Klimatske promene

Rekordno smanjenje emisija industrije, energetike i aviosaobraćaja u okviru EU ETS sistema

rekordno smanjenje emisija iz eu ets sistema

Slika: catazul from Pixabay

Objavljeno

26.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Emisije iz industrijskih postrojenja, elektrana za proizvodnju električne energije i aviona – koje se kontrolišu u okviru Sistema za trgovanje emisijama EU (eng. EU Emissions Trading System – EU ETS) smanjenje su prošle godine 13,3 odsto, što je najviše u poslednjih šest godina.

Sistem za trgovanje emisijama EU je jedan od glavnih mehanizama da Evropska unija smanji emisije sa efektom staklene bašte i u nekoj formi će narednih godina biti uveden u sve zemlje regiona – da li tako što će postojati nacionalni mehanizmi slični njemu, kao što je to slučaj u Crnoj Gori, ili kroz prekogranični mehanizam za prilagođavanje ugljenika (Carbon Border Adjustment Mechanism – CBAM) – što u prevodu znači oporezivanje sve robe koja se izvozi u EU, a čija proizvodnja je za posledicu imala štetne emisije.

Najveći pad emisija zabeležen je u aviosaobraćaju, ujedno ovo je i prvo smanjenje od 2015, a razlog je pandemija

Podaci o smanjenju emisija u okviru EU ETS-a za prošlu godinu pokazuju kako funkcioniše ovaj mehanizam, ali i kakve posledice mogu da imaju neki spoljni uticaji, kao što je, na primer, pandemija korona virusa.

EU ETS pokriva više od 11.000 elektrana i proizvodnih postrojenja

EU ETS pokriva više od 11.000 elektrana i proizvodnih postrojenja u 28 država članica EU i Islanda, Norveške i Lihtenštajna, kao i emisije oko 500 aviokompanija koje lete između evropskih aerodroma.

U okviru ovih sektora u 2020. u odnosu na 2019. najveći pad emisija zabeležen je u aviosaobraćaju, što je prvo smanjenje od 2015, a razlog je pandemija.  To govori da su emisije smanjenje ne zaslugom mera u okviru EU ETS-a nego restrikcijama u kretanju ljudi. Na drugoj strani, smanjenje kod stacionarnih postrojenja – industrija i energetika, bilo je 11,2 odsto, i najveće je u poslednjih šest godina. Ovaj podatak pokazuje da EU ETS ipak daje rezultate, ali i da opet ima uticaja pandemije.

rekordno smanjenje emisija iz eu ets sistema podaci

Emisije iz elektrana smanjene 14,9 odsto

Verifikovane emisije gasova sa efektom staklene bašte iz stacioniranih postrojenja (elektrane i industrija) prošle godine iznosile su 1,331 milion tona ekvivalentnog CO2, saopštila je Evropska komisija.

U elektroenergetskom sektoru zabeležen je pad od 14,9 odsto, što odražava, kako se dodaje, i smanjenu potrošnju električne energije zbog pandemije i trend dekarbonizacije, koji označava prelazak sa uglja i drugih fosilnih goriva na prirodni gas i obnovljive izvore energije.

Industrija smanjila emisije sedam odsto

Emisije iz industrije smanjile su se u sedam odsto%, pri čemu su smanjenja primećena u većini sektora, uključujući gvožđe i čelik (-11,7%), cement (-5,1%), hemikalije (-4%) i rafinerije (-8,1%).

Međutim, sa trenutnim podacima još nije moguće utvrditi koliko su na ovaj rezultata uticale mere za smanjenje emisija samih oepratora postrojenja, navela je Evropska komisija.

COVID-19 snizio emisije aviokompanija

Emisije aviokompanija iznosile su 24,5 miliona tona CO2 u 2020. To je bilo oko 64,1 odsto niže od 68,2 miliona tona zabeleženih 2019. Kao što je slučaj i sa industrijom, nije moguće utvrditi koliko je ovaj doprinos posledica povećanja efikasnosti aviokompanija kada je reč o emisijama.

U skladu sa pravilima EU ETS-a, svi operatori stacionarnih postrojenja i aviona morali su do 31. marta da prijave svoje verifikovane emisije. Iako nisu stigli svi podaci, stopa izveštavanja je viša od 95% za većinu sektora i zemalja, navela je Evropska komisija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Elektrana biogas Hrvatskoj bankrotirala ogranicenja cene struje

Elektrana na biogas u Hrvatskoj bankrotirala zbog ograničenja cene struje

26. april 2021. - Vlada Hrvatske mora hitno da pomogne elektranama na biogas ili će 70 odsto kapaciteta obustaviti rad, objavila je njihova asocijacija

Lokacije-elektrana-u-razvoju-Srbiji-prikljucenje-prenosnu-mrezu

Lokacije elektrana u razvoju u Srbiji koje čekaju priključenje na prenosnu mrežu

26. april 2021. - Stručnjak za energetiku Nenad Jovanović je sastavio kartu s lokacijama projekata elektrana sa zahtevima EMS-u za odobrenje priključenja

hrvatski telekom ht professio energia ppa ugovor

HT i Professio Energia potpisali prvi korporativni PPA ugovor u Hrvatskoj

26. april 2021. - Hrvatski Telekom saopštio je da je potpisan desetogodišnji virtualni korporativni ugovor o snabdevanju električnom energijom

vlada srbije prozjumer solarni paneli

I Vlada Srbije postaje prozjumer – solarni paneli biće postavljeni na tri zgrade

26. april 2021. - Projekat postavljanja solarnih elektrana je u završnoj fazi pripreme, kažu u Upravi za zajedničke poslove republičkih organa