OIE

Makedonija dobija prvi privatni vetropark u Bogoslovecu

Makedonija dobija prvi privatni vetropark u Bogoslovecu

Slika: Pixabay

Objavljeno

03.01.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.01.2018.

Komentari

0

Podeli

Na padinama Bogosloveca, u istočnoj Makedoniji, biće instaliran prvi privatni vetropark. Makedonska vlada je odobrila projekat privatnom investitoru, skopskoj kompaniji Thor Impex.

Na poslednjoj sednici u 2017, makedonska vlada odobrila je građevinsku dozvolu za vetropark Bogoslovec. Pres služba vlade nije saopštila visinu investicije, datum početka gradnje, budući kapacitet vetroparka, kao ni druge detalje vezane za ovaj projekat.

Lokalna TV stanica Kanal 5 međutim, objavila je da će vetropark kapaciteta 33 MW činiti deset turbina, svaka od po 3,3 MW. Projekat uključuje i izgradnju prilaznog puta i trafostanice od 30/110 kV.

Investitor, Thor Impex D.O.O.E.L, je mala, na tržištu još relativno nova elektro-kompanija iz Skoplja.

Od izgradnje vetroparka Bogoslovec imaće koristi i stanovnici opštine Sveti Nikola, na kojoj će se on nalaziti, ali i obližnjeg Štipa. Ovo je inače najvetrovitiji region u Makedoniji.

Obe opštine su vrlo zainteresovane da gradnja počne što pre, s obzirom da su pre devet godina ostali bez planiranog vetroparka. Bio je to gotovo identičan projekat ovom, osim što je lokacija vetroparka bila u opštini Štip. Vrednost projekta bila je 150 miliona evra, ali je španski investitor, kompanija Inval, bila primorana  da odustane zbog nedostatka sredstava.

Jedine turbine na vetar u Makedoniji za sada se nalaze na brdu nedaleko od graničnog prelaza između Makedonije i Grčke. Makedonska elektroprivreda ELEM počela je konstrukciju prvog vetroparka u zemlji maja 2013 godine. Vrednost investicije bila je 55 miliona evra.

Prema statističkim podacima, taj jedini makedonski vetropark učestvuje sa 1,9 odsto u ukupnoj proizvodnji električne energije države.

S obzirom da proizvodnja električne energije u Makedoniji još uvek uveliko zavisi od uglja, oko 80 procenata, i s obzirom da proces sagorevanja prouzrokuje ozbiljne zdravstvene i probleme za životnu sredinu, sve je više zahteva da se investira u čistu energiju.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

toplotne pumpe dekarbonizacija grejanje zagrevanje vode iea izvestaj

IEA: Globalna energetska kriza izazvala snažan rast korišćenja toplotnih pumpi

3. januar 2018. - Globalna prodaja porasla skoro 15 odsto u 2021, dvostruko više od proseka u protekloj deceniji, predvođena Evropom gde je rast 35 odsto

pravilnik sisteme skladistenje energije nevideni talas investicija u Turskoj

Novi pravilnik za sisteme za skladištenje energije pokrenuo neviđeni talas investicija u Turskoj

3. januar 2018. - Regulatorna agencija EMRA je primila zahteve za 67,3 gigavata u projektima vetra i solara kombinovanih sa skladištenjem energije

Grcka medu najatraktivnijim svetskim trzistima za zelenu energiju RECAI

Grčka ostala među najatraktivnijim svetskim tržištima za zelenu energiju

3. januar 2018. - EY je zadržao Grčku i Tursku u svom indeksu RECAI za najbolja tržišta u domenu energije iz obnovljivih izvora. Grčka je po jednom kriterijumu druga u svetu!

eu uvoz solarnih panela vetroturbina eurostat

Uvoz zelenih tehnologija u EU duplo veći od izvoza u 2021.

3. januar 2018. - Evropa je prošle godine potrošila 15,2 milijarde evra na uvoz solarnih panela, vetroturbina i tečnih biogoriva