Električna energija

CO2 prvi put premašio 60 evra po toni

CO2 prvi put premasio 60 evra po toni

Grunzibaer from Pixabay

Objavljeno

30.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Troškovi na ime dozvola za ispuštanje ugljenika popeli su se u Evropskoj uniji na dosad nezabeleženi nivo od gotovo 61 evra po toni dok se proizvođači struje muče da nabave gas iz Rusije, a vetar je oslabio.

Trgovanje sertifikatima za ugljen-dioksid okviru Sistema za trgovanje emisijama Evropske unije – EU ETS bilo je sporo tokom današnje runde, što je omogućilo intenzivnije kolebanje cena. Vrednost emisionih jedinica za CO2 i njegove ekvivalente u kontekstu globalnog zagrevanja bila je na putu da drugi put zaredom završi na rekordnom nivou, po podacima sa berze energenata ICE Endex.

Referentni ugovor, za poravnanje u decembru, skočio je na skoro 61 evro po toni, do čega mu je falilo samo tri centa. U prethodnoj seansi, pred vikend, zaključen je na 59 evra. Mehanizam je uveden 2005, a cena je ove godine napredovala 85 odsto. U decembru je prvi put od juna 2008. na zatvaranju preskočila 31 evro po toni.

Nestašica gasa menja sve

Kontroverze oko gasovoda Severni tok 2, a najviše protivljenje Sjedinjenih Država, dovele su do nesigurnosti u isporuci gasa iz Rusije, kojim se pred grejnu sezonu pune skladišta. Navodna havarija u jednom od najvećih sistema cevovoda dovela je do grozničave kupovine tog fosilnog goriva.

Novu krizu s gasom potpiruju sporovi oko gasovoda Severni tok 2 između Rusije i Nemačke

Proizvođači struje i operateri sistema daljinskog grejanja u Evropi nastoje da izbegnu krizu kakve su se krajem prve decenije ovog veka događale zbog sporova Rusije i Ukrajine. Proteklih meseci je dolazilo i do aktiviranja pogona na ugalj u EU koji su stajali u rezervi, jer je letnja vrelina podigla potražnju za električnom energijom za hlađenje.

Kapaciteti solarnih i vetroparkova nisu još dovoljno razvijeni da bi mogli da zadovolje takve uzlaze. Za korišćenje fosilnih goriva su potrebne dozvole za emisije CO2, a EU vremenom smanjuje njihov broj, tako da je situacija pogodovala rastu cena.

Privreda se razmahala, pa teže dolazi do struje

Cene struje u Nemačkoj i Španiji dostižu rekordne nivoe. Još jedan važan faktor je nagli oporavak privrede posle zastoja koje su uzrokovale mere za sprečavanja širenja pandemije virusa korona, pa dolazi do poremećaja jer proizvođači i snabdevači ne mogu da zadovolje potražnju za električnom energijom.

Osim toga, u velikom delu Evrope, a pogotovo Nemačkoj, prognozeri ove nedelje očekuju osetno smanjenje intenziteta vetra, pa dinamika prelazi sa dela tržišta s obnovljivim izvorima energije na pogone na fosilna goriva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

30. avgust 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

30. avgust 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

30. avgust 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

30. avgust 2021. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije