OIE

Wpd traži dozvolu za gradnju vetroelektrane Brajići

Wpd trazi dozvolu za gradnju vetroelektrane Brajici

Slika: Franz Bachinger from Pixabay

Objavljeno

12.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma Vjetroelektrana Budva, čiji je većinski vlasnik nemačka kompanija wpd, zatražila je od Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da im izdaju urbanističko-tehničke uslove za izgradnju vetroelektrane Brajići.

Vetroelektrana Brajići trebalo bi da ima snagu od 100 megavata (MW), a planirana investicija procenjena je na 101,3 miliona evra. Elektrana će poslovati bez državnih podsticaja i garantovanih premijskih cena, na tržišnim osnovama.

Vetroelektrana će biti izgrađena na području opština Budva i Bar

Firma Vjetroelektrana Budva je u zahtevu navela da je reč o o lokalitetu koji se nalazi na području budvanske i barske opštine odnosno o katastarskim opštinama Reževići II, Kuljače, Utrg, Otovčići, Tomići, Brčeli i Brajići koje se sve nalaze u zahvatu Plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore, objavile su Vijesti.

U projektnoj dokumentaciji biće precizno definisane katastarske parcele na osnovu Ugovora o zakupu državnog zemljišta koji je firma Vjetroelektrana Budva potpisala avgusta prošle godine sa Ministarstvom ekonomije.

U zahtevu se navodi da u Ugovoru piše da je prostornim planom obalnog područja na zemljištu, koje je predmet zakupa, predviđena izgradnja vetroelektrana, kao i da su obavljena istraživanja i merenja potencijala vetra na planiranim katastarskim parcelama.

Kako se navodi u Centralnom registru privrednih subjekata, osnivači firme Vjetroelektrana Budva su nemački WPD Europe sa 80 odsto udela i Golub Senić, izvršni direktor, koji ima 20 odsto akcija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

12. jul 2021. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

virtuelne elektrane bih agregatori pandurevci nosbih pandurevic

Bum virtuelnih elektrana u BiH: sedam agregatora upravlja elektranama snage 120 MW

12. jul 2021. - Virtuelne elektrane omogućile su malim proizvođačima zelene energije da skuplje prodaju svoju struju nego u sistemu fid-in tarifa

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka u Grčkoj

12. jul 2021. - Nadležne institucije u Grčkoj su se opredelile u korist zaštite ptica i dale negativno mišljenje o izgradnji vetroparka u Akarnaniji

peter sijarto energetska zajednica madjarska srbija republika srpska

Sijarto: Pozdravljam formiranje energetske zajednice Mađarske, Republike Srpske i Srbije

12. jul 2021. - Peter Sijarto, koji je posetio BiH, je istakao da je Mađarskoj, kao zemlji koja nema izlaz na more, regionalna saradnja jako važna