Klimatske promene

Cena dozvola za emitovanje CO2 dostigla rekordnu vrednost od 43 evra

emisione jedinice sertifikati za emisije rekord co2

Slika: Pavel Buchta from Pixabay

Objavljeno

15.03.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

15.03.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Emisione jedinice ili sertifikati za emitovanje gasova sa efektom staklene bašte u Evropskoj uniji poskupeli su danas na rekordnih 43,14 evra po toni. Cena dozvola za emisije povećana je čak 32,4% u 2021. godini, a čak je 16 puta veća od najniže vrednosti koja je zabeležena 17. aprila 2013. godine.

Visoka cena emisionih jedinica predstavlja dodatni pritisak na sve emitere štetnih gasova u EU jer moraju da izdvoje više novca za njihovu kupovinu. Na taj način elektrane, na ugalj, na primer, ali i industrijska postrojenja postaju manje konkurentna ili čak moraju da stave ključ u bravu.

Emisione jedinice (European Union allowance – EUA) beleže rekordne nivoe od decembra 2020, kada su dostigle i premašile granicu od 30 evra, rekord iz juna 2008. Skoro svakog dana vrednost ovih sertifikata beleži novi rekord.

Rekordne vrednosti sertifkata posledica su i investicija špekulanata

Visoke cene su posledica odluke špekulanata da kupuju sertifikate jer smatraju da će EU doneti strožija pravila kako bi dostigla svoje ciljeve za smanjenje emisija, pa će i njihova cena porasti, ali i povećane potražnje za sertifikatima od strane industrije, preneo je Bloomberg.

Emisione jedinice su deo Sistema za trgovanje emisijama EU (EU ETS), kamena temeljca politike EU za borbu protiv klimatskih promena i njeno ključno sredstvo za ekonomično smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte. EU ETS je uveden 2005. i predstavlja prvo i trenutno najveće svetsko tržište emisijamaugljenika.

Evropska komisija trenutno priprema izmene EU ETS-a

EU ETS limitira emisije iz više od 11.000 postrojenja, uključujući elektrane i industrijska postrojenja, kao i avio kompanije. Sistem pokriva oko 40% emisija gasova sa efektom staklene bašte u EU.

Da bi dostigla svoj cilj da do 2050. bude klimatski neutralna, i smanjila emisije gasova sa efektom staklene bašte za najmanje 55% do 2030, Evropska komisija trenutno revidira pravila EU ETS-a.

EU bi trebalo da analizira uticaj špekulanata na cenu emisionih jedinica

Poskupljenje sertifikata krenulo je kada je na tržištu bila smanjena ponuda jer je EU odložila početak aukcija za njihovu prodaju, naveo je Bloomberg, i dodao da čak i nakon što su aukcije održane cene su nastavile da rastu, delom podstaknute špekulacijama hedž fondova.

Rast cena privukao je pažnju EU, jer bi mogao da našteti konkurentnosti domaće industrije.

EU bi trebalo da analizira uticaj špekulativnih investicija na tržište tokom najavljene izmene EU ETS-a, koja se očekuje kasnije u toku godine, izjavio je danski ministar za klimatske promene Dan Jorgensen.

Komentara: (1)
Radovan Stojanović / 19.03.2021.

Ko plaća proizvođačima koji direktno smanjuju CO2 ,primjer: zasadima kultura koja smanjuju CO2 za 30tona po hektaru.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

15. mart 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

15. mart 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

15. mart 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

15. mart 2021. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije