Energetska kriza

Francuska će produžiti životni vek svojih nuklearnih elektrana

Francuska će produžiti životni vek svojih nuklearnih elektrana

Foto: franco from pixabay

Objavljeno

07.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Francuska se decenijama oslanja na nuklearnu energiju. O tome svedoči i podatak da u redovnim uslovima iz reaktora dolazi 70 odsto domaće proizvodnje električne energije, uz velik izvoz. Međutim, kvarovi i ekstremni vremenski uslovi su Francusku prošle godine učinili neto uvoznicom električne energije.

Predsednik Francuske Emanuel Makron sastao se godine sa Savetom za nuklearnu politiku (Conseil de Politique Nucléaire – CPN). Tema je bila oživljavanje francuske nuklearne industrije. Odluke donete na ovom sastanku omogućiće primenu sledećeg višegodišnjeg energetskog programa, koji treba da bude predstavljen u junu.

Ova godina je ključna za budućnost proizvodnje energije u Francuskoj, budući da mora biti donet zakon o udelu svakog izvora energije – posebno nuklearnih elektrana – kako bi se smanjila upotreba fosilnih goriva, a emisije ugljenika se svele na nulu najkasnije 2050. godine.

„Ne može da se funkcioniše ni isključivo s obnovljivim izvorima niti isključivo s nuklearnim elektranama“, kazao je Makron u septembru.

Zbog korozije u cevima i naprslinama na nuklearnim rektorima, čak 32 reaktora su skinuta sa mreže

Proizvodnja električne energije iz nuklearki u Francuskoj je prošle godine dostigla istorijski minimum. Korozija u cevima i naprsline na rektorima su izbacile polovinu njih iz stroja. Jedanaest njih je još uvek van mreže. Pored toga, namučeni državni energetski gigant Électricité de France (EdF) bio je letos prisiljen da smanji proizvodnju u nekoliko svojih nuklearnih elektrana, budući da su temperature Rone i Garone bile previsoke da bi reaktori mogli dovoljno da se ohlade vodom iz tih reka.

Novi nuklearni dogovor

Francuska trenutno poseduje 56 nuklearnih reaktora, prosečno starih 37 godina. Vlada namerava da njihov životni vek, prvobitno definisan na 40 godina, sada produži što je moguće više. Jelisejska palata i Savet za nuklearnu politiku saopštili su da se u tom cilju sprovode studije.

„Radi se u etapama od po deset godina. Radićemo na etapama koje će nam prvo omogućiti da pređemo sa 50 na 60 godina, pa preko 60 godina, što podrazumeva poseban rad na delovima elektrana koji se ne mogu zameniti“, objasnila je ministarka ekonomske tranzicije Francuske Anjes Panije-Rinaše.

Oživljavanje nuklearnih kapaciteta podrazumeva i izgradnju šest reaktora

U planu je izgradnja šest nuklearnih reaktora. Cilj je da prvi počne s radom najkasnije do 2035. godine. Kako stoji u objavi, Francuska će s novim reaktorima „povratiti kontrolu nad energetskom budućnošću, ojačati bezbednost snabdevanja i suverenitet“.

U saopštenju su takođe najavljeni planovi za pilot-projekat izgradnje malog naprednog reaktora do 2030. godine. Francuska razvija tehnologiju i za male modularne reaktore (SMR) i napredne modularne reaktore (AMR).

Povećavanje kapaciteta podrazumeva sveobuhvatnu analizu ciklusa goriva, uključujući upravljanje nuklearnim otpadom, navodi se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

seepex industrija na trzistu spajanje trzista stojcevski

Srbija očekuje 2026. spajanje sa evropskim tržištem električne energije

7. februar 2023. - Spajanje dan-unapred i unutardnevnog tržište sa zajedničkim evropskim tržištem će doneti nove mogućnosti za potrošače i proizvođače u Srbiji

Indijansko pleme će izgraditi jednu od najvećih solarnih elektrana u SAD

Indijansko pleme će izgraditi jednu od najvećih solarnih elektrana u SAD

7. februar 2023. - Pleme Planinskih Juta u Koloradu i kompanija Canigou Group, planiraju razvoj jedne od najvećih solarnih elektrana u SAD

2024 BEF vizual

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

7. februar 2023. - Ukoliko ulogu svoje organizacije ili kompanije vidite kao važnu i lidersku u energetskoj tranziciji, a na tržište regiona računate, BEF 2024 je mesto na kojem morate biti prisutni 

seepex industrija na trzistu privreda cena struje

SEEPEX: Vreme je da privreda samostalno izađe na tržište električne energije

7. februar 2023. - Firma će to omogućiti više koristi, među kojima je i dugoročna predvidljivost cena, poruka je sa radionice koju su organizovali SEEPEX i PKS