Električna energija

Francuska oformila pronuklearni blok sa deset država članica EU

nuklearni savez Francuska pronuklearni blok deset drzava clanica EU

Foto: Neformalni sastanak ministara saobraćaja i energetike članica EU (Swedish Presidency of the Council of the EU)

Objavljeno

01.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Francuska je inicirala jačanje saradnje u okviru grupe sa još deset država članica Evropske unije, s ciljem da ona preraste u nuklearni savez.

Nuklearna energija je jedan od ključnih elemenata za dekarbonizaciju u EU, smatraju vlade 11 zemalja članica koje imaju ili žele da grade takva postrojenja. Njihovo približavanje je došlo do izražaja 2021. godine, kada su tražile, a zatim uspele da se izbore da se nuklearna energija uključi u takozvanu zelenu ili klimatsku taksonomiju, a predvodnice su bile Francuska i Poljska.

U međuvremenu, ovaj blok u nastajanju uspeo je da izdejstvuje da Evropska komisija predloži da se vodonik proizveden korišćenjem nuklearne energije zvanično smatra zelenim, tačnije niskougljeničnim.

Vlada u Parizu sada hoće da osnuje „nuklearni savez“ iliti alijansu s drugim zemljama EU, kako kažu u kabinetu ministarke za energetsku tranziciju Anjes Panije-Rinaše. Posle razgovora tokom neformalnog sastanka ministara telekomunikacija, saobraćaja i energetike i visokih zvaničnika EU u Stokholmu, ministarstvo je objavilo da su zemlje naklonjene nuklearnoj energiji potvrdile „želju da ojačaju evropsku saradnju“ na tom polju.

Članice grupe će koordinisati pozicije za pregovore unutar EU

Bugarska, Hrvatska, Francuska, Mađarska, Finska, Holandija, Poljska, Češka, Rumunija, Slovačka i Slovenija će se zalagati za sprovođenje naučnih istraživanja i razmenu tehničkog znanja u skladu sa Ugovorom o Euratomu, potpisanim 1957, stoji u objavi. Ministarke i ministri su se dogovorili da njihovi sektori za nuklearnu energiju rade zajedno na unapređivanju lanaca snabdevanja, razmatraju organizovanje grupnih programa obuke i industrijske projekte i da podrže inovativne tehnologije i rad postojećih nuklearki, saopšteno je.

Francuska je istakla ulogu nuklearne tehnologije u proizvodnji bazne električne energije i bezbednosti snabdevanja. Cilj inicijative za nuklearni savez je i da članice koordinišu pozicije u pregovorima unutar unije.

Komesarka Simson nagovestila da će nuklearke dobiti CfD ugovore

Rumunija je izrazila uverenje da dekarbonizacija saobraćaja i industrije nije moguća bez oslanjanja na sve izvore energije s niskim emisijama ugljenika i dodala da je nuklearna energija „sigurno i čisto rešenje“ za primenu uporedo sa obnovljivim izvorima.

Na neformalnom sastanku Saveta za energetiku, dela Saveta EU, ministri su razgovarali o planovima za reformu tržišta električne energije i pripremama da se sledeće zime i nakon toga obezbedi snabdevanje energentima.

Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson nagovestila je da bi mere državne podrške kroz ugovore o razlici u ceni (CfD) mogle da obuhvate niskougljenična postrojenja – u suštini, nuklearne elektrane.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Hvatanje emisija CO2 dalje najefikasnije resenje dekarbonizaciju industrije cementa

Hvatanje emisija CO2 i dalje najefikasnije rešenje za dekarbonizaciju industrije cementa

1. mart 2023. - Za cementare još uvek nema pouzdanih rešenja za dekarbonizaciju koja ne uključuju hvatanje, upotrebu i skladištenje ugljenika (CCUS), zaključio je Carbon Tracker

shell energy europe cropex garancije porekla

Shell Energy Europe će učestvovati na aukcijama za garancije porekla u Hrvatskoj

1. mart 2023. - Shell Energy Europe Limited i 3Degrees Group Inc. prijavile su se za učešće na aukcijama koje organizuje berza električne energije CROPEX

EU standard za solarne krovove moze da pokrene instalaciju 150-200 GW solarnih panela

EU standard za solarne krovove može da pokrene instalaciju 150-200 GW solarnih panela

1. mart 2023. - Standard je deo Direktive o energetskim performansama zgrada koja je juče zvanično stupila na snagu, saopštila je SolarPower Europe

Kineski Hunan Rich izgradi fabriku solarnih panela Srbiji

Kineski Hunan Rich namerava da izgradi fabriku solarnih panela u Srbiji

1. mart 2023. - Hunan Rich Photovoltaic iz Kine potpisao je s Vladom Srbije memorandum o projektu fabrike solarnih panela u Srbiji