Električna energija

Cene CO2 guraju slovenačku termoelektranu u bankrot

Termoelektrana-Sostanj-TES-trazi-drzavnu-pomoc-jer-je-cene-CO2-guraju-u-bankrot.jpg

Termoelektrana Šoštanj (slika: HSE)

Objavljeno

13.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Termoelektrarna Šoštanj (TEŠ) i rudnik uglja Premogovnik Velenje nalaze se u finansijskim teškoćama izazvanim visokim troškovima za emisije CO2, što je nateralo Holding Slovenske Elektrarne (HSE), u čijem sastavu su ove dve firme, da zatraži pomoć od slovenačke vlade.

Jedina slovenačka elektrana na ugalj TEŠ i jedini rudnik uglja Premogovnik Velenje vrlo su blizu finansijskog kolapsa, objavio je slovenački portal necenzurirano.si, koji je imao uvid u izveštaj HSE poslat Slovenskom državnom holdingu (SDH), kompaniji koja upravlja državnom imovinom.

Termoelektrana koja daje 35 odsto domaće proizvodnje električne energije, zabeležila je gubitak od 280,4 miliona evra u 2020.

HSE je zvanično saopštio da je obavestio vlasnika o različitim scenarijima za rešavanje finansijskih problema, koje je objasnio ogromnim rastom cena emisionih jedinica ili sertifikata za emitovanje gasova sa efektom staklene bašte. Cene CO2 krajem avgusta dostigle su rekordan 61 evro.

TEŠ, koji ima udeo od 35 odsto u domaćoj proizvodnji električne energije, zabeležio je prošle godine gubitak od 280,4 miliona evra, u poređenju sa 9,6 miliona evra u rudniku Velenje. Imovina termoelektrane je, kako piše portal, prošle godine umanjena za 243,5 miliona evra.

Treba reći da Slovenija u okviru energetske tranzicije razmatra godinu prestanka korišćenja uglja, vlada je predložila 2033. Prema nedavno objavljenoj studiji, TEŠ bi mogao zabeležiti ukupan neto gubitak od 870 miliona evra do 2030.

TEŠ će ove godine zabeležiti gubitak od 560 miliona evra

HSE je u izveštaju naveo da bi vrednost TEŠ-a trebalo umanjiti i za preostalih 650 miliona evra, što znači da bi vrednost tada bila nula. Termoelektrana bi, kako se dodaje, ove godine trebalo da zabeleži gubitak od 560 miliona evra i da postane nesolventna.

HSE u toj situaciji mora odlučiti hoće li u TEŠ ubrizgati sveži kapital ili otpisati veliki deo dugova prema međunarodnim bankama, za koje garantuje slovenačka vlada. Druga alternativa je bankrot. Međutim, TEŠ bi mogao da odloži umanjenje vrednosti i dobije najviše tri godine, ali bi 2024. vrednost njegove imovine bila niža od obaveza, a kompanija opet i nesolventna.

TEŠ će ostati bez novca za plate i ostale obaveze najkasnije u proleće 2022.

Situacija je još gora kratkoročno gledano. Elektrana će, kako se navodi u izveštaju, najkasnije na proleće 2022. ostati bez novca za plate i druge obaveze.

Problemi termoelektrane takođe otežavaju poslovanje rudnika Premogovnik Velenje, jer je TEŠ jedini kupac njegove robe.

HSE lobira da se TEŠ i Premogovnik Velenje izdvoje u posebnu firmu

Zbog obaveza prema zaštiti životne sredine, nastavak rada termo sektora finansijski je neodrživ, naveo je HSE u izveštaju.

HSE, kako navodi portal, lobira da se TEŠ i Premogovnik Velenje izdvoje u posebnu kompaniju u direktnom državnom vlasništvu, ili da postanu deo mehanizma kapaciteta prema kojem zemlje članice EU mogu da drže strateške rezerve za proizvodnju energije u vidu elektrana.

HSE je za necenzurirano.si rekao da razmatra mogućnost da se prijavi za državnu pomoć i izbegne bankrot.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

13. septembar 2021. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

13. septembar 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

13. septembar 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

13. septembar 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu