OIE

Francuska u svom Nuklearnom savezu okupila većinu zemalja EU

Francuska Nuklearnom savezu Nuklearni savez vecinu zemalja EU

Foto: Stefan Kühn / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/legalcode

Objavljeno

19.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Energetska kriza i napredak u razvoju tehnologije malih modularnih reaktora (SMR) ojačali su u Evropskoj uniji političku podršku za ekspanziju u sektoru nuklearne energije. Belgija, Estonija i Švedska su se pridružile neformalnoj grupi država EU nazvanom Nuklearni savez, dok je Italija posmatrač, a Velika Britanija je gostovala na poslednjem sastanku.

Italija i zvanično menja stav prema nuklearnoj energiji, budući da je vlada premijerke Đorđe Meloni, koja je stupila na dužnost u oktobru, obezbedila podršku parlamenta za uključivanje te tehnologije u domaći energetski miks. Pomeranje u odnosu snaga u Evropskoj uniji na ovom planu krenulo je 2021. sa zahuktavanjem energetske krize.

Grupa zemalja koje forsiraju nuklearnu energiju, predvođena Francuskom, uspela je početkom prošle godine da uvrsti taj sektor u takozvanu zelenu taksonomiju ovog 27-članog bloka. Osim toga, Evropska komisija je minulog februara otvorila mogućnost da ružičasti vodonik, onaj koji se proizvodi korišćenjem struje iz nuklearnih elektrana, bude proglašen zelenim, tačnije niskougljeničnim.

Zaokret Italije menja odnos snaga u EU

Italija je 2011. na referendumu odbacila plan povratka nuklearnoj energetici, posle nuklearne katastrofe u Fukušimi u Japanu. Poslednje dve nuklearke u ovoj zemlji zatvorene su pre vremena zahvaljujući prethodnom plebiscitu, održanom 1987, posle prve velike nuklearne katastrofe – u Černobilju.

Melonina vladajuća koalicija, i to uz podršku dela opozicije, razrađuje okvir za uvoženje električne energije iz nuklearki. Štaviše, vlada ima ambiciju da Italija ponovo krene da instalira reaktore.

Nemačka je pošla drugim putem, odbivši da preispita odluku da zatvori svoje poslednje nuklearke. Austrija i Luksemburg se isto oštro protive nuklearnim elektranama. Ipak, Nemačka je i na sastanku Grupe sedam marginalizovana i to upravo nakon što je 15. aprila proglasila kraj svoje nuklearne ere. 

Nuklearni savez želi da na mrežu do polovine veka poveže još 50 gigavata

Francuska je krajem februara okupila neformalnu grupu država članica Evropske unije – Nuklearni savez. U međuvremenu su se priključile Belgija, Estonija i Švedska i broj je dostigao četrnaest, dok Italija ima status posmatrača.

Velika Britanija je bila gost na poslednjem sastanku, održanom u Parizu. Za stolom je bila i evropska komesarka za energetiku Kadri Simson. Pronuklearni blok je saopštio da bi kapacitet za proizvodnju nuklearne električne energije 2050. mogao da dostigne 150 gigavata, u poređenju sa sadašnjih stotinu gigavata.

Britanija planira da do 2050. izgradi nuklearne reaktore zbirne snage 24 gigavata za proizvodnju struje

To podrazumeva izgradnju 30 do 45 velikih i malih modularnih reaktora (SMR-ova), stoji u objavi. Britanija planira da do 2050. izgradi nuklearne reaktore zbirne snage 24 gigavata za proizvodnju struje, što bi odgovaralo četvrtini projektovane potražnje, navodi pomenuta grupacija. Ponovila je da bi EU trebalo da uvrsti nuklearnu energiju u svoju energetsku strategiju i druge relevantne dokumente. Nuklearni savez je zatražio veći pristup finansiranju, koje je za sada ograničeno na inovativne tehnologije.

Čini se da ovo pitanje sve više deli EU. Francuska je sa nekoliko drugih zemalja orijentisanih na uvođenje i povećanje korišćenja nuklearki upravo blokirala izmene Direktive o obnovljivoj energiji. Kako saznaju mediji, zatražile su da se nuklearnoj energiji prizna veća uloga u naporima za dekarbonizaciju.

Francuski Parlament je pre dva dana podržao predlog da se pojednostavi postupak izgradnje nuklearki.

NuScale u Rumuniji otvorio simulator SMR elektrane

Od ostalih vesti treba pomenuti da je kompanija NuScale Power iz Sjedinjenih Država na Univerzitetu Politehnika u Bukureštu pustila u rad simulator kontrolne sobe reaktora. Taj sistem za učenje, oformljen zahvaljujući sredstvima koje je obezbedilo američko ministarstvo inostranih poslova, omogućava korisnicima da primene nuklearnu nauku i principe inženjerstva kroz stvarne scenarije upravljanja nuklearnom elektranom. Simulacija je za kontrolnu sobu NuScale-ovog SMR modela VOYGR.

George Agafitei NuScale France EU Nuclear Alliance
Foto: Zvanično otvaranje simulatora SMR postrojenja kompanije NuScale (George Agafiței / LinkedIn)

Do osnivanje prvog ovakvog simulatora van SAD došlo je nakon postizanja sporazuma iz 2021. da ova kompanija u Rumuniji do kraja decenije instalira SMR sistem kapaciteta 462 megavata za proizvodnju električne energije. Sastojao bi se od šest VOYGR reaktora od po 77 megavata.

Rumunija ima potencijala da bude jedna od prvih zemalja u Evropi u kojima će biti izgrađeni SMR-ovi, saopštila je kompanija. Projekat je namenjen podršci izgradnje kapaciteta za radnu snagu u nuklearnom sektoru u Rumuniji.

Hristov: Nije moguće postići ciljeve za dekarbonizaciju bez nuklearne energije

A susedna Bugarska se više ne oslanja na Rusiju u nabavci nuklearnog goriva, jer je potpisala ugovore s francuskim Framatomom i kompanijom Westinghouse, izjavio je ministar energetike Rosen Hristov, koji je predstavljao svoju državu na sastanku u Parizu. On tvrdi da  je nuklearna energija pouzdana i priuštiva. Bez nje nije moguće postići ciljeve za dekarbonizaciju, po Hristovljevom mišljenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

19. maj 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

19. maj 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

19. maj 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

19. maj 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji