OIE

Zaev: Severna Makedonija daje primer drugim zemljama regiona u energetskoj tranziciji

zoran-zaev-severna-makedonija-energetska-tranzicija

Slika; Vlada Severne Makedonije

Objavljeno

14.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Premijer Zoran Zaev izjavio je da Severna Makedonija daje primer drugim zemljama regiona Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope sprovodeći prvu transformaciju jedne elektrane na ugalj u fotonaponsku elektranu.

U rudarsko-energetskom kompleksu Oslomej privatni investitori rade na dva solarna projekta snage po 50 MW, dok će državna elektroenergetska kompanija Elektrani na Severna Makedonija (ESM) tu instalirati dve fotonaponske elektrane od po 10 MW. Prva elektrana od 10 MW biće gotova do kraja oktobra ove godine, rekao je Zaev na Makedonskom energetskom forumu (MEF) 2021.

Slična tvrdnja o regionalnom liderstvu mogla se čuti pre manje od mesec dana, kada je Albanski premijer Edi Rama rekao da njegova zemlja teži da do 2030. godine postane najbolja u regionu po proizvodnji energije iz obnovljivih izvora. Dve velike solarne elektrane koje treba da izgradi Voltalia će dovesti Albaniju na čelo Balkana u tom sektoru, rekao je Rama.

U Severnoj Makedoniji se planira ili već pregovara o ukupno 1,5 GW solarnih kapaciteta

U Severnoj Makedoniji se planira ili već pregovara sa vladom o ukupno 1,5 GW solarnih kapaciteta, dok je deo dokumentacije već pripremljen za vetroparkove ukupnog kapaciteta 550 MW, rekao je Zaev, dodavši da se nada da će veliki deo tih projekata biti uspešno realizovan.

Zaev: grčki Mytilineos je jedna od kompanija zainteresovanih za ulaganje u velike energetske objekte

Nekoliko investitora je izrazilo interesovanje za ulaganje u velike energetske objekte u Severnoj Makedoniji, uključujući i grčku kompaniju Mytilineos i Francuski Akuo Energy, rekao je Zaev. Neki investitori su već zvanično predali projekte, poput nemačke kompanije wpd, koja u Severnoj Makedoniji želi da gradi vetropark snage 415 MW, i srpske firme EFT, koja planira solarnu elektranu od 80 MW, rekao je on.

Zaev je takođe napomenuo da je usvojen zakon o strateškim investicijama, čiji je cilj da se veliki investitori ohrabre da ulažu u Severnoj Makedoniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vetroelektrane-na-vodi-eu

EU prete izazovi u ostvarivanju ambicioznih ciljeva za vetroelektrane na moru

28 јуна 2022 - Problemi mogu nastati zbog nedovoljnog broja specijalnih brodova za montiranje vetroturbina na vodi

Ministri energetike Savet EU ciljeve zelenu energiju energetsku efikasnost

Ministri energetike zemalja EU podigli ciljeve za zelenu energiju, energetsku efikasnost

28 јуна 2022 - Savet EU je usvojio više ciljeve za zelenu energiju i energetsku efikasnost u okviru paketa Fit for 55, za pregovore s Evropskim parlamentom

Savez za avijaciju s nula emisija letelice EU elektricni pogon vodonik

EU razvija letelice na električni pogon i vodonik

27 јуна 2022 - Evropska komisija je objavila da će njen Savez za avijaciju s nula emisija – AZEA ubrzati razvoj letelica na električni pogon i vodonik

eko-step-pellet-solarni-paneli-prozjumeri

Eko Step Pellet pustio u rad solarnu elektranu od 1 MW

27 јуна 2022 - Oko 2.000 solarnih panella pojedinačne snage 550 W postavljeno je na krovovima objekata u krugu fabrike