Klimatske promene

Evropski Zeleni traže da minimalna cena CO2 bude 50 evra, a 2030. čak 150 evra

Evropski Zeleni traze da minimalna cena CO2 bude 50 evra, kao i da do 2030. dostigne 150 evra

Slika: S. Hermann & F. Richter from Pixabay

Objavljeno

21.05.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

21.05.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Poslanička grupa Zeleni/EFA (eng. Greens/European Green Aliance) u Evropskom parlamentu traži od Evropske komisije da osigura povećanje cena emisionih jedinica, koje omogućavaju firmama da emituju gasove sa efektom staklene bašte, kako bi se postepeno zaustavilo korišćenje uglja u Evropskoj uniji do 2030. godine i udeo obnovljive energije dostigao 100 odsto.

Cena emitovanja ugljen-dioksida u EU je u poslednjih godinu dana porasla neverovatnih 140 odsto i dostigla rekordnih 55 evra po toni, pa bi se moglo reći da zahtevi Zelenih samo prate trend koji je u toku. Ovaj rekordni iznos od 55 evra već sada pravi probleme mnogim kompanijama koje u svom sastavu imaju elektrane na ugalj. Tako bi slovenačka Termoelektrarna Šoštanj ove godine mogla da zabeleži manjak od 150 miliona evra.

Vlasnici termoelektrana na ugalj suočavaju se se ogromnim troškovima zbog rekordnih cena CO2

I elektroprivrede u zemljama regiona koje nisu u EU, svesne su da nije daleko trenutak kada će morati da plaćaju neku vrstu takse na CO2 – u svojoj zemlji ili prilikom izvoza robe u EU, pa je tako Elektroprivreda BiH (EPBiH) saopštila da bi pri sadašnjim cenama CO2 morala godišnje da na ime ovog troška plati 200 miliona evra što bi poslovanje njenih termoelektrana učinilo neisplativim.

Poslanička Grupa Zeleni/EFA (eng. Greens/EFA), peta po veličini u Evropskom parlamentu, svoje stavove o cenama CO2 saopštila je u izveštaju čiji je cij da podstakne Evropsku komisiju da bude odvažnija, tačnije da postavi ciljeve koji će još više ubrzati prestanak korišćenja uglja. Odvažnost bi trebao da pokaže u okviru svog paketa mera za  dostizanje klimatskih i energetskih ciljeva do 2030 (eng. „fit for 2030“ or „fit for 55“).

Pre mesec dana EU je postigla dogovor da klimatska neutralnost do 2050. bude pravno obavezujući cilj, kao i smanjenje neto emisija gasova sa efektom staklene bašte od najmanje 55 odsto do 2030, što je čekala Evopska komisija da konačno u junu obelodani paket mera.

Neophodno veće smanjenje emisija kako bi se rast temperature zadržao ispod 1,5 stepeni

Stav Zelenih je, naravno u skladu sa njihovom politikom, da 55 odsto nije dovoljno i da bi cilje trebalo da bude 65 odsto kako bi se povećanje teperature održalo ispod 1,5 stepena Celzijusa. U sklopu sa tim i stavovi o cenama CO2 su ambiciozniji. Izveštaj u kojem se navode ovi stavovi u suštini je dokument o poziciji Zelenih o reviziji Sistema za trgovanje emisijama EU (EU ETS) koji bi, prema njima, morao da obezbedi tranziciju sa fosilnih goriva ka obnovljivim izvorima i pomogne u transformaciji evropske industrije.

Zeleni: EU mora da smanji emisije za 65 odsto do 2030, a ne za 55 odsto kako planira

„Potrebna nam je visoka cena CO2 i ukidanje ‘besplatne vožnje’ za zagađivače. To znači uspostavljanje minimalne cene od 50 evra od 2023, povećanje na 150 evra do 2030. i na 195 evra do sredine 2030-ih. Ovo će osigurati da postignemo postupan prestanak korišćenja uglja u EU do 2030. i da odlučno krenemo ka udelu obnovljvih izvora od 100, tačnije potpuni prelazak na zelenu energiju“, piše u izveštaju Sistem trgovanja emisijama koji donosi zelenu i pravednu transformaciju evropske energetike i industrije (eng. Towards an Emission Trading Scheme that Delivers a Green and Just Transformation of European Energy and Industry).

Počela je globalna trka ka klimatskoj neutralnosti i EU mora biti hrabra kako bi njena industrija bila predvodnik

Da bi EU ETS postao pravi kamen temeljac klimatske politike EU, Zeleni imaju tri prioriteta za njegovu reviziju:

  • Obezbediti pravu cenu CO2 tako što će se ukinuti višak emisionih jedinica, okončati njihova besplatna dodela i odrediti minimalna cena;
  • Promeniti obuhvat EU ETS i uključiti avio i i pomorski saobraćaj, bez uključivanja transporta i grejanja;
  • Obezbediti prave podsticaje tako što će se investirati u klimatsku akciju i stvoriti isti uslove na međunarodnom nivou.

U toku je globalna trka ka klimatskoj neutralnosti i EU mora biti odvažna kako bi osigurala da evropska industrija bude predvodnik u zelenoj i pravednoj industrijskoj transformaciji, navodi poslanička grupa Zeleni/EFA.

Komentara: (1)
Goran Kaličanin / 24.05.2021.

Cena CO2 je od početka godine krenula oštro da raste, da bi se u toku maja stabilizovala na nivou iznad 50 EUR/t. Danas je 51,4 na EUA Futures. Procena je da će do kraja godine porasti na oko 74.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

21. maj 2021. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

21. maj 2021. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

21. maj 2021. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

21. maj 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.