Klimatske promene

Cena dozvola za emitovanje CO2 dostigla rekordnu vrednost od 43 evra

emisione jedinice sertifikati za emisije rekord co2

Slika: Pavel Buchta from Pixabay

Objavljeno

15.03.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

15.03.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Emisione jedinice ili sertifikati za emitovanje gasova sa efektom staklene bašte u Evropskoj uniji poskupeli su danas na rekordnih 43,14 evra po toni. Cena dozvola za emisije povećana je čak 32,4% u 2021. godini, a čak je 16 puta veća od najniže vrednosti koja je zabeležena 17. aprila 2013. godine.

Visoka cena emisionih jedinica predstavlja dodatni pritisak na sve emitere štetnih gasova u EU jer moraju da izdvoje više novca za njihovu kupovinu. Na taj način elektrane, na ugalj, na primer, ali i industrijska postrojenja postaju manje konkurentna ili čak moraju da stave ključ u bravu.

Emisione jedinice (European Union allowance – EUA) beleže rekordne nivoe od decembra 2020, kada su dostigle i premašile granicu od 30 evra, rekord iz juna 2008. Skoro svakog dana vrednost ovih sertifikata beleži novi rekord.

Rekordne vrednosti sertifkata posledica su i investicija špekulanata

Visoke cene su posledica odluke špekulanata da kupuju sertifikate jer smatraju da će EU doneti strožija pravila kako bi dostigla svoje ciljeve za smanjenje emisija, pa će i njihova cena porasti, ali i povećane potražnje za sertifikatima od strane industrije, preneo je Bloomberg.

Emisione jedinice su deo Sistema za trgovanje emisijama EU (EU ETS), kamena temeljca politike EU za borbu protiv klimatskih promena i njeno ključno sredstvo za ekonomično smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte. EU ETS je uveden 2005. i predstavlja prvo i trenutno najveće svetsko tržište emisijamaugljenika.

Evropska komisija trenutno priprema izmene EU ETS-a

EU ETS limitira emisije iz više od 11.000 postrojenja, uključujući elektrane i industrijska postrojenja, kao i avio kompanije. Sistem pokriva oko 40% emisija gasova sa efektom staklene bašte u EU.

Da bi dostigla svoj cilj da do 2050. bude klimatski neutralna, i smanjila emisije gasova sa efektom staklene bašte za najmanje 55% do 2030, Evropska komisija trenutno revidira pravila EU ETS-a.

EU bi trebalo da analizira uticaj špekulanata na cenu emisionih jedinica

Poskupljenje sertifikata krenulo je kada je na tržištu bila smanjena ponuda jer je EU odložila početak aukcija za njihovu prodaju, naveo je Bloomberg, i dodao da čak i nakon što su aukcije održane cene su nastavile da rastu, delom podstaknute špekulacijama hedž fondova.

Rast cena privukao je pažnju EU, jer bi mogao da našteti konkurentnosti domaće industrije.

EU bi trebalo da analizira uticaj špekulativnih investicija na tržište tokom najavljene izmene EU ETS-a, koja se očekuje kasnije u toku godine, izjavio je danski ministar za klimatske promene Dan Jorgensen.

Komentara: (1)
Radovan Stojanović / 19.03.2021.

Ko plaća proizvođačima koji direktno smanjuju CO2 ,primjer: zasadima kultura koja smanjuju CO2 za 30tona po hektaru.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

15. mart 2021. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

15. mart 2021. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Nemackoj solarni park Witznitz najveci u Evropi

U Nemačkoj otvoren solarni park Witznitz, najveći u Evropi

15. mart 2021. - Hansainvest i Move On pustili su u rad solarni park Witznitz, snage 605 megavata, na mestu nekadašnjeg ugljenokopa kod Lajpciga

Adex Srbija Madarska Madjarska Slovenija udruzivanju berzi elektricne energije

Srbija, Mađarska, Slovenija potpisale sporazum o udruživanju berzi električne energije

15. mart 2021. - Mađarska, Srbija i Slovenija spajaju svoje berze električne energije pod okriljem zajedničke kompanije Adex Group