OIE

Wpd traži dozvolu za gradnju vetroelektrane Brajići

Wpd trazi dozvolu za gradnju vetroelektrane Brajici

Slika: Franz Bachinger from Pixabay

Objavljeno

12.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma Vjetroelektrana Budva, čiji je većinski vlasnik nemačka kompanija wpd, zatražila je od Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da im izdaju urbanističko-tehničke uslove za izgradnju vetroelektrane Brajići.

Vetroelektrana Brajići trebalo bi da ima snagu od 100 megavata (MW), a planirana investicija procenjena je na 101,3 miliona evra. Elektrana će poslovati bez državnih podsticaja i garantovanih premijskih cena, na tržišnim osnovama.

Vetroelektrana će biti izgrađena na području opština Budva i Bar

Firma Vjetroelektrana Budva je u zahtevu navela da je reč o o lokalitetu koji se nalazi na području budvanske i barske opštine odnosno o katastarskim opštinama Reževići II, Kuljače, Utrg, Otovčići, Tomići, Brčeli i Brajići koje se sve nalaze u zahvatu Plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore, objavile su Vijesti.

U projektnoj dokumentaciji biće precizno definisane katastarske parcele na osnovu Ugovora o zakupu državnog zemljišta koji je firma Vjetroelektrana Budva potpisala avgusta prošle godine sa Ministarstvom ekonomije.

U zahtevu se navodi da u Ugovoru piše da je prostornim planom obalnog područja na zemljištu, koje je predmet zakupa, predviđena izgradnja vetroelektrana, kao i da su obavljena istraživanja i merenja potencijala vetra na planiranim katastarskim parcelama.

Kako se navodi u Centralnom registru privrednih subjekata, osnivači firme Vjetroelektrana Budva su nemački WPD Europe sa 80 odsto udela i Golub Senić, izvršni direktor, koji ima 20 odsto akcija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vetropark Tusnica i solarna elektrana Zvizdan na mrezi u BiH do kraja 2023.

Vetropark Tušnica i solarna elektrana Zvizdan na mreži u BiH do kraja 2023.

24 септембра 2021 - Dve elektrane gradi isti investitor koji je pored Tomislavgrada instalirao i vetropark Jelovača, drugu vetroelektranu u BiH.

Poljski sporazum sa industrijom vetra - dogovor za pravednu energetsku tranziciju

Poljski sporazum sa industrijom vetra – dogovor za pravednu energetsku tranziciju

24 септембра 2021 - Poljska je potpisala sporazum sa predstavnicima industrije vetra kako bi povećala učešće domaćih firmi u gradnji vetroelektrana na moru.

vodonik-postrojenje-za-proizvodnju-vodonika-hrvatska

Hrvatska očekuje prvo postrojenje za proizvodnju vodonika do 2025.

24 септембра 2021 - Hrvatska vlada je u februaru usvojila odluku o pokretanju postupka izrade strategije za vodonik za period od 2021. do 2050. godine.

termalna baterija twest e2s srbija surcin test

Termalna baterija za čuvanje i proizvodnju energije u termoelektranama bez CO2 emisija

23 септембра 2021 - Švajcarsko-nemačka kompanija E2S Power predstavila je u svom test centru u Srbiji inovativnu termalnu bateriju...