OIE

Zaev: Severna Makedonija daje primer drugim zemljama regiona u energetskoj tranziciji

zoran-zaev-severna-makedonija-energetska-tranzicija

Slika; Vlada Severne Makedonije

Objavljeno

14.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.09.2021.

Komentari

0

Podeli

Premijer Zoran Zaev izjavio je da Severna Makedonija daje primer drugim zemljama regiona Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope sprovodeći prvu transformaciju jedne elektrane na ugalj u fotonaponsku elektranu.

U rudarsko-energetskom kompleksu Oslomej privatni investitori rade na dva solarna projekta snage po 50 MW, dok će državna elektroenergetska kompanija Elektrani na Severna Makedonija (ESM) tu instalirati dve fotonaponske elektrane od po 10 MW. Prva elektrana od 10 MW biće gotova do kraja oktobra ove godine, rekao je Zaev na Makedonskom energetskom forumu (MEF) 2021.

Slična tvrdnja o regionalnom liderstvu mogla se čuti pre manje od mesec dana, kada je Albanski premijer Edi Rama rekao da njegova zemlja teži da do 2030. godine postane najbolja u regionu po proizvodnji energije iz obnovljivih izvora. Dve velike solarne elektrane koje treba da izgradi Voltalia će dovesti Albaniju na čelo Balkana u tom sektoru, rekao je Rama.

U Severnoj Makedoniji se planira ili već pregovara o ukupno 1,5 GW solarnih kapaciteta

U Severnoj Makedoniji se planira ili već pregovara sa vladom o ukupno 1,5 GW solarnih kapaciteta, dok je deo dokumentacije već pripremljen za vetroparkove ukupnog kapaciteta 550 MW, rekao je Zaev, dodavši da se nada da će veliki deo tih projekata biti uspešno realizovan.

Zaev: grčki Mytilineos je jedna od kompanija zainteresovanih za ulaganje u velike energetske objekte

Nekoliko investitora je izrazilo interesovanje za ulaganje u velike energetske objekte u Severnoj Makedoniji, uključujući i grčku kompaniju Mytilineos i Francuski Akuo Energy, rekao je Zaev. Neki investitori su već zvanično predali projekte, poput nemačke kompanije wpd, koja u Severnoj Makedoniji želi da gradi vetropark snage 415 MW, i srpske firme EFT, koja planira solarnu elektranu od 80 MW, rekao je on.

Zaev je takođe napomenuo da je usvojen zakon o strateškim investicijama, čiji je cilj da se veliki investitori ohrabre da ulažu u Severnoj Makedoniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

crna gora solarne elektrane povecanje deset puta epcg energetski bilans

Crna Gora će 2023. deset puta povećati proizvodnju struje iz solarnih elektrana

14. septembar 2021. - U Energetskom bilansu Crne Gore za 2023, koji je usvojila crnogorska vlada, navodi se da će procenjena proizvodnja struje u ovoj godini biti manja nego prošle za 12,63 odsto

prozjumeri obracun pdv ministarstvo

Dobre vesti za prozjumere: EPS će primenjivati povoljniji obračun na računima

14. septembar 2021. - Povoljniji obračun trebalo bi da umanji nezadovoljstvo svih onih koji u solarnim panelima proizvode struju za sopstvenu potrošnju

GIZ sprovodi obuke za razvoj stručnih kadrova u primeni solarne energije

GIZ sprovodi obuke za razvoj stručnih kadrova u primeni solarne energije

14. septembar 2021. - Obuku za razvoj stručnih kadrova u oblasti solarne energije za profesore srednjih škola i instalatere solarnih panela sproveo je GIZ

koncesije vetropark Ljubusa Tomislavgradu

Počeo postupak dodele koncesije za vetropark Ljubuša u Tomislavgradu

14. septembar 2021. - Kantonalne vlasti su pokrenule postupak dodele koncesije za planirani vetropark Ljubuša snage 80 megavata