Električna energija

Slovenija i Hrvatska povezale na mrežu sistem baterija od 50 MWh

Slovenija Hrvatska mrezu baterija 50 MWh Sincro.Grid

Foto: Sincro.Grid

Objavljeno

06.04.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.04.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Sincro.Grid je učinio još jedan velik korak s početkom probnog rada dva sistema baterija ukupne maksimalne operativne snage 10 megavata i vremenom skladištenja od pet sati. To je prvi bilateralni projekat za fleksibilnost i kontrolu napona u Evropi, a sprovode ga nacionalni operateri sistema prenosa i distribucije struje Slovenije i Hrvatske.

Sistemi pohranjivanja energije u baterijama u transformatorskim stanicama Okroglo i Pekre u Sloveniji otpočeli su probni rad u okviru zajedničkog poduhvata s Hrvatskom. Ta dva pogona imaju maksimalnu operativnu snagu od po pet megavata i vreme skladištenja od pet sati, što je ukupno 50 megavat-sati.

Oni su deo projekta Sincro.Grid, kojeg sprovode operater slovenačkog sistema prenosa električne energije ELES i Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS), zajedno sa operaterima distributivnih sistema dve zemlje – SODO i HEP ODS. Oni su se udružili u radu na digitalizaciji postojeće elektroenergetske infrastrukture. To je prvi projekat u Evropi u kojem operateri susednih prenosnih sistema (TSO) zajednički regulišu i optimizuju napon u svojim mrežama.

Slovenački i hrvatski operateri prenosa i distribucije struje su zajedno instalirali šest kompenzacionih uređaja i uspostavljaju Virtuelni prekogranični kontrolni centar

Navedene kompanije na ovaj način pokušavaju da reše problem prenapona u nekim delovima mreže i da pomognu u integraciji rastućeg udela zelene električne energije, a nju proizvode geografski razasuta postrojenja. Novi sistem će pomoći da se podmire takođe sve veće potrebe elektrana na obnovljive izvore za balansiranjem. Pored dva sistema s baterijama, instalirana su četiri kompenzacijska uređaja u cilju maksimalne efikasnosti iskorišćenja postojeće infrastrukture.

Zajednička aplikacija instalirana u oba nacionalna kontrolna centra omogućava uspostavljanje Virtuelnog prekograničnog kontrolnog centra (VCBCC). Generalni direktor ELES-a Aleksander Mervar je ranije rekao za Balkan Green Energy News da je ovo na globalnom planu bila potpuno nova ideja za pametne mreže.

Menadžeri projekta navode da Sincro.Grid ima pozitivan uticaj na strujne mreže i u okolnim zemljama

„Projektom Sincro.Grid ćemo rešiti probleme s prenaponom, koji su povezani sa starenjem opreme i većom mogućnošću kvara te nižim nivoom pouzdanosti, tako što ćemo i u slovenačkoj i hrvatskoj prenosnoj mreži priključiti uređaje za kompenzaciju“, po Mervarovim rečima.

Kako kažu menadžeri projekta, zajednički napori četiri kompanije pozitivno utiču na strujne mreže i u okolnim zemljama. Sincro.Grid je vredan 88,6 miliona evra, od čega učešće Evropske komisije iznosi 40,5 miliona. U drugoj fazi projekta, u transformatorskoj stanici Cirkovce, takođe u Sloveniji, treba da bude instaliran još jedan kompenzacioni uređaj – VSR prigušnica.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

6. april 2022. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi

epcg solari konkurs solarni paneli

EPCG nastavlja projekat Solari: konkurs za još 5.000 solarnih elektrana

6. april 2022. - Na ovaj način još 5.000 domaćinstava, pravnih lica i stambenih zajednica dobija priliku da pod povoljnim uslovima proizvodi zelenu energiju

EU Energetska zajednica Srbiji energetskoj tranziciji Varhelji Várhelyi

EU, Energetska zajednica izrazile podršku Srbiji u energetskoj tranziciji

6. april 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se s visokim zvaničnicima iz Evropske komisije i Sekretarijata Energetske zajednice

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

6. april 2022. - Kupce električne energije u Republici Srpskoj od Nove godine očekuju promene, koje će većini doneti uvećane račune