Električna energija

Francuski EDF korak bliže prototipu malog nuklearnog reaktora Nuward

Francuski EDF razvija novi prototip malih nuklearnih reaktora NUWARD

Foto: Nuward

Objavljeno

05.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Kako bi podstakao razvoj svojih malih nuklearnih reaktora (SMR), francuski nuklearni operater Électricité de France – EDF osnovao je zavisnu firmu Nuward. Ulazi u fazu osnovnog projektovanja, sa ciljem da 2030. započne sa izgradnjom prvog postrojenja. Projekat je obuhvaćen monitoringom malih nuklearnih reaktora kojeg na globalnom nivou sprovodi Agencija za nuklearnu energiju (NEA).

Francuski operater nuklearnih elektrana EDF razvija projekat malog modularnog reaktora Nuward i upravo je osnovao istoimenu ćerku firmu. Završeno je idejno rešenje i Nuward prelazi na osnovno projektovanje. EDF-ovo novo zavisno preduzeće navodi da mu je cilj da već 2030. počne izgradnju referentnog postrojenja u Francuskoj.

Nuward namerava da započne izgradnju prvog postrojenja u Francuskoj 2030. godine

Kompanijina mala nuklearka bi se sastojala od dva potpuno integrisana reaktora u nuklearnom postrojenju delimično ukopanom u zemlju. Nuward primenjuje tehnologiju reaktora sa vodom pod pritiskom (PWR). Kapacitet proizvodnje električne energije iznosiće ukupno 340 megavata odnosno dva puta po 170.

Firma takođe najavljuje saradnju sa vlastima u Francuskoj, kako bi odredili potencijalne lokacije za referentnu nuklearnu elektranu ovog tipa.

U kompaniji ističu da se nova tehnologija razvija sa ciljem da se zamene stare elektrane na ugalj, naftu i gas širom sveta sa visokim emisijama ugljen-dioksida. SMR-ovi treba da doprinesu proizvodnji vodonika, daljinskom grejanju i desalinizaciji. Takođe su komplementarni obnovljivim izvorima energije, ističu u Nuwardu. Napominju da su SMR-ovi pogodni i za snabdevanje udaljenih područja, kao i industrijskih lokacija sa velikom potrošnjom.

Nuward navodi da SMR-ovi mogu biti bezbedno locirani u blizini naseljenih mesta, ili industrijskih lokacija

Toplotna snaga reaktora iznosi dva puta po 540 megavata toplotne energije, dok je projektovani radni vek duži od 60 godina. Nuward navodi da ovi reaktori mogu biti bezbedno locirani u blizini naseljenih mesta, ili industrijskih lokacija.

Prema planu razvoja EDF-ove nove zavisne firme, početak komercijalizacije projekta počinje 2025. godine. Faza koja uključuje detaljno projektovanje i podnošenje zahteva za dozvole za novo nuklearno postrojenje trebalo bi da krene 2026, pa bi 2030. usledio početak izgradnje, koja bi trebalo da traje oko tri godine.

Nuward navodi da će ga podržati EDF grupa i međunarodna mreže partnera: CEA, TechnicAtome i Naval Group, koji su učestvovali u razvoju ove tehnologije. Firma planira i da nastavi saradnju kompanijama Framatome i Tractebel, koje su se uključile u projekat prošle godine.

U procesu licenciranja SMR-a, Nuward je postigao sporazum sa tri evropska regulatora: francuskom Upravom za nuklearnu bezbednost (ASN), češkom Državnom kancelarijom za nuklearnu bezbednost (SUJB) i finskom Upravom za radijacionu i nuklearnu bezbednost (STUK).

Monitorning Agencije za nuklearnu energiju

Agenicija za nuklearnu energiju – NEA, koja radi u sklopu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), otpočela je globalni monitoring SMR projekata, među kojima je i onaj EDF-ove ćerke firme. NEA navodi da je francuska vlada do sada obezbedila više od 500 miliona evra za finansiranje razvoja Nuwarda.

Agencija za sada radi procenu za 21 SMR projekat, koristeći šest parametara: finansiranje, dostupnost goriva, spremnost za licenciranje, lokacija, društveni angažman i lanac snabdevanja.

Na listi SMR projekata NEA Dashboard nalaze se:

 • ACPR50S – China General Nuclear Power Group
 • ACP100 – China National Nuclear Corporation/Nuclear Power Institute of China
 • ARC-100 – ARC Clean Technology
 • Aurora – OKLO
 • BWRX-300 – GE-Hitachi/Hitachi-GE
 • CAREM – Argentina’s National Atomic Energy Commission
 • eVinci – Westinghouse Electric Company
 • Hermes – Kairos Power
 • HTR-PM – Tsinghua University Institute of Nuclear and New Energy Technology
 • KLT-40S – Rosatom
 • MMR – Ultra Safe Nuclear Corporation
 • Natrium – TerraPower
 • Nuward – Electricité de France
 • RITM-200N – Rosatom
 • RITM-200S – Rosatom
 • Rolls-Royce SMR – Rolls-Royce SMR
 • SEALER-55 – LeadCold Reactors
 • Stable Salt Reactor – Wasteburner – Moltex Energy
 • U-Battery – Urenco
 • VOYGR – NuScale Power
 • XE-100 – X-energy
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hila

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

5. april 2023. - Kako bi smanjila isparavanje vode, uprava rezervata Indijanska zajednica reke Hila je odlučila da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

5. april 2023. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

5. april 2023. - Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a za VE Vlašić 50 megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.

reset lazna haoticna dekarbonizacija analiza zapadni balkan kusljugic miljevic rajakovic

Analiza politika EU za dekarbonizaciju Zapadnog Balkana: Ako se nešto ne promeni nastaviće se haotična dekarbonizacija

5. april 2023. - Analiza Haotična i lažna dekarbonizacija elektroenergetskih sektora na Zapadnom Balkanu je rezultat istraživanja u kojem je učestvovalo više od 100 stručnjaka iz regiona