Električna energija

Nuklearna elektrana Krško produžava radni vek za još 20 godina

Nuklearna elektrana Krško produžava radni vek za još 20 godina

Foto: NEK

Objavljeno

18.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačka vlada je izdala ekološku saglasnost da se radni vek nuklearne elektrane Krško produži do 2043. Odluka je doneta na osnovu procene uticaja na životnu sredinu, koju je pripremila je međunarodna radna grupa iz tridesetak zemalja, a sprovelo slovenačko resorno ministarstvo.

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Slovenije izvršilo procenu uticaja na životnu sredinu kako bi Nuklearnoj elektrani Krško (NEK) bio produžen radni vek do 2043. godine.

Radni tim koji je vršio procenu, utvrdio  je da nema bezbednosnih rizika za produžetak radnog veka elektrane, sa 40 na 60 godina. U postupku koji je trajao više od dve godine, učestvovalo je više od 50 stručnjaka iz institucija u Sloveniji i Hrvatskoj, kao i zaposleni u NEK-u.

Utvrđeno je da nema bezbednosnih rizika za produžetak radnog veka elektrane, sa 40 na 60 godina

Nuklearna elektrana Krško ima kapacitet od 696 megavata i obezbeđuje 20 procenata potrošnje električne energije u Sloveniji i 14 procenata u Hrvatskoj.

Elektrana je puštena u rad 1981, nalazi se na istoku zemlje, na granici sa Hrvatskom, a ima jedan blok koji radi na principu tehnologije reaktora sa vodom pod pritiskom. NEK je suvlasništvu slovenačke državne kompanije Gen Energija i Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Međunarodna saradnja na proceni uticaja

Uputstvo za sprovođenje procene uticaja na životnu sredinu za produženje rada elektrane pripremila je međunarodna radna grupa od čak tridesetak zemalja, na čelu sa Nemačkom i Velikom Britanijom, navodi se u saopštenju slovenačke vlade.

U fokusu procene bilo je poboljšanja bezbednosti, smanjene verovatnoće od ekoloških udesa i zemljotresa, otpornost od uticaja klimatskih promena i drugih spoljnih faktora.

Sve četiri susedne zemlje učestvovale su u prekograničnim konsultacijama

Četiri susedne zemlje Hrvatska, Austrija, Italija i Mađarska, zajedno sa Nemačkom su učestvovale u prekograničnim konsultacijama.

Sprovođenjem postupka i izdavanjem ekološke saglasnosti, Slovenija je postupila u skladu sa Konvencijom o prekograničnim uticajima na životnu sredinu i najnovijim smernicama Ujedinjenih nacija – UNECE, za ekološke procene u vezi sa produženjem životnog veka nuklearnih elektrana, rekao je slovenački ministar životne sredine i prostornog planiranja Uroš Brežan.

NEK spreman za rad do 2043

Nakon završenog remonta i tehnološke nadogradnje, utvrđeno je da NEK ispunjava i kriterijume definisane taksonomijom Evropske unije za dugoročni rad nuklearnih elektrana.

Predsednik Upravnog odbora NEK-a Stanislav Rožman naveo je da su svi postupci u završnoj fazi i da nema potrebe za fizičkim tehnološkim nadogradnjama.

Nuklearna elektrana Krško je obezbedila i suvo skladište za istrošeno nuklearno gorivo, čija je izgradnja je završena krajem 2022. Ove godine je predviđena i prva kampanja premeštanja istrošenog goriva iz bazena u suvo skladište.

Ovim će se ispuniti svi uslovi i sprovesti sve odluke organa uprave za produženje rada NEK, istakao je Rožman.

Važna uloga nevladinih organizacija

Izradu procene uticaja na životnu sredinu, ministarstvo je donelo nakon tužbe nevladinih organizacija u Sloveniji. U tužbi se tražilo poništenje odluke slovenačke agencije za životnu sredinu (ARSA), prema kojoj ovakva procena nije potrebna, da bi se produžio radni vek nuklearke.

Izradu procene uticaja na životnu sredinu, ministarstvo je donelo nakon tužbe nevladinih organizacija

Sličnu odluku doneo je i Evropski sud pravde kada je, zbog tužbe Grinpisa u vezi sa nuklearnim elektranama Duel 1 i Duel 2 u Belgiji, po prvi put razmatrao takav slučaj i odlučio da se izvrši procena uticaja na životnu sredinu.

Studije za ove elektrane su u toku, ali još nisu završene, tako da je ovo bio prvi sproveden proces procene uticaja na životnu sredinu za produženje rada jedne nuklearne elektrane u Evropi.

Referendum za drugi blok elektrane

Slovenački premijer Robert Golob je najavio održavanje referenduma za izgradnju drugog bloka elektrane, kada bude izabrana tehnologija reaktora. Njegov kolega iz Hrvatske, Andrej Plenković izjavio je da podržava proširenje nuklearke.

Premijer je najavio održavanje referenduma za izgradnju drugog bloka elektrane, kada bude izabrana tehnologija reaktora

Tri ekološke organizacije su podnele tužbu zbog izdatih energetskih dozvola za planirani drugi blok, tako da se proširenje NEK-a trenutno nalazi u sporu.

Izgradnja drugog bloka koštala bi između 5 i 6 milijardi evra, dok bi projektovana godišnja proizvodnja bila 8.800 gigavat sati. Golob je naveo da bi odluka o gradnji novog bloka trebalo da se donese u narednih pet godina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

18. januar 2023. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

18. januar 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

18. januar 2023. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

18. januar 2023. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije