OIE

Zaev: Severna Makedonija daje primer drugim zemljama regiona u energetskoj tranziciji

zoran-zaev-severna-makedonija-energetska-tranzicija

Slika; Vlada Severne Makedonije

Objavljeno

14.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Premijer Zoran Zaev izjavio je da Severna Makedonija daje primer drugim zemljama regiona Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope sprovodeći prvu transformaciju jedne elektrane na ugalj u fotonaponsku elektranu.

U rudarsko-energetskom kompleksu Oslomej privatni investitori rade na dva solarna projekta snage po 50 MW, dok će državna elektroenergetska kompanija Elektrani na Severna Makedonija (ESM) tu instalirati dve fotonaponske elektrane od po 10 MW. Prva elektrana od 10 MW biće gotova do kraja oktobra ove godine, rekao je Zaev na Makedonskom energetskom forumu (MEF) 2021.

Slična tvrdnja o regionalnom liderstvu mogla se čuti pre manje od mesec dana, kada je Albanski premijer Edi Rama rekao da njegova zemlja teži da do 2030. godine postane najbolja u regionu po proizvodnji energije iz obnovljivih izvora. Dve velike solarne elektrane koje treba da izgradi Voltalia će dovesti Albaniju na čelo Balkana u tom sektoru, rekao je Rama.

U Severnoj Makedoniji se planira ili već pregovara o ukupno 1,5 GW solarnih kapaciteta

U Severnoj Makedoniji se planira ili već pregovara sa vladom o ukupno 1,5 GW solarnih kapaciteta, dok je deo dokumentacije već pripremljen za vetroparkove ukupnog kapaciteta 550 MW, rekao je Zaev, dodavši da se nada da će veliki deo tih projekata biti uspešno realizovan.

Zaev: grčki Mytilineos je jedna od kompanija zainteresovanih za ulaganje u velike energetske objekte

Nekoliko investitora je izrazilo interesovanje za ulaganje u velike energetske objekte u Severnoj Makedoniji, uključujući i grčku kompaniju Mytilineos i Francuski Akuo Energy, rekao je Zaev. Neki investitori su već zvanično predali projekte, poput nemačke kompanije wpd, koja u Severnoj Makedoniji želi da gradi vetropark snage 415 MW, i srpske firme EFT, koja planira solarnu elektranu od 80 MW, rekao je on.

Zaev je takođe napomenuo da je usvojen zakon o strateškim investicijama, čiji je cilj da se veliki investitori ohrabre da ulažu u Severnoj Makedoniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EUSEW nagrade

Otvoreno javno glasanje za EUSEW nagrade

14. septembar 2021. - Javno glasanje za dodelu Evropske nagrade za održivu energiju u okviru Nedelje održive energetike u Evropskoj uniji je otvoreno do 2. juna

MFG-doo-tradicija-inovacija-odrzivost-energiju-buducnosti

MFG doo – tradicija, inovacija i održivost za energiju budućnosti

14. septembar 2021. - MFG - Matić Family Group je grupacija firmi osnovanih i okupljenih oko porodice Matić, čija preduzetnička priča datira još od ranih tridesetih godina prošlog veka

evropa fleksibilnost bilansiranje iea izvestaj

Izveštaj IEA: Termoelektrane i hidroelektrane će ostati važan faktor sezonske fleksibilnosti do 2050.

14. septembar 2021. - Izveštaj Upravljanje sezonskom varijabilnoscu potrošnje i proizvodnje električne energije analizira situaciju u Evropi, Indiji i Indoneziji

Japan agencije JICA reverzibilne hidroelektrane Bistrica

Japan odobrio učešće agencije JICA u projektu reverzibilne hidroelektrane Bistrica

14. septembar 2021. - Vlada Japana je formalizovala učešće agencije Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) u izgradnji reverzibilne hidroelektrane Bistrica