Električna energija

Poljska 2036. zatvara najveću termoelektranu i emitera CO2 u Evropi

Belchatow najveca termoelektrana i emiter CO2 u Evropi zatvara se do 2036.

Photo: Iwona Olczyk from Pixabay

Objavljeno

14.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektrana na ugalj Belchatow, snage 5.102 megavata (MW), najveća u Evropi i peta u svetu,  biće zatvorena u periodu od  2030. do 2036. godine. Zatvaranje bi moglo da predstavlja prekretnicu u energetskoj tranziciji Poljske, koja u Evropskoj uniji posle Nemačke ima najveću proizvodnju energije iz uglja.

Neposredan povod za ovu odluku Poljske je odluka energetske kompanije PGE, u čijem je vlasništvu Belchatow, da odustane od otvaranja rudnika Zloczew koji bi elektranu snabdevao ugljem. Poljska je jedna od retkih zemalja EU koja nije odredila datum prestanka korišćenja uglja.

Belchatow proizvodi 20 odsto električne energije u Poljskoj i zapošljava 7.800 radnika

Belchatow, koji je godinama na vrhu liste deset najvećih emitera CO2 u Evropi, proizvodi oko 20 odsto električne energije u Poljskoj i čini 17 odsto ukupne instalisana snage svih poljskih elektrana na uglja – 30 GW. Inače, zemlja iz uglja dobija 70 odsto električne energije. Elektrana se snabdeva iz dva površinska rudnika lignita, koja su u blizini, i ukupno zapošljava 7.800 radnika.

Detalji o njenom zatvaranju, koji su prenele svetske agencije, potiču iz zahteva vlasti regiona Lodz za podršku iz Fonda za pravednu tranzicije Evropske unije, čiji je cilj da pomogne regionima zavisnim od uglja da obave energetsku tranziciju. U zahtevu, koji je stavljen na javnu raspravu, se navodi da je kompanija PGE odustala od plana za izgradnju površinskog kopa lignita kod mesta Zloczew posle analize koja je pokazala da bi ova investicija donosila gubitke. Novi rudnik je trebalo da obezbedi dovoljno uglja za nastavak rada termoelektrane posle 2030.

Analiza je pokazala da nije isplativa investicija u novi površinski rudnik lignita koji je trebalo da obezbedi ugalj kako bi Belchatow nastavio da radi i polse 2030.

Odluku da se zatvori Belchatow potvrdila je i kompanija PGE. Izvršni direktor Wojciech Dabrowski izjavio je da su oduke o zatvaranju termoelektrane i odustajanje od novog rudnika od suštinske važnosti za planiranje budućnosti elektrane, njenih zaposlenih i stanovnika regiona.

Odluke su, takođe, i simbolične jer će uspeh ovog projekta u velikoj meri odrediti uspeh poljske energetske tranzicije, istakao je on.

Inače, poljska vlada je u aprilu saopštila da namerava da od državnih kompanija PGE, Enea i Tauron preuzme 70 termoelektrana, kao i rudnike lignita, tačnije svu imovinu koja ima veze sa ugljem. Na ovaj potez se odlučila kako bi energetskim kompanijama omogućila dalji razvoj i ulaganje u gradnju elektrana na prirodni gas i obnovljive izvore energije. Naime, sve više finansijskih organizacija i banaka ne želi da finansira kompanije koje imaju imovinu povezanu sa ugljem.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica o sistemu za trgovanje emisijama: Saradnja regionalnih elektroprivreda je put za energetsku tranziciju

14. jun 2021. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

14. jun 2021. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

14. jun 2021. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

14. jun 2021. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost