Električna energija

Poljska gradi tri nuklearne elektrane

Poljska gradi nuklearne elektrane kapaciteta 9 gigavata u partnerstvima sa SAD i Južnom Korejom

Foto: Tonymadrid from Flickr / https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/

Objavljeno

01.11.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.11.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Poljska planira da izgradi tri nuklearne elektrane kapaciteta 9 gigavata do 2040, u okviru državnog programa za razvoj nuklearne energije. Prema sporazumu Poljske i SAD-a, prvu nuklearnu elektranu u zemlji gradiće američki Westinghouse na obali Baltika. Izgradnja nuklearne elektrane započeće 2026, a očekuje se da će prvi reaktor biti u funkciji 2033. godine. Uporedo sa tim, kompanije ZE PAK i Polska Grupa Energetyczna (PGE) su potpisale i pismo o namerama sa južnokorejskim državnim preduzećem Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), za rad na razvoju još jedne nuklearne elektrane u državi.

Prvu nuklearnu elektranu u Poljskoj će graditi američka nuklearna kompanija Westinghouse Electric Company, potvrdio je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Poljska planira izgradnju šest velikih reaktora sa vodom pod pritiskom sa kombinovanim instalisanim kapacitetom od 6-9 gigavata, koji će biti izgrađeni do 2040. godine.

Poljska je u septembru potpisala međuvladin sporazum sa SAD o saradnji u oblasti civilne nuklearne energije. Westinghaus će biti prvi partner Poljske u okviru poljskog nuklearnog projekta. Kompanija je ponudila izgradnju velikih reaktora zasnovanih na američkoj tehnologiji AP1000.

Planirano je da izgradnja prvog reaktora snage 1-1,6 gigavata počne 2026

Prva nuklearne elektrane biće izgrađena na obali Baltičkog mora, u blizini gradova Lubiatovo i Kopalino u opštini Čozevo (Choczewo). Planirano je da izgradnja prvog reaktora snage 1-1,6 gigavata počne 2026, dok bi prva poljska nuklearna elektrana bi trebalo da počne da isporučuje električnu energiju 2033. godine.

Kao deo poljskog plana da smanji zavisnost od uglja, ostali reaktori bi trebalo da budu izgrađeni na svake dve godine. Poljska se oslanja na ugalj za proizvodnju električne energije sa 70 procenata.

Poljska vlada smatra da je nuklearna energija važna za energetsku bezbednost. Premijer Poljske je istakao da je državi potrebna stabilna energija koja će zameniti ugalj. Moravjecki je naveo da će buduće nuklearne elektrane obezbediti nezavisnost zemlje od berze i tržišta električne energije.

Buduće nuklearne elektrane obezbediti nezavisnost zemlje od berze i tržišta električne energije

Ponude za izgradnju nuklearnih elektrana Poljska je dobila i od francuskog EDF-a i južnokorejske državne kompanije Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), sa kojom je potpisano pismo o namerama.

Pismo o namerama sa južnokorejskim KHNP-om

U okviru poljskog nuklearnog programa, Ministarstvo državne imovine Poljske, Ministarstvo trgovine, industrije i energetike Južne Koreje, poljskih kompanija ZE PAK i Polska Grupa Energetyczna (PGE) i Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) dogovorile su se o razvoju planova za nuklearnu elektranu u Patnovu.

Zainteresovane strane su potpisale pismo o namerama, koje se odnosi na procenu održivosti izgradnje nuklearne elektrane sa južnokorejskih reaktora APR1400 na lokaciji u Patnovu u blizini Lođa, u centralnom delu zemlje. Tri kompanije će izvršiti geotehničku, seizmičku analizu i analizu stanja životne sredine. Preliminarni plan za ovu elektranu biće izrađen do kraja godine, prenosi World nuclear news.

Vojčeh Dabrovski, predsednik državnog energetskog giganta PGE, rekao je da Poljska mora da investira u nuklearnu energiju u velikim razmerama kako bi u budućnosti zamenila energiju zasnovanu na uglju. Kao najveća poljska energetska kompanija, PGE predvodi energetsku tranziciju u Poljskoj.

Sporazum sa južnokorejskim partnerima je usledio dva dana nakon što je poljski premijer objavio da je američka firma izabrana za prvi deo plana

Sporazum sa južnokorejskim partnerima je usledio dva dana nakon što je poljski premijer objavio da je američka firma izabrana za prvi deo plana za izgradnju kapaciteta 9 gigavata do 2040. godine. Prema navodima zvaničnika, ulaganje u nuklearnu energiju u Poljskoj moglo bi da iznosi blizu 40 milijardi dolara.

Rešiti problem priključka na mreži

Problem i odbijanje priključka na mrežu postala je glavna prepreka za dekarbonizaciju poljskog energetskog miksa poslednjih godina. Iako Poljska napreduje u uvođenju obnovljivih izvora energije i ima planove za nuklearnu energiju, električna mreža to koči.

Električna mreža u ovoj zemlji zahteva investicije od najmanje 25 milijardi evra

Prema nedavnom izveštaju o energetskoj tranziciji Poljske, električna mreža u ovoj zemlji zahteva investicije od najmanje 25 milijardi evra kako bi se omogućio prelazak sa uglja na obnovljive izvore i nuklearnu energiju, navodi Euraktiv.

Prema izveštaju organizacije Client Earth, između 2015. i 2021. godine, operateri mreže su odbili skoro šest hiljada priključaka, blokirajući ukupno oko 30 gigavata u zemlji, uglavnom kapacitete obnovljive energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

1. novembar 2022. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

1. novembar 2022. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Najveća solarna elektrana u Sloveniji integrisana Brezice

Najveća solarna elektrana u Sloveniji je integrisana s hidroelektranom Brežice

1. novembar 2022. - HESS-ovo fotonaponsko postrojenje od šest megavata je u probnom radu i zajedno sa hidrocentralom Brežice čini hibridnu elektranu

nikola rajakovic zakon o oie izmene javna rasprava

Srbija otvara vrata baterijama kao načinu da se reši problem varijabilnosti obnovljive energije

1. novembar 2022. - Baterije su jedna od novina u nacrtu izmena zakona o obnovljivoj energiji, o kojima smo razgovarali sa prof. dr Nikolom Rajakovićem