Klimatske promene

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Foto: Peter Woodman from flickr / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Objavljeno

24.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

U izveštaju francuskog revizorskog suda ukazano je na ugroženost bezbednosti i rada nuklearnih elektrana u državi usled manjka vode za hlađenje reaktora. Zbog suše i niskog vodostaja, pojedina postrojenja su prošlog leta morala biti privremeno ugašena. Revizori su upozorili da se 56 postojećih reaktora, kao i projekti novih, moraju sagledati u kontekstu sve učestalijih klimatskih ekstrema, uključujući porast temperature vode u rekama.

Revizori su utvrdili da će posledice klimatskih promena u različitom stepenu, ali sve više dovoditi u pitanje rad i bezbednost francuskih nuklearki. Domaće nuklearne kapacitete čini 56 reaktora u 18 elektrana širom zemlje, a dostupnost vode je glavno pitanje, jer je neophodna za hlađenje reaktora, istaknuto je u izveštaju.

Dostupnost vode je glavno pitanje, jer je neophodna za hlađenje reaktora

Posledice klimatskih promena štete instalacijama i istrajnosti opreme, a utiču i na protok vode, temperaturu reka, vazduha, zatim učestalost i intenzited poplava i nivo mora. Treba imati u vidu i sve druge rizike i najekstremnije projekcije. Neophodan je precizan plan prilagođavanja, navodi se u izveštaju.

Rizici će postati sve učestaliji

Francusku proteklih godina pogađaju jake suše, koje obaraju vodostaj. Prošlogodišnji događaji naveli su na razmatranje uslova rada i bezbednosti reaktora. Agencija za nuklearnu bezbednost ASN je prošlog leta dozvolila da se prekorače maksimalne temperature za pojedine reaktore, kako bi se nastavilo sa proizvodnjom energije.

Prisilna gašenja nuklearnih reaktora zbog nedostatka vode za sada su se događala kratkotrajno i tokom leta. Međutim, sud upozorava će do 2050. ovi događaji verovatno postati tri do četiri puta učestaliji.

Nakon hlađenja reaktora, voda se ispušta nazad u reku, što povećava temperaturu vode. Postoji i sistem sa isparavanjem, kada se troši manja količina vode.

EDF treba da proceni dostupnost vode

Électricité de France – EDF mora da pripremi nuklearne elektrane za posledice globalnog zagrevanja, a takođe i reaktore koje planira da izgradi i od kojih bi prvi trebalo da se pusti u rad 2035. godine. Ta državna kompanija treba da uradi projekcije dostupnosti sveže vode i nivoa reka i vodotokova za narednih 10-15 godina, istakli su revizori.

Sud je preporučio da se šest planiranih EPR2 reaktora ne uključuje bez značajnog tehnološkog unapređenja i bez sistema hlađenja koji koristi manje vode.

Takođe, potrebno je da se što pre utvrdi lokacija budućih reaktora, kako bi se obezbedilo vodosnabdevanje, navode revizori.

U narednih 15 godina EDF planira da uloži 619 miliona evra u održavanja reaktora, izgradnju nasipa i renoviranje tornjeva za hlađenje, što je sud ocenio kao veoma skroman izdatak i zatražio dodatnu sveobuhvatnu procenu.

Ovo revizorsko telo je svoju analizu sprovelo prema modelima i projekcijama Međuvladinog panela za klimatske promene (IPCC).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

24. mart 2023. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

Termoelektrana Pljevlja ponovo na mrezi

Posle remonta TE Pljevlja ponovo na mreži

24. mart 2023. - Elektroprivreda Crne Gore podseća da je u toku i izvođenje radova na ekološkoj rekonstrukciji TE Pljevlja

Objavljen-plan-aukcija-za-vetroparkove-solarne-elektrane-u-Srbiji

Usvojen plan aukcija za vetroparkove, solarne elektrane u Srbiji

24. mart 2023. - Sprovođenje prvih aukcija za električnu energiju iz vetroelektrana i solarnih parkova u Srbiji predviđeno je do kraja juna

CAN Europe Zapadni Balkan nacionalni energetski i klimatski planovi

CAN Europe: Zapadni Balkan uradio malo ili ništa u pripremi nacionalnih energetskih i klimatskih planova

24. mart 2023. - Članice Energetske zajednice imaju manje od mesec dana do isteka roka da dostave nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice