Električna energija

Cene CO2 guraju slovenačku termoelektranu u bankrot

Termoelektrana-Sostanj-TES-trazi-drzavnu-pomoc-jer-je-cene-CO2-guraju-u-bankrot.jpg

Termoelektrana Šoštanj (slika: HSE)

Objavljeno

13.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Termoelektrarna Šoštanj (TEŠ) i rudnik uglja Premogovnik Velenje nalaze se u finansijskim teškoćama izazvanim visokim troškovima za emisije CO2, što je nateralo Holding Slovenske Elektrarne (HSE), u čijem sastavu su ove dve firme, da zatraži pomoć od slovenačke vlade.

Jedina slovenačka elektrana na ugalj TEŠ i jedini rudnik uglja Premogovnik Velenje vrlo su blizu finansijskog kolapsa, objavio je slovenački portal necenzurirano.si, koji je imao uvid u izveštaj HSE poslat Slovenskom državnom holdingu (SDH), kompaniji koja upravlja državnom imovinom.

Termoelektrana koja daje 35 odsto domaće proizvodnje električne energije, zabeležila je gubitak od 280,4 miliona evra u 2020.

HSE je zvanično saopštio da je obavestio vlasnika o različitim scenarijima za rešavanje finansijskih problema, koje je objasnio ogromnim rastom cena emisionih jedinica ili sertifikata za emitovanje gasova sa efektom staklene bašte. Cene CO2 krajem avgusta dostigle su rekordan 61 evro.

TEŠ, koji ima udeo od 35 odsto u domaćoj proizvodnji električne energije, zabeležio je prošle godine gubitak od 280,4 miliona evra, u poređenju sa 9,6 miliona evra u rudniku Velenje. Imovina termoelektrane je, kako piše portal, prošle godine umanjena za 243,5 miliona evra.

Treba reći da Slovenija u okviru energetske tranzicije razmatra godinu prestanka korišćenja uglja, vlada je predložila 2033. Prema nedavno objavljenoj studiji, TEŠ bi mogao zabeležiti ukupan neto gubitak od 870 miliona evra do 2030.

TEŠ će ove godine zabeležiti gubitak od 560 miliona evra

HSE je u izveštaju naveo da bi vrednost TEŠ-a trebalo umanjiti i za preostalih 650 miliona evra, što znači da bi vrednost tada bila nula. Termoelektrana bi, kako se dodaje, ove godine trebalo da zabeleži gubitak od 560 miliona evra i da postane nesolventna.

HSE u toj situaciji mora odlučiti hoće li u TEŠ ubrizgati sveži kapital ili otpisati veliki deo dugova prema međunarodnim bankama, za koje garantuje slovenačka vlada. Druga alternativa je bankrot. Međutim, TEŠ bi mogao da odloži umanjenje vrednosti i dobije najviše tri godine, ali bi 2024. vrednost njegove imovine bila niža od obaveza, a kompanija opet i nesolventna.

TEŠ će ostati bez novca za plate i ostale obaveze najkasnije u proleće 2022.

Situacija je još gora kratkoročno gledano. Elektrana će, kako se navodi u izveštaju, najkasnije na proleće 2022. ostati bez novca za plate i druge obaveze.

Problemi termoelektrane takođe otežavaju poslovanje rudnika Premogovnik Velenje, jer je TEŠ jedini kupac njegove robe.

HSE lobira da se TEŠ i Premogovnik Velenje izdvoje u posebnu firmu

Zbog obaveza prema zaštiti životne sredine, nastavak rada termo sektora finansijski je neodrživ, naveo je HSE u izveštaju.

HSE, kako navodi portal, lobira da se TEŠ i Premogovnik Velenje izdvoje u posebnu kompaniju u direktnom državnom vlasništvu, ili da postanu deo mehanizma kapaciteta prema kojem zemlje članice EU mogu da drže strateške rezerve za proizvodnju energije u vidu elektrana.

HSE je za necenzurirano.si rekao da razmatra mogućnost da se prijavi za državnu pomoć i izbegne bankrot.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji Banatu

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji u Banatu

13. septembar 2021. - NIS je produžio javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika do 7. aprila

Đedović, Novi javni pozivi za subvencije građanima u cilju energetske efikasnosti

Đedović: Subvencije za energetsku efikasnost će dobiti do 100.000 domaćinstava

13. septembar 2021. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će 80.000 do 100.000 domaćinstava dobiti subvencije za mere energetske efikasnosti

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

13. septembar 2021. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

13. septembar 2021. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta