OIE

Obezbeđeno finansiranje za Bogoslovec – prvi privatni vetropark u Severnoj Makedoniji

Obezbedjeno finansiranje za Bogoslovec - prvi privatni vetropark u Severnoj Makedoniji

Slika: James Glen from Pixabay

Objavljeno

18.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.06.2021.

Komentari

0

Podeli

Vetroelektranu Bogoslovec, snage 36 megavata (MW), koja je u vlasništvu lokalne firme BNB Kompani i Fonda za zeleni razvoj (Green for Growth Fund – GGF), finansiraće Erste grupa, lokalne banke i austrijska banka OeEB, kreditima u vrednosti od 61 milion evra. Investicija GGF-a, koji je manjinski akcionar vetroparka, predstavlja prvo ulaganje u kapital neke firme ovog Fonda.

Vetropark Bogoslovec biće drugi vetropark u Severnoj Makedoniji zemlji nakon projekta Bogdanci koji je pušten u rad 2015. godine, a u vlasništvu je državne kompanije Elektrani na Severna Makedonija (ESM).

Erste grupa je organizovala i strukturirala transakciju

Erste grupa je organizovala i strukturirala transakciju i pozvala lokalne banke, uključujući Sparkasse Bank Makedonija, da budu među institucijama koje će odobriti kredit sa rokom otplate od 17 godina.

Ukupan kreditni aranžman uključuje i 10 miliona evra od Oesterreichische Entwicklungsbank AG (OeEB), razvojne banke Republike Austrije, saopštila je Erste grupa.

GGF je investirao 3,5 miliona evra u projektnu kompaniju Thor Impex, što je prvo ulaganje u kapital neke firme ovog fonda

BNB Kompani, lokalna firma koja ima pet malih hidroelektrana, vlasnik je 65 odsto projekta Bogoslovec. Firma je, kako navodi Erste grupa, razvila projekat do faze izdavanja dozvola i zatim se udružila se sa Fondom za zeleni razvoj (GGF), koji je manjinski vlasnik za 35 odsto akcija.

GGF je uložio 3,5 miliona evra u Thor Impex, projektnu kompaniju za vetropark Bogoslovec, što je prvo ulaganje u kapital neke firme ovog Fonda, i delimično je finansirao izgradnju i rad vetroparka, saopštio je GGF.

Očekuje se, kako je Fond naveo, da će vetroelektrana proizvoditi dovoljno zelene električne energije za snabdevanje više od 20.000 domaćinstava, što će rezultirati izbegavanjem emitovanja 80.000 tona CO2 godišnje.

GGF pomaže Severnoj Makedoniji da do 2024. dostigne udeo obnovljive energije od 50 odsto u proizvodnji električne energije

Projekat Bogoslovec, kako je naveo GGF, je u skladu sa investicionim ciljem ovog Fonda, a istovremeno podržava ciljeve za klimu i obnovljivu energiju Severne Makedonije. Projekat će direktno doprineti sprovođenju akcionog plana za obnovljivu energiju Severne Makedonije, čiji je cilj da se do 2024. dostigne 50 odsto udela obnovljive energije u proizvodnji električne energije, saopštio je GGF.

GGF upravlja jednim od prvih specijalizovanih mehanizama za ulaganje u obnovljivu energiju, energetsku efikasnost i mere za uštedu resursa u regionima u kojima radi. Ima kombinovani pristup u finansiranju, gde se javni kapital koristi za mobilisanje privatnih investicija.

Planirano je da vetropark bude izgrađen do 2023.

Finansijski savetnik projektne komanije Thor Impex bila je češka firma Curo Energy, koja je obavljala i poslove u vezi sa izgradnjom vetroparka.

Curo Energy je pregovarao i ugovorio izvođenje radova sa kompanjiom Siemens Gamesa Renewable Energy i hrvatskim dobavljačem ING-Grad, navela je firma iz Praga, dodajući da je Thor Impex savetovala advokatska kancelarija CMS, dok je NJD Advisory bio zadužen za ekološka i socijalna pitanja.

Isporuku vetroturbina i njihovo instaliranje obaviće Siemens Gamesa Renewable Energy.

Vetroelektrana Bogoslovec biće izgrađena 80 kilometara jugoistočno od Skoplja u blizini sela Bogoslovec. Planirano je da projekat bude završen početkom 2023.

Kako je navela Erste grupa, ova vetroelektrana je među poslednjima koje će u Severnoj Makedoniji dobijati fid-in tarife i prodavati energiju državi u skladu sa ugovorom o otkupu električne energije. Severna Makedonija je u međuvremenu uvela aukcije za dodelu fid-in premija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

18. jun 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

18. jun 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

18. jun 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

18. jun 2021. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine