OIE

Zaev: Severna Makedonija daje primer drugim zemljama regiona u energetskoj tranziciji

zoran-zaev-severna-makedonija-energetska-tranzicija

Slika; Vlada Severne Makedonije

Objavljeno

14.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Premijer Zoran Zaev izjavio je da Severna Makedonija daje primer drugim zemljama regiona Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope sprovodeći prvu transformaciju jedne elektrane na ugalj u fotonaponsku elektranu.

U rudarsko-energetskom kompleksu Oslomej privatni investitori rade na dva solarna projekta snage po 50 MW, dok će državna elektroenergetska kompanija Elektrani na Severna Makedonija (ESM) tu instalirati dve fotonaponske elektrane od po 10 MW. Prva elektrana od 10 MW biće gotova do kraja oktobra ove godine, rekao je Zaev na Makedonskom energetskom forumu (MEF) 2021.

Slična tvrdnja o regionalnom liderstvu mogla se čuti pre manje od mesec dana, kada je Albanski premijer Edi Rama rekao da njegova zemlja teži da do 2030. godine postane najbolja u regionu po proizvodnji energije iz obnovljivih izvora. Dve velike solarne elektrane koje treba da izgradi Voltalia će dovesti Albaniju na čelo Balkana u tom sektoru, rekao je Rama.

U Severnoj Makedoniji se planira ili već pregovara o ukupno 1,5 GW solarnih kapaciteta

U Severnoj Makedoniji se planira ili već pregovara sa vladom o ukupno 1,5 GW solarnih kapaciteta, dok je deo dokumentacije već pripremljen za vetroparkove ukupnog kapaciteta 550 MW, rekao je Zaev, dodavši da se nada da će veliki deo tih projekata biti uspešno realizovan.

Zaev: grčki Mytilineos je jedna od kompanija zainteresovanih za ulaganje u velike energetske objekte

Nekoliko investitora je izrazilo interesovanje za ulaganje u velike energetske objekte u Severnoj Makedoniji, uključujući i grčku kompaniju Mytilineos i Francuski Akuo Energy, rekao je Zaev. Neki investitori su već zvanično predali projekte, poput nemačke kompanije wpd, koja u Severnoj Makedoniji želi da gradi vetropark snage 415 MW, i srpske firme EFT, koja planira solarnu elektranu od 80 MW, rekao je on.

Zaev je takođe napomenuo da je usvojen zakon o strateškim investicijama, čiji je cilj da se veliki investitori ohrabre da ulažu u Severnoj Makedoniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

coldplay-turneja-emisije-co2

Coldplay smanjuje emisije CO2 na svetskoj turneji uz pomoć kinetičke energije publike

15 октобра 2021 - Bend će koristiti solarne panele, biogorivo, mobilnu punjivu bateriju, kao i specijalni pod kojim će se kinetička energija koju proizvode pokreti publike pretvarati u struju za nastup.

EPS najavio investicije u zelenu energiju

EPS najavio investicije u zelenu energiju

15 октобра 2021 - EPS namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima

solarni-paneli-HEP-elektrane

HEP gradi 168 MW solarnih elektrana u saradnji sa gradovima i opštinama

14 октобра 2021 - Hrvatska elektroprivreda (HEP) je potpisala sporazume o razvoju još sedam solarnih elektrana. ukupne snage 60 MW i procenjene vrednosti 380 miliona kuna.

Ivicom kod Kuceva drugu vetroelektranu Srbiji

Ivicom će kod Kučeva izgraditi svoju drugu vetroelektranu u Srbiji

14 октобра 2021 - Austrijski Ivicom namerava da pored svog vetroparka u izgradnji instalira još jednu celinu, kapaciteta 150 megavata, u opštini Kučevo