Energetska kriza

Manjak uglja povećao udeo uvozne struje u Sloveniji na 75 odsto

Manjak uglja povecao udeo uvozne struje u Sloveniji na 75 odsto

Foto: TEŠ

Objavljeno

17.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Termoelektrana TEŠ je prekinula rad na preporuku ELES-a, operatora prenosnog sistema Slovenije, da bi ugalj štedela za zimu, budući da su isporuke preslabe. Nuklearna elektrana Krško je istovremeno u remontu, pa ta zemlja iz uvoza mora da podmiruje 75 procenata potreba za električnom energijom.

Slovenački elektroenergetski sistem je trenutno u nepovoljnoj situaciji, mada zvaničnici tvrde da stabilnost nije ugrožena. Ostvario se malo očekivani scenario – nuklearna elektrana Krško je van mreže zbog zakazanog remonta od mesec dana do 2. novembra, a manjak uglja iz rudnika u Velenju je doveo do isključivanja Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ).

Ova dva pogona u redovnim uslovima obezbeđuju dve trećine domaće proizvodnje struje ili i više od toga. U ovoj situaciji, Slovenija 75 odsto svoje potrošnje pokriva iz uvoza. Međutim, udeo je danas u nekim trenucima dostizao i 90 procenata.

Snabdevanje ugljem je slabo, pa je bolje čuvati ga za zimu, kada se očekuje da će uvoz električne energije biti mnogo skuplji

Blokovi 5 i 6, ukupnog kapaciteta 847 megavata, prekinuli su rad na preporuku ELES-a, nacionalnog operatora prenosnog sistema. Generalni direktor Aleksander Mervar izjavio je da još nema potrebe za vanrednim merama, budući da hidrocentrale i nedavne investicije u mrežu održavaju stabilnost.

U slučaju neplaniranog smanjenja proizvodnje u evropskom sistemu ili drugog vida pogoršanja situacije, jedina termoelektrana na ugalj u Sloveniji može da se uključi, a u suprotnom će biti neaktivna do 30. novembra, naglasio je. Mervar je ukazao na pad tržišnih cena električne energije i dodao da neki od domaćih kapaciteta privremeno mogu da rade na mazut. Takođe je upozorio na opasnost od pada sistema ukoliko stanovništvo počne masovno da se greje na struju.

Hidroelektrane i nedavne investicije u prenosnu mrežu omogućavaju održanje stabilnosti

Generalni direktor TEŠ-a Mitja Tašler izjavio je da ugalj treba čuvati za zimu i dodao da se očekuje da će tada uvoz struje biti mnogo skuplji. Trenutno je „u Sloveniji dovoljno vode i vetra, što znači da ima i dovoljno struje“, izjavio je, iako u Sloveniji nema nijedne vetroelektrane.

TEŠ je nedavno počeo da testira upotrebu uglja dopremljenog iz Indonezije.

Iz rudnika ne stižu ugovorene količine uglja, što je pripisano tehničkim preprekama posle pucanja stena u jami 12. oktobra. I Premogovnik Velenje i TEŠ posluju u okviru državnog Holdinga Slovenske elektrarne ili HSE.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji Banatu

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji u Banatu

17. oktobar 2022. - NIS je produžio javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika do 7. aprila

Đedović, Novi javni pozivi za subvencije građanima u cilju energetske efikasnosti

Đedović: Subvencije za energetsku efikasnost će dobiti do 100.000 domaćinstava

17. oktobar 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će 80.000 do 100.000 domaćinstava dobiti subvencije za mere energetske efikasnosti

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

17. oktobar 2022. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

17. oktobar 2022. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta