OIE

Projekti kompanija EFT i wpd proglašeni strateškim u Severnoj Makedoniji

wpd eft severna makedonija virovi erdzelija

Slika: OIE Serbia 2021/You Tube

Objavljeno

16.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije dodelila je status strateškog projekta vetroparku snage 415 megavata (MW) koji će izgraditi nemačka kompanija wpd i solarnoj elektrani snage 80 MW koju će instalirati firma EFT, u vlasništvu Vuka Hamovića.

Vetropark Virovi i solarna elektrana Erdželija kvalifikovale su se za dobijanje bankarskih garancija neophodnih za okončanje procedure strateškog ulaganja utvrđene zakonom o strateškim investicijama, saopštila je Vlada Severne Makedonije.

Viktor Andonov, savetnik za energetiku premijera Severne Makedonije, izjavio je da je svrha zakona o strateškim investicijama da pokaže investitorima da će ih država podržati u njihovim projektima.

wpd planira vetroelektranu od 415 MW, a EFT fotonaponsko postrojenje od 80 MW

Prema rečima Adonova, po usvajanju zakona 2020, više od deset uglednih investitora je kontaktiralo vladu i iskazalo interes za ulaganje u zelenu energiju.

Vlada je juče usvojila odluku da se wpd proglasi strateškim investitorom za vetropark snage 415 MW i EFT za solarnu elektranu snage 80 MW, i to bez državnih podsticaja, rekao je Andonov na konferenciji OIE Srbija 2021. održanoj u Beogradu.

Vlada, kako je naveo, trenutno procenjuje još  nekoliko projekata u sektoru obnovljive energije, čija vrednost se procenjuje na 2-3 milijarde evra.

Investitori neće dobijati subvencije za ova dva projekta

Premijer Zoran Zaev ranije je izjavio da će u sektor energetike biti uložena 3,1 milijarda evra do 2027, kao i da su dogovoreni ili se pregovara o projektima solarnih elektrana snage 1,5 GW.

Andonov je na konferenciji rekao da za svaku investiciju prema zakonu o strateškim ulaganjima parlament usvaja zakon koji služi kao garancija da će vlada pružiti pomoć investitorima u njihovim projektima.

On je rekao da su ovakav zakon usvojili jer se investitori u regionu plaše da promene vlada mogu ugroziti njihova ulaganja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

alcazar dfc investicije zapadni balkan

Alcazar obezbedio 50 miliona dolara za investicije, projekti i na Zapadnom Balkanu

16. septembar 2021. - Kompanija Alcazar Energy sa sedištem u Luksemburgu obezbedila je 50 miliona dolara za investicije u...

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

16. septembar 2021. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

16. septembar 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

16. septembar 2021. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe