OIE

Makedonija dobija prvi privatni vetropark u Bogoslovecu

Makedonija dobija prvi privatni vetropark u Bogoslovecu

Slika: Pixabay

Objavljeno

03.01.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.01.2018.

Komentari

0

Podeli

Na padinama Bogosloveca, u istočnoj Makedoniji, biće instaliran prvi privatni vetropark. Makedonska vlada je odobrila projekat privatnom investitoru, skopskoj kompaniji Thor Impex.

Na poslednjoj sednici u 2017, makedonska vlada odobrila je građevinsku dozvolu za vetropark Bogoslovec. Pres služba vlade nije saopštila visinu investicije, datum početka gradnje, budući kapacitet vetroparka, kao ni druge detalje vezane za ovaj projekat.

Lokalna TV stanica Kanal 5 međutim, objavila je da će vetropark kapaciteta 33 MW činiti deset turbina, svaka od po 3,3 MW. Projekat uključuje i izgradnju prilaznog puta i trafostanice od 30/110 kV.

Investitor, Thor Impex D.O.O.E.L, je mala, na tržištu još relativno nova elektro-kompanija iz Skoplja.

Od izgradnje vetroparka Bogoslovec imaće koristi i stanovnici opštine Sveti Nikola, na kojoj će se on nalaziti, ali i obližnjeg Štipa. Ovo je inače najvetrovitiji region u Makedoniji.

Obe opštine su vrlo zainteresovane da gradnja počne što pre, s obzirom da su pre devet godina ostali bez planiranog vetroparka. Bio je to gotovo identičan projekat ovom, osim što je lokacija vetroparka bila u opštini Štip. Vrednost projekta bila je 150 miliona evra, ali je španski investitor, kompanija Inval, bila primorana  da odustane zbog nedostatka sredstava.

Jedine turbine na vetar u Makedoniji za sada se nalaze na brdu nedaleko od graničnog prelaza između Makedonije i Grčke. Makedonska elektroprivreda ELEM počela je konstrukciju prvog vetroparka u zemlji maja 2013 godine. Vrednost investicije bila je 55 miliona evra.

Prema statističkim podacima, taj jedini makedonski vetropark učestvuje sa 1,9 odsto u ukupnoj proizvodnji električne energije države.

S obzirom da proizvodnja električne energije u Makedoniji još uvek uveliko zavisi od uglja, oko 80 procenata, i s obzirom da proces sagorevanja prouzrokuje ozbiljne zdravstvene i probleme za životnu sredinu, sve je više zahteva da se investira u čistu energiju.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom

Akuo solarni park 400 MW Severnoj Makedoniji

Ažurirano: Akuo će izgraditi solarni park snage do 400 MW u Severnoj Makedoniji

29 новембра 2021 - Projekat solarnog parka Stipion od 270 milliona evra kompanije Akuo Energy proglašen je u Severnoj Makedoniji strateškom investicijom.

aukcije vetar solar uredbe

Spremna regulativa za raspisivanje aukcija za premije u Srbiji: kakva su pravila, uslovi?

26 новембра 2021 - Vlada Srbije usvojila je Uredbu o tržišnoj premiji i fid-in tarifi i Uredbu o modelu ugovora o tržišnoj premiji

Nova vladajuca koalicija Nemackoj prekine korišcenje uglja devet godina

Nova vladajuća koalicija u Nemačkoj planira da prekine korišćenje uglja za devet godina

26 новембра 2021 - Po koalicionom sporazumu, kabinet Olafa Scholza će u idealnom slučaju 2030. ukinuti korišćenje uglja u Nemačkoj, umesto 2038. godine