Klimatske promene

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Foto: Peter Woodman from flickr / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Objavljeno

24.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

U izveštaju francuskog revizorskog suda ukazano je na ugroženost bezbednosti i rada nuklearnih elektrana u državi usled manjka vode za hlađenje reaktora. Zbog suše i niskog vodostaja, pojedina postrojenja su prošlog leta morala biti privremeno ugašena. Revizori su upozorili da se 56 postojećih reaktora, kao i projekti novih, moraju sagledati u kontekstu sve učestalijih klimatskih ekstrema, uključujući porast temperature vode u rekama.

Revizori su utvrdili da će posledice klimatskih promena u različitom stepenu, ali sve više dovoditi u pitanje rad i bezbednost francuskih nuklearki. Domaće nuklearne kapacitete čini 56 reaktora u 18 elektrana širom zemlje, a dostupnost vode je glavno pitanje, jer je neophodna za hlađenje reaktora, istaknuto je u izveštaju.

Dostupnost vode je glavno pitanje, jer je neophodna za hlađenje reaktora

Posledice klimatskih promena štete instalacijama i istrajnosti opreme, a utiču i na protok vode, temperaturu reka, vazduha, zatim učestalost i intenzited poplava i nivo mora. Treba imati u vidu i sve druge rizike i najekstremnije projekcije. Neophodan je precizan plan prilagođavanja, navodi se u izveštaju.

Rizici će postati sve učestaliji

Francusku proteklih godina pogađaju jake suše, koje obaraju vodostaj. Prošlogodišnji događaji naveli su na razmatranje uslova rada i bezbednosti reaktora. Agencija za nuklearnu bezbednost ASN je prošlog leta dozvolila da se prekorače maksimalne temperature za pojedine reaktore, kako bi se nastavilo sa proizvodnjom energije.

Prisilna gašenja nuklearnih reaktora zbog nedostatka vode za sada su se događala kratkotrajno i tokom leta. Međutim, sud upozorava će do 2050. ovi događaji verovatno postati tri do četiri puta učestaliji.

Nakon hlađenja reaktora, voda se ispušta nazad u reku, što povećava temperaturu vode. Postoji i sistem sa isparavanjem, kada se troši manja količina vode.

EDF treba da proceni dostupnost vode

Électricité de France – EDF mora da pripremi nuklearne elektrane za posledice globalnog zagrevanja, a takođe i reaktore koje planira da izgradi i od kojih bi prvi trebalo da se pusti u rad 2035. godine. Ta državna kompanija treba da uradi projekcije dostupnosti sveže vode i nivoa reka i vodotokova za narednih 10-15 godina, istakli su revizori.

Sud je preporučio da se šest planiranih EPR2 reaktora ne uključuje bez značajnog tehnološkog unapređenja i bez sistema hlađenja koji koristi manje vode.

Takođe, potrebno je da se što pre utvrdi lokacija budućih reaktora, kako bi se obezbedilo vodosnabdevanje, navode revizori.

U narednih 15 godina EDF planira da uloži 619 miliona evra u održavanja reaktora, izgradnju nasipa i renoviranje tornjeva za hlađenje, što je sud ocenio kao veoma skroman izdatak i zatražio dodatnu sveobuhvatnu procenu.

Ovo revizorsko telo je svoju analizu sprovelo prema modelima i projekcijama Međuvladinog panela za klimatske promene (IPCC).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

24. mart 2023. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

24. mart 2023. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

24. mart 2023. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

24. mart 2023. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije