Električna energija

Nuklearna elektrana Krško 2 bi mogla da bude u funkciji 2035.

Nuklearna elektrana Krško 2 bi mogla da bude u funkciji 2035.

Foto: Gen Energija

Objavljeno

27.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Drugi blok u nuklernoj elektrani Krško mogao bi da bude pušten u rad 2035. godine, najavljuje slovenački operator elektrane GEN Energija. Međutim, još uvek se čeka na dozvole za ovaj projekat, ali kako ističu u kompaniji, oni čine sve da se ubrazaju pripreme za izgradnju drugog bloka nuklearke Krško.

Novi nuklearni reaktor u elektrani Krško u Sloveniji mogao bi da bude izgrađen i pušten u rad do 2035, ukoliko sve procedure budu tekle kontinuirano, rekao je Danijel Levičar, glavni operativni direktor u državnoj energetskoj kompaniji GEN Energija.

Iako još nema konačne odluke o tome da li će se graditi Krško 2, Gen Energija nastoji da upravlja procesom tako da stvari budu spremne za dalje, kada odluka bude poznata.

S obzirom na to da Slovenija planira da ukine ugalj do 2033. godine, oko 60 procenata potražnje za električnom energijom zavisiće od uvoza, osim ako ne bude uspostavljen novi proizvodni kapacitet, istakao je Levičar za ePosavje TV.

U GEN Energiji takođe ističu da će u 2023. godini učiniti sve da ubrzaju pripreme za realizaciju projekta bloka 2.

Premijer Slovenije Robert Golob je nedavno najavio referendum o izgradnji drugo bloka nuklearne elektrane, koji bi trebao da bude raspisan kada bude izabrana tehnologija reaktora za Krško 2, a to bi trebalo da se desi najkasnije do 2027. godine.

Slovenačka vlada je prošle nedelje izdala ekološku saglasnost da se radni vek prvog i za sada jedinog reaktora u nuklearnoj elektrani Krško produži do 2043.

Potreban kontinuiran rad da drugi blok bude operativan do 2035. godine

Levičar napominje da je cilj kompanije da drugi blok počne sa radom 2035. godine. Da bi se to postiglo, procedure će morati da se odvijaju koordinisano, istakao je.

Od 2021. godine kada kada je Gen Energija predala zahtev za dopunu državnog prostornog plana (DPN), procedure su tekle presporo i predviđeni završetak projekta je pomeren sa 2033. na 2035

Levičar: Sledeća prekretnica biće ugovor sa isporučiocem reaktora, što je planirano do kraja 2027. godine

Sledeća prekretnica biće ugovor sa isporučiocem reaktora, što je planirano do kraja 2027. godine, rekao je Levičar. On je objasnio da je prema iskustvima iz drugih mesta, za pripremu velikih komponenti potrebno je oko tri godine, nakon čega bi se dobila konačna građevinska dozvola. Tada bi, kako pokazuje praksa, izgradnja mogla da potraje oko pet godina, a probni rad bi mogao da počne 2035. godine.

GEN takođe ispituje mogućnosti korišćenja malih modularnih nuklearnih reaktora (SMR), ali tehnologija još u razvoju i da još nije komercijalno dostupna.

Drugi blok u Krškom još uvek čeka potrebne dozvole

Slovenačko ministarstvo za infrastrukturu izdalo je energetsku dozvolu za Krško 2 u julu 2021. godine, ali su nevladine organizacije podnele tužbe protiv dozvole za izgradnju novog bloka nuklearke.

Prema ranijim najavama izgradnja drugog bloka u elektrani Krško koštala bi između 5 i 6 milijardi evra. Predviđeni kapacitet bloka 2 iznosi 1,1 gigavata. Projektovana godišnja proizvodnja električne energije 8.800 gigavatsati, a predviđeni je radni vek reaktora 60 godina.

Nuklearka Krško se nalazi u blizini granice sa Hrvatskom, koja je podržala izgradnju drugog bloka elektrane. Operativna kompanija Nuklearna elektrana Krško (NEK) je u suvlasništvu je slovenačke Gen Energije i Hrvatske elektroprivrede (HEP).

U ukupnoj proizvodnji električne energije u Sloveniji u decembru, nuklearna energija je imala udeo od 43,4 procenata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

27. januar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

27. januar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

27. januar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

27. januar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji