Životna sredina

Termoelektrana Šoštanj odustala od dodavanja čvrstog otpada u ugalj

Termoelektrana Sostanj odustala cvrstog otpada ugalj

Slika: Šaleško eko gibanje

Objavljeno

11.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kritikovan zbog toga što traži da se o mogućnosti koincineracije izjasne i susedne opštine nakon što su odbornice i odbornici u Šoštanju već glasali protiv, TEŠ je objavio da više neće raditi na dobijanju ekološke dozvole za spaljivanje otpada u termoelektrani.

Uprava preduzeća Termoelektrarna Šoštanj – TEŠ, koje posluje u okviru državnog Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), saopštila je da neće nastaviti postupak za dobijanje ekološke dozvole za projekat spaljivanja čvrstog otpada zajedno s ugljem. Firma je ranije objavila da će obustaviti poduhvat ukoliko ga ne podrži lokalna zajednica u toj oblasti na severu Slovenije.

Opština Šoštanj je zatim odbacila predlog uvođenja koincineracije, s malim udelom otpada tipa SRF. Dve kompanije su pozvale da glasaju i skupštine dve susedne lokalne samouprave, na šta su zaštitnici i zaštitnice životne sredine iz Šaleškog eko gibanja uzvratili da to nije u skladu s onim što je rečeno.

Šmartno nije ni nameravalo da se izjasni o projektu za TE Šoštanj

TEŠ sada poručuje da samo želi da ispoštuje te opštine i pozvao ih da se izjasne ukoliko žele. Vlasti u Šmartnom ob Paki su istakle da nisu planirale da glasaju po ovom pitanju, a Velenje će po svoj prilici zauzeti stav tek sledećeg meseca. Stručna komisija u Velenju je već ustanovila da bi spaljivanje otpada u Šoštanju nanelo štetu životnoj sredini.

Stručna komisija u Velenju je već ustanovila da bi spaljivanje otpada u Šoštanju nanelo štetu životnoj sredini, a glasanje je planirano za mart

Firma je dodala da je odluka o obustavljanju projekta donesena uprkos uverenju menadžmenta da je izvodljiv i ekološki prihvatljiv. Između ostalog, firma je poručila da se nada da će zajedno s lokalnom zajednicom iznaći rešenja za postepenu transformaciju Šaleške doline u niskougljenično društvo.

TEŠ tvrdi da bi koincineracija sprečila skok cene grejanja

Dodatni spor oko koincineracije ticao se cene grejanja. TEŠ tvrdi da bi uz mali udeo otpada u kotlovima proizvodnja energije bila jednaka, a da bi se troškovi na ime dozvola za ispuštanje ugljen-dioksida smanjili. Tako bi se sprečio veći rast računa za grejanje, kažu u firmi i ukazuju na povećanje cene ovih sertifikata u sistemu ETS Evropske unije.

Inače, referentni terminski ugovori su u Londonu danas prvi put premašili 40 evra za tonu CO2. Cena je skočila skoro 23 odsto od početka godine, a rekordi se nižu još od prve polovine decembra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

11. februar 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

11. februar 2021. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

11. februar 2021. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

11. februar 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji