Električna energija

Slovenija i Hrvatska povezale na mrežu sistem baterija od 50 MWh

Slovenija Hrvatska mrezu baterija 50 MWh Sincro.Grid

Foto: Sincro.Grid

Objavljeno

06.04.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.04.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Sincro.Grid je učinio još jedan velik korak s početkom probnog rada dva sistema baterija ukupne maksimalne operativne snage 10 megavata i vremenom skladištenja od pet sati. To je prvi bilateralni projekat za fleksibilnost i kontrolu napona u Evropi, a sprovode ga nacionalni operateri sistema prenosa i distribucije struje Slovenije i Hrvatske.

Sistemi pohranjivanja energije u baterijama u transformatorskim stanicama Okroglo i Pekre u Sloveniji otpočeli su probni rad u okviru zajedničkog poduhvata s Hrvatskom. Ta dva pogona imaju maksimalnu operativnu snagu od po pet megavata i vreme skladištenja od pet sati, što je ukupno 50 megavat-sati.

Oni su deo projekta Sincro.Grid, kojeg sprovode operater slovenačkog sistema prenosa električne energije ELES i Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS), zajedno sa operaterima distributivnih sistema dve zemlje – SODO i HEP ODS. Oni su se udružili u radu na digitalizaciji postojeće elektroenergetske infrastrukture. To je prvi projekat u Evropi u kojem operateri susednih prenosnih sistema (TSO) zajednički regulišu i optimizuju napon u svojim mrežama.

Slovenački i hrvatski operateri prenosa i distribucije struje su zajedno instalirali šest kompenzacionih uređaja i uspostavljaju Virtuelni prekogranični kontrolni centar

Navedene kompanije na ovaj način pokušavaju da reše problem prenapona u nekim delovima mreže i da pomognu u integraciji rastućeg udela zelene električne energije, a nju proizvode geografski razasuta postrojenja. Novi sistem će pomoći da se podmire takođe sve veće potrebe elektrana na obnovljive izvore za balansiranjem. Pored dva sistema s baterijama, instalirana su četiri kompenzacijska uređaja u cilju maksimalne efikasnosti iskorišćenja postojeće infrastrukture.

Zajednička aplikacija instalirana u oba nacionalna kontrolna centra omogućava uspostavljanje Virtuelnog prekograničnog kontrolnog centra (VCBCC). Generalni direktor ELES-a Aleksander Mervar je ranije rekao za Balkan Green Energy News da je ovo na globalnom planu bila potpuno nova ideja za pametne mreže.

Menadžeri projekta navode da Sincro.Grid ima pozitivan uticaj na strujne mreže i u okolnim zemljama

„Projektom Sincro.Grid ćemo rešiti probleme s prenaponom, koji su povezani sa starenjem opreme i većom mogućnošću kvara te nižim nivoom pouzdanosti, tako što ćemo i u slovenačkoj i hrvatskoj prenosnoj mreži priključiti uređaje za kompenzaciju“, po Mervarovim rečima.

Kako kažu menadžeri projekta, zajednički napori četiri kompanije pozitivno utiču na strujne mreže i u okolnim zemljama. Sincro.Grid je vredan 88,6 miliona evra, od čega učešće Evropske komisije iznosi 40,5 miliona. U drugoj fazi projekta, u transformatorskoj stanici Cirkovce, takođe u Sloveniji, treba da bude instaliran još jedan kompenzacioni uređaj – VSR prigušnica.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

6. april 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

6. april 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

6. april 2022. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

6. april 2022. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane