Klimatske promene

Cena emisionih jedinica u EU prvi put premašila 48 evra za tonu CO2

Cena emisionih jedinica EU prvi put 48 evra tonu CO2

Slika: David Mark from Pixabay

Objavljeno

28.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Troškovi ispuštanja gasova s efektom staklene bašte u atmosferu u okviru Sistema za trgovanje emisijama Evropske unije nastavljaju da dostižu rekordne visine i bliže se nivou od 50 evra po toni ekvivalenta ugljen-dioksida. Cena je na berzi ICE Futures Europe dostigla preko 48 evra nakon što se Evropska komisija izjasnila da želi da obuhvati saobraćaj i zgradarstvo.

Države, kompanije i institucije se pridružuju inicijativi za smanjenje emisija ili čak postizanje ugljenične neutralnosti u roku od par decenija. Taj trend konstantno podiže potražnju za dozvolama za ispuštanje ugljen-dioksida u Sistemu za trgovanje emisijama (ETS) EU, što je potpomoglo rastu njihovih cena za skoro 50 odsto od početka godine.

Tržišna vrednost sertifikata za CO2 popela se na 48,05 evra po toni na berzi ICE Futures Europe, najviši nivo do sada u unutardnevnom trgovanju. Ovaj referentni nivo redovno postiže rekorde pri zatvaranju još od decembra. ETS je najveći sistem trgovanja te vrste na svetu. Emisione jedinice su standardizovane tako da predstavljaju po tonu ekvivalenta ugljen-dioksida, odobravaju se na aukcijama, a korisnici mogu da ih prodaju ukoliko imaju višak.

SAD, Velika Britanija takođe uvećavaju svoje klimatske ambicije

Broj dozvola kojima se slobodno trguje smanjuje se na godišnjem nivou ukoliko premaši određeni prag tako što se povlače u rezervu po mehanizmu MSR (Market Stability Reserve), ali u slučaju manjka mogu da se vrate opet putem aukcija. Najistaknutiji faktor povoljan po rast cena u poslednje vreme bila je verovatno izjava predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen da će EU verovatno uključiti saobraćaj i zgradarstvo u ETS.

Još je nejasno da li bi u izmenjenom sistemu vlasnici objekata i vozila direktno plaćali za svoje emisije ili bi teret pao na automobilsku industriju i građevinske kompanije

Strategija nije nova, ali najava s najvišeg mesta u briselskoj administraciji joj daje težinu. Na istom događaju, samitu predsednika Sjedinjenih Država Joea Bidena o klimatskim promenama, njegova vlada i Velika Britanija su javno iskazale nameru da pojačaju svoje zelene ambicije. Neki analitičari i učesnici na tržištu pripisuju skok cena sertifikata za CO2 zabeležen u poslednje vreme finansijskim špekulacijama i pozivaju regulaciona tela da pooštre ograničenja.

Samit EU zakazan za 25. maj

Evropska komisija nije otkrila da li bi vlasnici objekata i vozila direktno plaćali za svoje emisije ili bi teret pao na automobilsku industriju i građevinske kompanije. Izvršno telo 27-članog bloka namerava i da uvede strože propise za nova vozila i energetsku efikasnost u zgradarstvu.

EU je zakazala vanredni samit za 25. maj da bi odredila svoje dalje korake. ETS pokriva i do 45 odsto emisija zajednice država, a sektori poput poljoprivrede i otpada su još isključeni.

Ekonomisti iz banke Berenberg su nedavno naveli da očekuju da će se cena emisionih jedinica u EU do kraja godine popeti na 110 evra. Vrednost delimično podstiču, postrožavanjem propisa, donosioci odluka u Briselu i državama članicama.

Ujedinjeno Kraljevstvo je početkom godine osnovalo svoj ETS da bi se odvojilo, ali trgovanje treba da počne tek 19. maja, tako da su kompanije iz te zemlje kupovinom sertifikata za CO2 verovatno doprinele povećanju cena. Uključivanje saobraćaja u ETS bi moglo da pogura naviše cene goriva. Treba pomenuti i da su emisije izmerene u okviru ETS-a Evropske unije prošle godine smanjene 13,3 odsto, uglavnom zbog obustavljanja aktivnosti radi suzbijanja epidemije korona virusa, što je oborilo potražnju za dozvolama za ispuštanje ugljenika.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

28. april 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

28. april 2021. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

28. april 2021. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

28. april 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama