Klimatske promene

Cena dozvola za emitovanje CO2 dostigla rekordnu vrednost od 43 evra

emisione jedinice sertifikati za emisije rekord co2

Slika: Pavel Buchta from Pixabay

Objavljeno

15.03.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

15.03.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Emisione jedinice ili sertifikati za emitovanje gasova sa efektom staklene bašte u Evropskoj uniji poskupeli su danas na rekordnih 43,14 evra po toni. Cena dozvola za emisije povećana je čak 32,4% u 2021. godini, a čak je 16 puta veća od najniže vrednosti koja je zabeležena 17. aprila 2013. godine.

Visoka cena emisionih jedinica predstavlja dodatni pritisak na sve emitere štetnih gasova u EU jer moraju da izdvoje više novca za njihovu kupovinu. Na taj način elektrane, na ugalj, na primer, ali i industrijska postrojenja postaju manje konkurentna ili čak moraju da stave ključ u bravu.

Emisione jedinice (European Union allowance – EUA) beleže rekordne nivoe od decembra 2020, kada su dostigle i premašile granicu od 30 evra, rekord iz juna 2008. Skoro svakog dana vrednost ovih sertifikata beleži novi rekord.

Rekordne vrednosti sertifkata posledica su i investicija špekulanata

Visoke cene su posledica odluke špekulanata da kupuju sertifikate jer smatraju da će EU doneti strožija pravila kako bi dostigla svoje ciljeve za smanjenje emisija, pa će i njihova cena porasti, ali i povećane potražnje za sertifikatima od strane industrije, preneo je Bloomberg.

Emisione jedinice su deo Sistema za trgovanje emisijama EU (EU ETS), kamena temeljca politike EU za borbu protiv klimatskih promena i njeno ključno sredstvo za ekonomično smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte. EU ETS je uveden 2005. i predstavlja prvo i trenutno najveće svetsko tržište emisijamaugljenika.

Evropska komisija trenutno priprema izmene EU ETS-a

EU ETS limitira emisije iz više od 11.000 postrojenja, uključujući elektrane i industrijska postrojenja, kao i avio kompanije. Sistem pokriva oko 40% emisija gasova sa efektom staklene bašte u EU.

Da bi dostigla svoj cilj da do 2050. bude klimatski neutralna, i smanjila emisije gasova sa efektom staklene bašte za najmanje 55% do 2030, Evropska komisija trenutno revidira pravila EU ETS-a.

EU bi trebalo da analizira uticaj špekulanata na cenu emisionih jedinica

Poskupljenje sertifikata krenulo je kada je na tržištu bila smanjena ponuda jer je EU odložila početak aukcija za njihovu prodaju, naveo je Bloomberg, i dodao da čak i nakon što su aukcije održane cene su nastavile da rastu, delom podstaknute špekulacijama hedž fondova.

Rast cena privukao je pažnju EU, jer bi mogao da našteti konkurentnosti domaće industrije.

EU bi trebalo da analizira uticaj špekulativnih investicija na tržište tokom najavljene izmene EU ETS-a, koja se očekuje kasnije u toku godine, izjavio je danski ministar za klimatske promene Dan Jorgensen.

Komentara: (1)
Radovan Stojanović / 19.03.2021.

Ko plaća proizvođačima koji direktno smanjuju CO2 ,primjer: zasadima kultura koja smanjuju CO2 za 30tona po hektaru.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BIG Shopping Centers grupa vetroelektrane Rumuniji 109 miliona evra

BIG Shopping Centers grupa pokreće projekat vetroelektrane u Rumuniji od 109 miliona evra

08 децембра 2021 - BIG Shopping Centers preuzima projekat vetroelektrane kapaciteta 102 megavata u Rumuniji, u značajnom iskoraku ka obnovljivoj energiji

energetski ugrozeni kupci energetsko siromastvo Kosovo Srbija Crna Gora

Najviše energetski ugroženih kupaca u regionu ima Kosovo*, a najmanje Crna Gora

07 децембра 2021 - Najnovija studija Energetske zajednice otkriva koliko građana je energetski siromašno, kao i greške zbog kojih pomoć ne stiže do svih kojima je potrebna

Etmax dobio koncesiju za gradnju solarne elektrane u BiH

Etmax dobio koncesiju za gradnju solarne elektrane u BiH

06 децембра 2021 - Solarna elektrana Nevesinje bi trebalo da bude treća velika fotonaposnka elektrana u Hercegovini

GEK Terna prodaje zelene obveznice za 300 miliona evra uz obavezu da smanji emisije

Grčka GEK Terna prodaje zelene obveznice, kupcima garantuje smanjenje emisija

06 децембра 2021 - Grčki građevinski i energetski gigant GEK Terna se sprema da plasira obične obveznice s klauzulom vezanom za održivost