OIE

Wpd traži dozvolu za gradnju vetroelektrane Brajići

Wpd trazi dozvolu za gradnju vetroelektrane Brajici

Slika: Franz Bachinger from Pixabay

Objavljeno

12.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma Vjetroelektrana Budva, čiji je većinski vlasnik nemačka kompanija wpd, zatražila je od Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da im izdaju urbanističko-tehničke uslove za izgradnju vetroelektrane Brajići.

Vetroelektrana Brajići trebalo bi da ima snagu od 100 megavata (MW), a planirana investicija procenjena je na 101,3 miliona evra. Elektrana će poslovati bez državnih podsticaja i garantovanih premijskih cena, na tržišnim osnovama.

Vetroelektrana će biti izgrađena na području opština Budva i Bar

Firma Vjetroelektrana Budva je u zahtevu navela da je reč o o lokalitetu koji se nalazi na području budvanske i barske opštine odnosno o katastarskim opštinama Reževići II, Kuljače, Utrg, Otovčići, Tomići, Brčeli i Brajići koje se sve nalaze u zahvatu Plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore, objavile su Vijesti.

U projektnoj dokumentaciji biće precizno definisane katastarske parcele na osnovu Ugovora o zakupu državnog zemljišta koji je firma Vjetroelektrana Budva potpisala avgusta prošle godine sa Ministarstvom ekonomije.

U zahtevu se navodi da u Ugovoru piše da je prostornim planom obalnog područja na zemljištu, koje je predmet zakupa, predviđena izgradnja vetroelektrana, kao i da su obavljena istraživanja i merenja potencijala vetra na planiranim katastarskim parcelama.

Kako se navodi u Centralnom registru privrednih subjekata, osnivači firme Vjetroelektrana Budva su nemački WPD Europe sa 80 odsto udela i Golub Senić, izvršni direktor, koji ima 20 odsto akcija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

12. jul 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

12. jul 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

12. jul 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

12. jul 2021. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine