Električna energija

Nuklearna elektrana Krško 2 bi mogla da bude u funkciji 2035.

Nuklearna elektrana Krško 2 bi mogla da bude u funkciji 2035.

Foto: Gen Energija

Objavljeno

27.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Drugi blok u nuklernoj elektrani Krško mogao bi da bude pušten u rad 2035. godine, najavljuje slovenački operator elektrane GEN Energija. Međutim, još uvek se čeka na dozvole za ovaj projekat, ali kako ističu u kompaniji, oni čine sve da se ubrazaju pripreme za izgradnju drugog bloka nuklearke Krško.

Novi nuklearni reaktor u elektrani Krško u Sloveniji mogao bi da bude izgrađen i pušten u rad do 2035, ukoliko sve procedure budu tekle kontinuirano, rekao je Danijel Levičar, glavni operativni direktor u državnoj energetskoj kompaniji GEN Energija.

Iako još nema konačne odluke o tome da li će se graditi Krško 2, Gen Energija nastoji da upravlja procesom tako da stvari budu spremne za dalje, kada odluka bude poznata.

S obzirom na to da Slovenija planira da ukine ugalj do 2033. godine, oko 60 procenata potražnje za električnom energijom zavisiće od uvoza, osim ako ne bude uspostavljen novi proizvodni kapacitet, istakao je Levičar za ePosavje TV.

U GEN Energiji takođe ističu da će u 2023. godini učiniti sve da ubrzaju pripreme za realizaciju projekta bloka 2.

Premijer Slovenije Robert Golob je nedavno najavio referendum o izgradnji drugo bloka nuklearne elektrane, koji bi trebao da bude raspisan kada bude izabrana tehnologija reaktora za Krško 2, a to bi trebalo da se desi najkasnije do 2027. godine.

Slovenačka vlada je prošle nedelje izdala ekološku saglasnost da se radni vek prvog i za sada jedinog reaktora u nuklearnoj elektrani Krško produži do 2043.

Potreban kontinuiran rad da drugi blok bude operativan do 2035. godine

Levičar napominje da je cilj kompanije da drugi blok počne sa radom 2035. godine. Da bi se to postiglo, procedure će morati da se odvijaju koordinisano, istakao je.

Od 2021. godine kada kada je Gen Energija predala zahtev za dopunu državnog prostornog plana (DPN), procedure su tekle presporo i predviđeni završetak projekta je pomeren sa 2033. na 2035

Levičar: Sledeća prekretnica biće ugovor sa isporučiocem reaktora, što je planirano do kraja 2027. godine

Sledeća prekretnica biće ugovor sa isporučiocem reaktora, što je planirano do kraja 2027. godine, rekao je Levičar. On je objasnio da je prema iskustvima iz drugih mesta, za pripremu velikih komponenti potrebno je oko tri godine, nakon čega bi se dobila konačna građevinska dozvola. Tada bi, kako pokazuje praksa, izgradnja mogla da potraje oko pet godina, a probni rad bi mogao da počne 2035. godine.

GEN takođe ispituje mogućnosti korišćenja malih modularnih nuklearnih reaktora (SMR), ali tehnologija još u razvoju i da još nije komercijalno dostupna.

Drugi blok u Krškom još uvek čeka potrebne dozvole

Slovenačko ministarstvo za infrastrukturu izdalo je energetsku dozvolu za Krško 2 u julu 2021. godine, ali su nevladine organizacije podnele tužbe protiv dozvole za izgradnju novog bloka nuklearke.

Prema ranijim najavama izgradnja drugog bloka u elektrani Krško koštala bi između 5 i 6 milijardi evra. Predviđeni kapacitet bloka 2 iznosi 1,1 gigavata. Projektovana godišnja proizvodnja električne energije 8.800 gigavatsati, a predviđeni je radni vek reaktora 60 godina.

Nuklearka Krško se nalazi u blizini granice sa Hrvatskom, koja je podržala izgradnju drugog bloka elektrane. Operativna kompanija Nuklearna elektrana Krško (NEK) je u suvlasništvu je slovenačke Gen Energije i Hrvatske elektroprivrede (HEP).

U ukupnoj proizvodnji električne energije u Sloveniji u decembru, nuklearna energija je imala udeo od 43,4 procenata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

27. januar 2023. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

27. januar 2023. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

27. januar 2023. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

27. januar 2023. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.