Klimatske promene

Cena dozvola za emitovanje CO2 dostigla rekordnu vrednost od 43 evra

emisione jedinice sertifikati za emisije rekord co2

Slika: Pavel Buchta from Pixabay

Objavljeno

15.03.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

15.03.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Emisione jedinice ili sertifikati za emitovanje gasova sa efektom staklene bašte u Evropskoj uniji poskupeli su danas na rekordnih 43,14 evra po toni. Cena dozvola za emisije povećana je čak 32,4% u 2021. godini, a čak je 16 puta veća od najniže vrednosti koja je zabeležena 17. aprila 2013. godine.

Visoka cena emisionih jedinica predstavlja dodatni pritisak na sve emitere štetnih gasova u EU jer moraju da izdvoje više novca za njihovu kupovinu. Na taj način elektrane, na ugalj, na primer, ali i industrijska postrojenja postaju manje konkurentna ili čak moraju da stave ključ u bravu.

Emisione jedinice (European Union allowance – EUA) beleže rekordne nivoe od decembra 2020, kada su dostigle i premašile granicu od 30 evra, rekord iz juna 2008. Skoro svakog dana vrednost ovih sertifikata beleži novi rekord.

Rekordne vrednosti sertifkata posledica su i investicija špekulanata

Visoke cene su posledica odluke špekulanata da kupuju sertifikate jer smatraju da će EU doneti strožija pravila kako bi dostigla svoje ciljeve za smanjenje emisija, pa će i njihova cena porasti, ali i povećane potražnje za sertifikatima od strane industrije, preneo je Bloomberg.

Emisione jedinice su deo Sistema za trgovanje emisijama EU (EU ETS), kamena temeljca politike EU za borbu protiv klimatskih promena i njeno ključno sredstvo za ekonomično smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte. EU ETS je uveden 2005. i predstavlja prvo i trenutno najveće svetsko tržište emisijamaugljenika.

Evropska komisija trenutno priprema izmene EU ETS-a

EU ETS limitira emisije iz više od 11.000 postrojenja, uključujući elektrane i industrijska postrojenja, kao i avio kompanije. Sistem pokriva oko 40% emisija gasova sa efektom staklene bašte u EU.

Da bi dostigla svoj cilj da do 2050. bude klimatski neutralna, i smanjila emisije gasova sa efektom staklene bašte za najmanje 55% do 2030, Evropska komisija trenutno revidira pravila EU ETS-a.

EU bi trebalo da analizira uticaj špekulanata na cenu emisionih jedinica

Poskupljenje sertifikata krenulo je kada je na tržištu bila smanjena ponuda jer je EU odložila početak aukcija za njihovu prodaju, naveo je Bloomberg, i dodao da čak i nakon što su aukcije održane cene su nastavile da rastu, delom podstaknute špekulacijama hedž fondova.

Rast cena privukao je pažnju EU, jer bi mogao da našteti konkurentnosti domaće industrije.

EU bi trebalo da analizira uticaj špekulativnih investicija na tržište tokom najavljene izmene EU ETS-a, koja se očekuje kasnije u toku godine, izjavio je danski ministar za klimatske promene Dan Jorgensen.

Komentara: (1)
Radovan Stojanović / 19.03.2021.

Ko plaća proizvođačima koji direktno smanjuju CO2 ,primjer: zasadima kultura koja smanjuju CO2 za 30tona po hektaru.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Elektrana biogas Hrvatskoj bankrotirala ogranicenja cene struje

Elektrana na biogas u Hrvatskoj bankrotirala zbog ograničenja cene struje

15. mart 2021. - Vlada Hrvatske mora hitno da pomogne elektranama na biogas ili će 70 odsto kapaciteta obustaviti rad, objavila je njihova asocijacija

Lokacije-elektrana-u-razvoju-Srbiji-prikljucenje-prenosnu-mrezu

Lokacije elektrana u razvoju u Srbiji koje čekaju priključenje na prenosnu mrežu

15. mart 2021. - Stručnjak za energetiku Nenad Jovanović je sastavio kartu s lokacijama projekata elektrana sa zahtevima EMS-u za odobrenje priključenja

hrvatski telekom ht professio energia ppa ugovor

HT i Professio Energia potpisali prvi korporativni PPA ugovor u Hrvatskoj

15. mart 2021. - Hrvatski Telekom saopštio je da je potpisan desetogodišnji virtualni korporativni ugovor o snabdevanju električnom energijom

vlada srbije prozjumer solarni paneli

I Vlada Srbije postaje prozjumer – solarni paneli biće postavljeni na tri zgrade

15. mart 2021. - Projekat postavljanja solarnih elektrana je u završnoj fazi pripreme, kažu u Upravi za zajedničke poslove republičkih organa