Električna energija

Cene CO2 guraju slovenačku termoelektranu u bankrot

Termoelektrana-Sostanj-TES-trazi-drzavnu-pomoc-jer-je-cene-CO2-guraju-u-bankrot.jpg

Termoelektrana Šoštanj (slika: HSE)

Objavljeno

13.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Termoelektrarna Šoštanj (TEŠ) i rudnik uglja Premogovnik Velenje nalaze se u finansijskim teškoćama izazvanim visokim troškovima za emisije CO2, što je nateralo Holding Slovenske Elektrarne (HSE), u čijem sastavu su ove dve firme, da zatraži pomoć od slovenačke vlade.

Jedina slovenačka elektrana na ugalj TEŠ i jedini rudnik uglja Premogovnik Velenje vrlo su blizu finansijskog kolapsa, objavio je slovenački portal necenzurirano.si, koji je imao uvid u izveštaj HSE poslat Slovenskom državnom holdingu (SDH), kompaniji koja upravlja državnom imovinom.

Termoelektrana koja daje 35 odsto domaće proizvodnje električne energije, zabeležila je gubitak od 280,4 miliona evra u 2020.

HSE je zvanično saopštio da je obavestio vlasnika o različitim scenarijima za rešavanje finansijskih problema, koje je objasnio ogromnim rastom cena emisionih jedinica ili sertifikata za emitovanje gasova sa efektom staklene bašte. Cene CO2 krajem avgusta dostigle su rekordan 61 evro.

TEŠ, koji ima udeo od 35 odsto u domaćoj proizvodnji električne energije, zabeležio je prošle godine gubitak od 280,4 miliona evra, u poređenju sa 9,6 miliona evra u rudniku Velenje. Imovina termoelektrane je, kako piše portal, prošle godine umanjena za 243,5 miliona evra.

Treba reći da Slovenija u okviru energetske tranzicije razmatra godinu prestanka korišćenja uglja, vlada je predložila 2033. Prema nedavno objavljenoj studiji, TEŠ bi mogao zabeležiti ukupan neto gubitak od 870 miliona evra do 2030.

TEŠ će ove godine zabeležiti gubitak od 560 miliona evra

HSE je u izveštaju naveo da bi vrednost TEŠ-a trebalo umanjiti i za preostalih 650 miliona evra, što znači da bi vrednost tada bila nula. Termoelektrana bi, kako se dodaje, ove godine trebalo da zabeleži gubitak od 560 miliona evra i da postane nesolventna.

HSE u toj situaciji mora odlučiti hoće li u TEŠ ubrizgati sveži kapital ili otpisati veliki deo dugova prema međunarodnim bankama, za koje garantuje slovenačka vlada. Druga alternativa je bankrot. Međutim, TEŠ bi mogao da odloži umanjenje vrednosti i dobije najviše tri godine, ali bi 2024. vrednost njegove imovine bila niža od obaveza, a kompanija opet i nesolventna.

TEŠ će ostati bez novca za plate i ostale obaveze najkasnije u proleće 2022.

Situacija je još gora kratkoročno gledano. Elektrana će, kako se navodi u izveštaju, najkasnije na proleće 2022. ostati bez novca za plate i druge obaveze.

Problemi termoelektrane takođe otežavaju poslovanje rudnika Premogovnik Velenje, jer je TEŠ jedini kupac njegove robe.

HSE lobira da se TEŠ i Premogovnik Velenje izdvoje u posebnu firmu

Zbog obaveza prema zaštiti životne sredine, nastavak rada termo sektora finansijski je neodrživ, naveo je HSE u izveštaju.

HSE, kako navodi portal, lobira da se TEŠ i Premogovnik Velenje izdvoje u posebnu kompaniju u direktnom državnom vlasništvu, ili da postanu deo mehanizma kapaciteta prema kojem zemlje članice EU mogu da drže strateške rezerve za proizvodnju energije u vidu elektrana.

HSE je za necenzurirano.si rekao da razmatra mogućnost da se prijavi za državnu pomoć i izbegne bankrot.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Metsamor Nuclear Power Plant surrounded by high mountains in Armenia

Francuski EDF plasirao prve zelene obveznice za nuklearnu energiju u Evropi

13. septembar 2021. - EDF je upravo prikupio milijardu evra za produženje rada nuklearnih elektrana od prodaje zelenih obveznica, prvih te vrste u Evropi

federacija bih vlada cena struje ugrozena sigurnost snabdevanja

Vlada Federacija BiH: Struja bi trebalo da poskupi 60 odsto

13. septembar 2021. - Vlada Federacije BiH donela je danas odluku kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdevanja električnom energijom za 2024.

canu akademija energetika epcg cges cedis

Državne energetske kompanije dogovorile saradnju sa Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti

13. septembar 2021. - Memorandumom su potpisale Elektroprivreda Crne Gore, Crnogorski elektroprenosni sistem i Crnogorski elektrodistributivni sistem

eu akcioni plan mreze

Investitori pozdravili Akcioni plan EU za mreže, ali tvrde da nedostaju neke suštinske mere

13. septembar 2021. - Evropska komisija predstavila je akcioni plan od 14 tačaka za sedam izazova sa kojim se danas suočavaju prenosne i distributivne mreže