Električna energija

Slovenija i Srbija formiraju prvu regionalnu berzu električne energije ADEX

Slovenija i Srbija formiraju prvu regionalnu berzu elektricne energije ADEX

Foto: iStock

Objavljeno

04.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Operatori prenosnih sistema Slovenije i Srbije, ELES i Elektromreža Srbije (EMS), potpisali su sa evropskom berzom EPEX SPOT sporazum o formiranju nove berze električne energije – Alpskojadranske dunavske berze električne energije – ADEX.

ELES, EMS i EPEX SPOT su saopštili da će ADEX biti prva regionalna berza električne energije za centralnu i jugoistočnu Evropu.

Kratkoročnim planovima ADEX-a je obuhvaćeno i uvođenje novog unutardnevnog tržišta u Srbiji i spajanje postojećeg dan-unapred srpskog tržišta sa jedinstvenim dan-unapred tržištem EU (SDAC).

Dogovor predviđa spajanje srpske i slovenačke berze – BSP-a i SEEPEX-a

Alpskojadranska dunavska berza električne energije – ADEX će ponuditi harmonizovane i jedinstvene usluge spot trgovine električnom energijom u Sloveniji i Srbiji, sa ciljem da svoje poslovanje i usluge proširi na druge zemlje u regionu centralne i jugoistočne Evrope (CSEE).

ELES, EMS i EPEX SPOT će u svom vlasništvu imati isti broj akcija ADEX-a, a sporazum predviđa i poslovno spajanje slovenačke berze BSP i srpske berze SEEPEX.

Akcionari nove firme biće ELES, EMS i EPEX SPOT

EPEX SPOT i operatori prenosnih sistema ELES i EMS će biti osnivači i akcionari novoosnovane berze električne energije ADEX, sa poslovnim sedištem u Ljubljani i glavnim stalnim kancelarijama u Ljubljani i Beogradu, navodi se u saopštenju.

ELES, EMS i EPEX SPOT su u poodmaklim razgovorima i sa mađarskim operatorom prenosnog sistema kompanijom MAVIR.

U toku su pregovori da se ADEX-u priključi i mađarska berza HUPX

„Intenzivno sarađujemo sa našim partnerima, kako bi se i HUPX, mađarska berza električne energije, u što kraćem roku pridružila ADEX-u“, objasnio je Andras Biczok, glavni izvršni direktor MAVIR-a.

Ova inicijativa ostaje otvorena za sve dodatne partnere koji bi želeli da se pridruže ADEX-u radi napretka u integraciji spot tržišta električne energije u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi, saopštili su ELES, EMS i EPEX SPOT.

Da bi se ovo poslovno spajanje realizovalo, moraju biti ishodovana sva važeća regulatorna odobrenja, kao i provera usklađenosti sa ostalim pravnim zahtevima.

Sve strane zainteresovane za saradnju su dobrodošle

„Na ovaj način unapređujemo tržišnu kulturu u našem regionu, obezbeđujući najviše standarde trgovanja, napredna tehnička rešenja, izuzetne berzanske usluge, transparentnost i inovativnost“, rekao je Aleksandar Mervar, generalni direktor ELES-a.

Jelena Matejić, generalni direktor EMS-a, izjavila je da je nova berza dodatno podstaći razvoj regionalnog tržišta električne energije i pružiti avangardni i održiv „role model“ za ostale zemlje centralne i jugoistočne Evrope da se pridruže ovoj naprednoj poslovnoj infrastrukturi.

Danielski: doprinos ubrzavanju projekata spajanja tržišta u regionu

„ADEX će CSEE zajednici ponuditi najbolja rešenja za trgovanje i kliring, a pomoći će i daljem rastu likvidnosti tržišta u ovim zahtevnim vremenima. Očekujemo takođe i da će ubrzati toliko željenu implementaciju projekata spajanja tržišta u ovom regionu i time kompletirati panevropsku integraciju spot tržišta električne energije“, rekao je Ralf Danielski, glavni izvršni direktor EPEX SPOT-a.

Anže Predovnik, izvršni direktor berze BSP Southpool, je naglasio da se poslovno okruženje u regionu suštinski menja i saradnja sa SEEPEX-om i EPEX-om je prvi korak u adaptiranju budućim izazovima na nivou berzi električne energije.

Mladenović: ADEX će dodatno osnažiti predvodničku poziciju SEEPEX-a

„Sve strane zainteresovane za saradnju su dobrodošle da uzmu učešće u ovom zajedničkom putovanju“, dodao je on.

Prema rečima Miloša Mladenovića, izvršnog direktora SEEPEX-a, ova berza je od samog početka predstavljala avangardni pan-evropski primer uspešnog poslovnog poduhvata u regionu jugoistočne Evrope.

„Inovativni ADEX kontekst će dodatno osnažiti predvodničku poziciju SEEPEX-a i u budućnosti“, naglasio je Mladenović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

mali-nuklearni-reaktori-smr-nuklearna-energija-nea

Agencija za nuklearnu energiju počela redovno praćenje razvoja malih modularnih reaktora

4. april 2022. - Agencija za nuklearnu energiju je pokrenula publikaciju SMR Dashboard, koja prati razvoj i komercijalizaciju malih nuklearnih reaktora

Mostar dobija tri solarne elektrane

Mostar dobija tri velike solarne elektrane

4. april 2022. - Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona dodelila je koncesije za izgradnju tri solarne elektrane na području Mostara

Plutajuće fotonaponski paneli mogu da naprave preokret u proizvodnji električne energije

Plutajući fotonaponski paneli bi mogli da naprave preokret u proizvodnji električne energije

4. april 2022. - Najveća mana solarnih panela jeste što zauzimaju veliku površinu. Nova studija predlaže plutajuće fotonaponske panele kao rešenje

EBRD-zajmi-Srbiji-300-miliona-evra-likvidnost-EPS-reforme-energetici

EBRD zajmi Srbiji 300 miliona evra za likvidnost EPS-a, reforme u energetici

4. april 2022. - EBRD je odobrio finansijski paket vredan 300 miliona evra za likvidnost Elektroprivrede Srbije i reformu energetskog sektora