OIE

Makedonija dobija prvi privatni vetropark u Bogoslovecu

Makedonija dobija prvi privatni vetropark u Bogoslovecu

Slika: Pixabay

Objavljeno

03.01.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.01.2018.

Komentari

0

Podeli

Na padinama Bogosloveca, u istočnoj Makedoniji, biće instaliran prvi privatni vetropark. Makedonska vlada je odobrila projekat privatnom investitoru, skopskoj kompaniji Thor Impex.

Na poslednjoj sednici u 2017, makedonska vlada odobrila je građevinsku dozvolu za vetropark Bogoslovec. Pres služba vlade nije saopštila visinu investicije, datum početka gradnje, budući kapacitet vetroparka, kao ni druge detalje vezane za ovaj projekat.

Lokalna TV stanica Kanal 5 međutim, objavila je da će vetropark kapaciteta 33 MW činiti deset turbina, svaka od po 3,3 MW. Projekat uključuje i izgradnju prilaznog puta i trafostanice od 30/110 kV.

Investitor, Thor Impex D.O.O.E.L, je mala, na tržištu još relativno nova elektro-kompanija iz Skoplja.

Od izgradnje vetroparka Bogoslovec imaće koristi i stanovnici opštine Sveti Nikola, na kojoj će se on nalaziti, ali i obližnjeg Štipa. Ovo je inače najvetrovitiji region u Makedoniji.

Obe opštine su vrlo zainteresovane da gradnja počne što pre, s obzirom da su pre devet godina ostali bez planiranog vetroparka. Bio je to gotovo identičan projekat ovom, osim što je lokacija vetroparka bila u opštini Štip. Vrednost projekta bila je 150 miliona evra, ali je španski investitor, kompanija Inval, bila primorana  da odustane zbog nedostatka sredstava.

Jedine turbine na vetar u Makedoniji za sada se nalaze na brdu nedaleko od graničnog prelaza između Makedonije i Grčke. Makedonska elektroprivreda ELEM počela je konstrukciju prvog vetroparka u zemlji maja 2013 godine. Vrednost investicije bila je 55 miliona evra.

Prema statističkim podacima, taj jedini makedonski vetropark učestvuje sa 1,9 odsto u ukupnoj proizvodnji električne energije države.

S obzirom da proizvodnja električne energije u Makedoniji još uvek uveliko zavisi od uglja, oko 80 procenata, i s obzirom da proces sagorevanja prouzrokuje ozbiljne zdravstvene i probleme za životnu sredinu, sve je više zahteva da se investira u čistu energiju.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

3. januar 2018. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

3. januar 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

3. januar 2018. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

3. januar 2018. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage