Električna energija

Nuklearna elektrana Krško 2 bi mogla da bude u funkciji 2035.

Nuklearna elektrana Krško 2 bi mogla da bude u funkciji 2035.

Foto: Gen Energija

Objavljeno

27.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Drugi blok u nuklernoj elektrani Krško mogao bi da bude pušten u rad 2035. godine, najavljuje slovenački operator elektrane GEN Energija. Međutim, još uvek se čeka na dozvole za ovaj projekat, ali kako ističu u kompaniji, oni čine sve da se ubrazaju pripreme za izgradnju drugog bloka nuklearke Krško.

Novi nuklearni reaktor u elektrani Krško u Sloveniji mogao bi da bude izgrađen i pušten u rad do 2035, ukoliko sve procedure budu tekle kontinuirano, rekao je Danijel Levičar, glavni operativni direktor u državnoj energetskoj kompaniji GEN Energija.

Iako još nema konačne odluke o tome da li će se graditi Krško 2, Gen Energija nastoji da upravlja procesom tako da stvari budu spremne za dalje, kada odluka bude poznata.

S obzirom na to da Slovenija planira da ukine ugalj do 2033. godine, oko 60 procenata potražnje za električnom energijom zavisiće od uvoza, osim ako ne bude uspostavljen novi proizvodni kapacitet, istakao je Levičar za ePosavje TV.

U GEN Energiji takođe ističu da će u 2023. godini učiniti sve da ubrzaju pripreme za realizaciju projekta bloka 2.

Premijer Slovenije Robert Golob je nedavno najavio referendum o izgradnji drugo bloka nuklearne elektrane, koji bi trebao da bude raspisan kada bude izabrana tehnologija reaktora za Krško 2, a to bi trebalo da se desi najkasnije do 2027. godine.

Slovenačka vlada je prošle nedelje izdala ekološku saglasnost da se radni vek prvog i za sada jedinog reaktora u nuklearnoj elektrani Krško produži do 2043.

Potreban kontinuiran rad da drugi blok bude operativan do 2035. godine

Levičar napominje da je cilj kompanije da drugi blok počne sa radom 2035. godine. Da bi se to postiglo, procedure će morati da se odvijaju koordinisano, istakao je.

Od 2021. godine kada kada je Gen Energija predala zahtev za dopunu državnog prostornog plana (DPN), procedure su tekle presporo i predviđeni završetak projekta je pomeren sa 2033. na 2035

Levičar: Sledeća prekretnica biće ugovor sa isporučiocem reaktora, što je planirano do kraja 2027. godine

Sledeća prekretnica biće ugovor sa isporučiocem reaktora, što je planirano do kraja 2027. godine, rekao je Levičar. On je objasnio da je prema iskustvima iz drugih mesta, za pripremu velikih komponenti potrebno je oko tri godine, nakon čega bi se dobila konačna građevinska dozvola. Tada bi, kako pokazuje praksa, izgradnja mogla da potraje oko pet godina, a probni rad bi mogao da počne 2035. godine.

GEN takođe ispituje mogućnosti korišćenja malih modularnih nuklearnih reaktora (SMR), ali tehnologija još u razvoju i da još nije komercijalno dostupna.

Drugi blok u Krškom još uvek čeka potrebne dozvole

Slovenačko ministarstvo za infrastrukturu izdalo je energetsku dozvolu za Krško 2 u julu 2021. godine, ali su nevladine organizacije podnele tužbe protiv dozvole za izgradnju novog bloka nuklearke.

Prema ranijim najavama izgradnja drugog bloka u elektrani Krško koštala bi između 5 i 6 milijardi evra. Predviđeni kapacitet bloka 2 iznosi 1,1 gigavata. Projektovana godišnja proizvodnja električne energije 8.800 gigavatsati, a predviđeni je radni vek reaktora 60 godina.

Nuklearka Krško se nalazi u blizini granice sa Hrvatskom, koja je podržala izgradnju drugog bloka elektrane. Operativna kompanija Nuklearna elektrana Krško (NEK) je u suvlasništvu je slovenačke Gen Energije i Hrvatske elektroprivrede (HEP).

U ukupnoj proizvodnji električne energije u Sloveniji u decembru, nuklearna energija je imala udeo od 43,4 procenata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

27. januar 2023. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

27. januar 2023. - Revizorski sud je upozorio da se bezbednost 56 postojećih reaktora, kao i novih projekata, mora sagledati u kontekstu klimatskih promena

virtuelne elektrane bih agregatori pandurevci nosbih pandurevic

Bum virtuelnih elektrana u BiH: sedam agregatora upravlja elektranama snage 120 MW

27. januar 2023. - Virtuelne elektrane omogućile su malim proizvođačima zelene energije da skuplje prodaju svoju struju nego u sistemu fid-in tarifa

peter sijarto energetska zajednica madjarska srbija republika srpska

Sijarto: Pozdravljam formiranje energetske zajednice Mađarske, Republike Srpske i Srbije

27. januar 2023. - Peter Sijarto, koji je posetio BiH, je istakao da je Mađarskoj, kao zemlji koja nema izlaz na more, regionalna saradnja jako važna