Energetska kriza

Manjak uglja povećao udeo uvozne struje u Sloveniji na 75 odsto

Manjak uglja povecao udeo uvozne struje u Sloveniji na 75 odsto

Foto: TEŠ

Objavljeno

17.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Termoelektrana TEŠ je prekinula rad na preporuku ELES-a, operatora prenosnog sistema Slovenije, da bi ugalj štedela za zimu, budući da su isporuke preslabe. Nuklearna elektrana Krško je istovremeno u remontu, pa ta zemlja iz uvoza mora da podmiruje 75 procenata potreba za električnom energijom.

Slovenački elektroenergetski sistem je trenutno u nepovoljnoj situaciji, mada zvaničnici tvrde da stabilnost nije ugrožena. Ostvario se malo očekivani scenario – nuklearna elektrana Krško je van mreže zbog zakazanog remonta od mesec dana do 2. novembra, a manjak uglja iz rudnika u Velenju je doveo do isključivanja Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ).

Ova dva pogona u redovnim uslovima obezbeđuju dve trećine domaće proizvodnje struje ili i više od toga. U ovoj situaciji, Slovenija 75 odsto svoje potrošnje pokriva iz uvoza. Međutim, udeo je danas u nekim trenucima dostizao i 90 procenata.

Snabdevanje ugljem je slabo, pa je bolje čuvati ga za zimu, kada se očekuje da će uvoz električne energije biti mnogo skuplji

Blokovi 5 i 6, ukupnog kapaciteta 847 megavata, prekinuli su rad na preporuku ELES-a, nacionalnog operatora prenosnog sistema. Generalni direktor Aleksander Mervar izjavio je da još nema potrebe za vanrednim merama, budući da hidrocentrale i nedavne investicije u mrežu održavaju stabilnost.

U slučaju neplaniranog smanjenja proizvodnje u evropskom sistemu ili drugog vida pogoršanja situacije, jedina termoelektrana na ugalj u Sloveniji može da se uključi, a u suprotnom će biti neaktivna do 30. novembra, naglasio je. Mervar je ukazao na pad tržišnih cena električne energije i dodao da neki od domaćih kapaciteta privremeno mogu da rade na mazut. Takođe je upozorio na opasnost od pada sistema ukoliko stanovništvo počne masovno da se greje na struju.

Hidroelektrane i nedavne investicije u prenosnu mrežu omogućavaju održanje stabilnosti

Generalni direktor TEŠ-a Mitja Tašler izjavio je da ugalj treba čuvati za zimu i dodao da se očekuje da će tada uvoz struje biti mnogo skuplji. Trenutno je „u Sloveniji dovoljno vode i vetra, što znači da ima i dovoljno struje“, izjavio je, iako u Sloveniji nema nijedne vetroelektrane.

TEŠ je nedavno počeo da testira upotrebu uglja dopremljenog iz Indonezije.

Iz rudnika ne stižu ugovorene količine uglja, što je pripisano tehničkim preprekama posle pucanja stena u jami 12. oktobra. I Premogovnik Velenje i TEŠ posluju u okviru državnog Holdinga Slovenske elektrarne ili HSE.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

17. oktobar 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

17. oktobar 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

17. oktobar 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

17. oktobar 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV