severne Makedonije.

Viktor Andonov, savetnik za energetiku premijera Severne Makedonije, izjavio je da je svrha zakona o strateškim investicijama da pokaže investitorima da će ih država podržati u njihovim projektima.

wpd planira vetroelektranu od 415 MW, a EFT fotonaponsko postrojenje od 80 MW

Prema rečima Adonova, po usvajanju zakona 2020, više od deset uglednih investitora je kontaktiralo vladu i iskazalo interes za ulaganje u zelenu energiju.

Vlada je juče usvojila odluku da se wpd proglasi strateškim investitorom za vetropark snage 415 MW i EFT za solarnu elektranu snage 80 MW, i to bez državnih podsticaja, rekao je Andonov na konferenciji OIE Srbija 2021. održanoj u Beogradu.

Vlada, kako je naveo, trenutno procenjuje još  nekoliko projekata u sektoru obnovljive energije, čija vrednost se procenjuje na 2-3 milijarde evra.

Investitori neće dobijati subvencije za ova dva projekta

Premijer Zoran Zaev ranije je izjavio da će u sektor energetike biti uložena 3,1 milijarda evra do 2027, kao i da su dogovoreni ili se pregovara o projektima solarnih elektrana snage 1,5 GW.

Andonov je na konferenciji rekao da za svaku investiciju prema zakonu o strateškim ulaganjima parlament usvaja zakon koji služi kao garancija da će vlada pružiti pomoć investitorima u njihovim projektima.

On je rekao da su ovakav zakon usvojili jer se investitori u regionu plaše da promene vlada mogu ugroziti njihova ulaganja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

16. septembar 2021. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

16. septembar 2021. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

ZEZ Sunce: Solarne elektrane u vlasništvu građana

ZEZ Sunce: Solarne elektrane u vlasništvu građana

16. septembar 2021. - Zelena energetska zadruga osnovala je prošle nedelje Evropsku zadrugu ZEZ Sunce, sa ciljem da se...

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

16. septembar 2021. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka