Električna energija

Francuska oformila pronuklearni blok sa deset država članica EU

nuklearni savez Francuska pronuklearni blok deset drzava clanica EU

Foto: Neformalni sastanak ministara saobraćaja i energetike članica EU (Swedish Presidency of the Council of the EU)

Objavljeno

01.03.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

01.03.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Francuska je inicirala jačanje saradnje u okviru grupe sa još deset država članica Evropske unije, s ciljem da ona preraste u nuklearni savez.

Nuklearna energija je jedan od ključnih elemenata za dekarbonizaciju u EU, smatraju vlade 11 zemalja članica koje imaju ili žele da grade takva postrojenja. Njihovo približavanje je došlo do izražaja 2021. godine, kada su tražile, a zatim uspele da se izbore da se nuklearna energija uključi u takozvanu zelenu ili klimatsku taksonomiju, a predvodnice su bile Francuska i Poljska.

U međuvremenu, ovaj blok u nastajanju uspeo je da izdejstvuje da Evropska komisija predloži da se vodonik proizveden korišćenjem nuklearne energije zvanično smatra zelenim, tačnije niskougljeničnim.

Vlada u Parizu sada hoće da osnuje „nuklearni savez“ iliti alijansu s drugim zemljama EU, kako kažu u kabinetu ministarke za energetsku tranziciju Anjes Panije-Rinaše. Posle razgovora tokom neformalnog sastanka ministara telekomunikacija, saobraćaja i energetike i visokih zvaničnika EU u Stokholmu, ministarstvo je objavilo da su zemlje naklonjene nuklearnoj energiji potvrdile „želju da ojačaju evropsku saradnju“ na tom polju.

Članice grupe će koordinisati pozicije za pregovore unutar EU

Bugarska, Hrvatska, Francuska, Mađarska, Finska, Holandija, Poljska, Češka, Rumunija, Slovačka i Slovenija će se zalagati za sprovođenje naučnih istraživanja i razmenu tehničkog znanja u skladu sa Ugovorom o Euratomu, potpisanim 1957, stoji u objavi. Ministarke i ministri su se dogovorili da njihovi sektori za nuklearnu energiju rade zajedno na unapređivanju lanaca snabdevanja, razmatraju organizovanje grupnih programa obuke i industrijske projekte i da podrže inovativne tehnologije i rad postojećih nuklearki, saopšteno je.

Francuska je istakla ulogu nuklearne tehnologije u proizvodnji bazne električne energije i bezbednosti snabdevanja. Cilj inicijative za nuklearni savez je i da članice koordinišu pozicije u pregovorima unutar unije.

Komesarka Simson nagovestila da će nuklearke dobiti CfD ugovore

Rumunija je izrazila uverenje da dekarbonizacija saobraćaja i industrije nije moguća bez oslanjanja na sve izvore energije s niskim emisijama ugljenika i dodala da je nuklearna energija „sigurno i čisto rešenje“ za primenu uporedo sa obnovljivim izvorima.

Na neformalnom sastanku Saveta za energetiku, dela Saveta EU, ministri su razgovarali o planovima za reformu tržišta električne energije i pripremama da se sledeće zime i nakon toga obezbedi snabdevanje energentima.

Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson nagovestila je da bi mere državne podrške kroz ugovore o razlici u ceni (CfD) mogle da obuhvate niskougljenična postrojenja – u suštini, nuklearne elektrane.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

1. mart 2023. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

1. mart 2023. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

1. mart 2023. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

1. mart 2023. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže