Električna energija

Francuski EDF korak bliže prototipu malog nuklearnog reaktora Nuward

Francuski EDF razvija novi prototip malih nuklearnih reaktora NUWARD

Foto: Nuward

Objavljeno

05.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Kako bi podstakao razvoj svojih malih nuklearnih reaktora (SMR), francuski nuklearni operater Électricité de France – EDF osnovao je zavisnu firmu Nuward. Ulazi u fazu osnovnog projektovanja, sa ciljem da 2030. započne sa izgradnjom prvog postrojenja. Projekat je obuhvaćen monitoringom malih nuklearnih reaktora kojeg na globalnom nivou sprovodi Agencija za nuklearnu energiju (NEA).

Francuski operater nuklearnih elektrana EDF razvija projekat malog modularnog reaktora Nuward i upravo je osnovao istoimenu ćerku firmu. Završeno je idejno rešenje i Nuward prelazi na osnovno projektovanje. EDF-ovo novo zavisno preduzeće navodi da mu je cilj da već 2030. počne izgradnju referentnog postrojenja u Francuskoj.

Nuward namerava da započne izgradnju prvog postrojenja u Francuskoj 2030. godine

Kompanijina mala nuklearka bi se sastojala od dva potpuno integrisana reaktora u nuklearnom postrojenju delimično ukopanom u zemlju. Nuward primenjuje tehnologiju reaktora sa vodom pod pritiskom (PWR). Kapacitet proizvodnje električne energije iznosiće ukupno 340 megavata odnosno dva puta po 170.

Firma takođe najavljuje saradnju sa vlastima u Francuskoj, kako bi odredili potencijalne lokacije za referentnu nuklearnu elektranu ovog tipa.

U kompaniji ističu da se nova tehnologija razvija sa ciljem da se zamene stare elektrane na ugalj, naftu i gas širom sveta sa visokim emisijama ugljen-dioksida. SMR-ovi treba da doprinesu proizvodnji vodonika, daljinskom grejanju i desalinizaciji. Takođe su komplementarni obnovljivim izvorima energije, ističu u Nuwardu. Napominju da su SMR-ovi pogodni i za snabdevanje udaljenih područja, kao i industrijskih lokacija sa velikom potrošnjom.

Nuward navodi da SMR-ovi mogu biti bezbedno locirani u blizini naseljenih mesta, ili industrijskih lokacija

Toplotna snaga reaktora iznosi dva puta po 540 megavata toplotne energije, dok je projektovani radni vek duži od 60 godina. Nuward navodi da ovi reaktori mogu biti bezbedno locirani u blizini naseljenih mesta, ili industrijskih lokacija.

Prema planu razvoja EDF-ove nove zavisne firme, početak komercijalizacije projekta počinje 2025. godine. Faza koja uključuje detaljno projektovanje i podnošenje zahteva za dozvole za novo nuklearno postrojenje trebalo bi da krene 2026, pa bi 2030. usledio početak izgradnje, koja bi trebalo da traje oko tri godine.

Nuward navodi da će ga podržati EDF grupa i međunarodna mreže partnera: CEA, TechnicAtome i Naval Group, koji su učestvovali u razvoju ove tehnologije. Firma planira i da nastavi saradnju kompanijama Framatome i Tractebel, koje su se uključile u projekat prošle godine.

U procesu licenciranja SMR-a, Nuward je postigao sporazum sa tri evropska regulatora: francuskom Upravom za nuklearnu bezbednost (ASN), češkom Državnom kancelarijom za nuklearnu bezbednost (SUJB) i finskom Upravom za radijacionu i nuklearnu bezbednost (STUK).

Monitorning Agencije za nuklearnu energiju

Agenicija za nuklearnu energiju – NEA, koja radi u sklopu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), otpočela je globalni monitoring SMR projekata, među kojima je i onaj EDF-ove ćerke firme. NEA navodi da je francuska vlada do sada obezbedila više od 500 miliona evra za finansiranje razvoja Nuwarda.

Agencija za sada radi procenu za 21 SMR projekat, koristeći šest parametara: finansiranje, dostupnost goriva, spremnost za licenciranje, lokacija, društveni angažman i lanac snabdevanja.

Na listi SMR projekata NEA Dashboard nalaze se:

  • ACPR50S – China General Nuclear Power Group
  • ACP100 – China National Nuclear Corporation/Nuclear Power Institute of China
  • ARC-100 – ARC Clean Technology
  • Aurora – OKLO
  • BWRX-300 – GE-Hitachi/Hitachi-GE
  • CAREM – Argentina’s National Atomic Energy Commission
  • eVinci – Westinghouse Electric Company
  • Hermes – Kairos Power
  • HTR-PM – Tsinghua University Institute of Nuclear and New Energy Technology
  • KLT-40S – Rosatom
  • MMR – Ultra Safe Nuclear Corporation
  • Natrium – TerraPower
  • Nuward – Electricité de France
  • RITM-200N – Rosatom
  • RITM-200S – Rosatom
  • Rolls-Royce SMR – Rolls-Royce SMR
  • SEALER-55 – LeadCold Reactors
  • Stable Salt Reactor – Wasteburner – Moltex Energy
  • U-Battery – Urenco
  • VOYGR – NuScale Power
  • XE-100 – X-energy
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

5. april 2023. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

5. april 2023. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

5. april 2023. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

5. april 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora