Električna energija

Poljska 2036. zatvara najveću termoelektranu i emitera CO2 u Evropi

Belchatow najveca termoelektrana i emiter CO2 u Evropi zatvara se do 2036.

Photo: Iwona Olczyk from Pixabay

Objavljeno

14.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektrana na ugalj Belchatow, snage 5.102 megavata (MW), najveća u Evropi i peta u svetu,  biće zatvorena u periodu od  2030. do 2036. godine. Zatvaranje bi moglo da predstavlja prekretnicu u energetskoj tranziciji Poljske, koja u Evropskoj uniji posle Nemačke ima najveću proizvodnju energije iz uglja.

Neposredan povod za ovu odluku Poljske je odluka energetske kompanije PGE, u čijem je vlasništvu Belchatow, da odustane od otvaranja rudnika Zloczew koji bi elektranu snabdevao ugljem. Poljska je jedna od retkih zemalja EU koja nije odredila datum prestanka korišćenja uglja.

Belchatow proizvodi 20 odsto električne energije u Poljskoj i zapošljava 7.800 radnika

Belchatow, koji je godinama na vrhu liste deset najvećih emitera CO2 u Evropi, proizvodi oko 20 odsto električne energije u Poljskoj i čini 17 odsto ukupne instalisana snage svih poljskih elektrana na uglja – 30 GW. Inače, zemlja iz uglja dobija 70 odsto električne energije. Elektrana se snabdeva iz dva površinska rudnika lignita, koja su u blizini, i ukupno zapošljava 7.800 radnika.

Detalji o njenom zatvaranju, koji su prenele svetske agencije, potiču iz zahteva vlasti regiona Lodz za podršku iz Fonda za pravednu tranzicije Evropske unije, čiji je cilj da pomogne regionima zavisnim od uglja da obave energetsku tranziciju. U zahtevu, koji je stavljen na javnu raspravu, se navodi da je kompanija PGE odustala od plana za izgradnju površinskog kopa lignita kod mesta Zloczew posle analize koja je pokazala da bi ova investicija donosila gubitke. Novi rudnik je trebalo da obezbedi dovoljno uglja za nastavak rada termoelektrane posle 2030.

Analiza je pokazala da nije isplativa investicija u novi površinski rudnik lignita koji je trebalo da obezbedi ugalj kako bi Belchatow nastavio da radi i polse 2030.

Odluku da se zatvori Belchatow potvrdila je i kompanija PGE. Izvršni direktor Wojciech Dabrowski izjavio je da su oduke o zatvaranju termoelektrane i odustajanje od novog rudnika od suštinske važnosti za planiranje budućnosti elektrane, njenih zaposlenih i stanovnika regiona.

Odluke su, takođe, i simbolične jer će uspeh ovog projekta u velikoj meri odrediti uspeh poljske energetske tranzicije, istakao je on.

Inače, poljska vlada je u aprilu saopštila da namerava da od državnih kompanija PGE, Enea i Tauron preuzme 70 termoelektrana, kao i rudnike lignita, tačnije svu imovinu koja ima veze sa ugljem. Na ovaj potez se odlučila kako bi energetskim kompanijama omogućila dalji razvoj i ulaganje u gradnju elektrana na prirodni gas i obnovljive izvore energije. Naime, sve više finansijskih organizacija i banaka ne želi da finansira kompanije koje imaju imovinu povezanu sa ugljem.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Crna Gora i Republika Srpska formiraju ekspertski tim za ocenu uticaja HE Buk Bijela na Taru

Crna Gora i Republika Srpska formiraju ekspertski tim za ocenu uticaja HE Buk Bijela na Taru

26 July 2021 - Ministarstva ekologije Crne Gore i RS dogovorila su osnivanje ekspertskog tima koji će ispitati mogući uticaj HE Buk Bijela na reku Taru.

EPCG isplacuje dividendu u vrednosti od 31 miliona evra

EPCG isplaćuje dividendu u vrednosti od 31 miliona evra

23 July 2021 - Sredstava za isplatu akcionarima obezbeđena su iz neraspoređene dobiti kompanije u vrednosti od 59,5 miliona evra.

coric Hrvatska je zainteresovana za gradnju drugog bloka nuklearke Krsko

Ćorić: Hrvatska je zainteresovana za gradnju drugog bloka nuklearke Krško

22 July 2021 - NE Krško je siguran i stabilan izvor energije, takvi izvori su važni za Hrvatsku, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja.

energetika 2021 zlatibor savez energeticara

Poruka stručnjaka sa konferencije Energetika 2021: napuštanje uglja i prelaz na obnovljive izvore rešenje za razvoj energetike Srbije

22 July 2021 - Optimalno rešenje je hibridni model koji znači napuštanje uglja uz okretanje obnovljivim izvorima energije, i korišćenje gasa i vodonika.