Energetska kriza

Golob: Pravo je vreme za nuklearke, Slovenija ide na referendum

golob nuklearka krsko referendum

Foto: Nuklearna elektrarna Krško

Objavljeno

01.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenački premijer Robert Golob izjavio je da je sada pravo vreme da nuklearna opcija dobije svoje mesto u sektoru energetike u budućnosti, i najavio održavanje referenduma o drugom bloku nukelarke Krško.

Slovenija planira da poveća kapacitete za proizvodnju struje iz nuklearki, a i Hrvatska je zainteresovana da se prodruži to investiciji. Ekološki aktivisti u Sloveniji se protive ovoj ideji, a širom Evrope, u vremenu energetske krize, nuklearna energija dobija sve više zagovornika.

Premijer Robert Golob je obišao Nuklearnu elektrarnu Krško (NEK), koja je u remontu, i rekao da su poslovodstvo elektrane i on zaključili da je sada prilika da nuklearna opcija dobje svoje mesto u budućnosti. On je naglasio da će Evropi biti teško da se izvuče iz trenutne energetske situacije bz korišćenja svih tehnologija.

Obnovljivi izvori su na prvom mestu, ali Evropi su potrebne sve tehnologije

Obnovljivi izvori energije su na prvom mestu, ali je ovo prilika da se nuklearna tehnologija reafirmiše i ponudi rešenja za budućnost cele Evrope, poručio je Golob, preneli su loklani mediji.

I Slovenija i Evropa, uveren je, žele energente kojima niko ne može da ih ucenjuje, koje kontrolišu tehnološki, a izvor goriva je stabilan.

golob nuklearka krsko referendum remont
Remont u nuklearki Krško

Golob je istakao da je trenutno politika oslanja na struku od koje očekuje da u najkraćem mogućem roku predstavi konkretno rešenje za gradnju zapadnog porekla.

Očekujemo da struka ubrzo ponudi konkretno rešenje za novu nuklearku

Kada se to desi, onda će politika tražiti nacionalni konsenzus za takvu investiciju, rekao je Golob, prenela je RTV SLO.

Premijer je naglasio da je svestan da će za odluku o gradnji nove nuklearke u roku od pet godina morati da se održi referendum. To nije prvi put da se referendum o energetici spominje u Soveniji.

Golob: Trenutno odluka je jednostavna

Država će, kako je najavio, tražiti od kompanije GEN energija da ubrza pripreme za drugi blok kako bi se došlo u situciju da građani odluke da li to žele ili ne.

U ovom trenutku, sa stanovišta energetski potreba, odluka deluje jednostavno, poručio je Golob.

Posle obavljenog remonta, Stanislav Rožman, predsednik Upravnog odbora NEK-a, rekao je da je elektrana spremna za još 20 godina rada.

Inače, Poljska je upravo saopštila da će izgraditi tri nuklearke, a gradnja prve se očekuje 2026.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

1. novembar 2022. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

Termoelektrana Pljevlja ponovo na mrezi

Posle remonta TE Pljevlja ponovo na mreži

1. novembar 2022. - Elektroprivreda Crne Gore podseća da je u toku i izvođenje radova na ekološkoj rekonstrukciji TE Pljevlja

Objavljen-plan-aukcija-za-vetroparkove-solarne-elektrane-u-Srbiji

Usvojen plan aukcija za vetroparkove, solarne elektrane u Srbiji

1. novembar 2022. - Sprovođenje prvih aukcija za električnu energiju iz vetroelektrana i solarnih parkova u Srbiji predviđeno je do kraja juna

CAN Europe Zapadni Balkan nacionalni energetski i klimatski planovi

CAN Europe: Zapadni Balkan uradio malo ili ništa u pripremi nacionalnih energetskih i klimatskih planova

1. novembar 2022. - Članice Energetske zajednice imaju manje od mesec dana do isteka roka da dostave nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice