Električna energija

Idrija u Sloveniji dobija sistem za skladištenje struje i postaje pametan grad

Idrija Sloveniji dobija sistem skladistenje struje i postaje pametan grad

Slika: Yerpo / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode

Objavljeno

07.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Idrija će među prvima u Sloveniji ugraditi baterije za skladištenje električne energije na lokalnom nivou i pomoću sistema upravljanja javnom infrastrukturom postići fleksibilnost u potrošnji struje. Taj gradić je uključen u nacionalni projekat NEDO s japanskim partnerima.

Kolektor Sisteh montira sistem baterija za skladištenje struje u maloj hidroelektrani u Idriji u okviru trogodišnjeg projekta za pametne mreže. Glavni partneri su japanska Organizacija za novu energetiku i razvoj industrijske tehnologije (NEDO), njen ovlašćeni izvođač Hitachi i ELES.

Završetak instalacije opreme i predaja na korišćenje zakazani su za jun, posle čega treba da usledi šestomesečni probni rad u okviru pretvaranja Idrije u pametni grad.

Idrija Sloveniji dobija sistem skladistenje struje postaje pametan grad
Slika: Kolektor

Sistem koji uvodi Idrija daje prioritet javnim i zdravstvenim službama u slučaju nestanka struje

Ukoliko dođe do nestanka struje, napajanje će se nastaviti za dom zdravlja, vatrogasnu i policijsku stanicu, psihijatrijsku bolnicu i dom za stare. Kompanije su navele da će uvođenje mikromreže takođe poboljšati efikasnost potrošnje električne energije.

Prva faza projekta NEDO sprovedena je u Mariboru i Celju

Projekat demonstracije pametnih mreža i pametnih zajednica, za kojeg se takođe koristi akronim NEDO, jedna je od najvećih japanskih investicija u Sloveniji, vredna 35 miliona evra. Prvo je sproveden u Mariboru i Celju, drugom odnosno trećem gradu po veličini u zemlji. Prestonica Ljubljana i Idrija su u drugoj fazi.

Slovenia Idrija battery storage smart town
Slika: Kolektor

Slovenačko-japanski pokazni projekat osvojio međunarodno priznanje

Sistem za skladištenje energije je hibridan – kombinovane su litijum-jonske i olovo-kiselinske baterije maksimalne operativne snage jednog megavata i kapaciteta 1,2 megavat-sata. To znači da, na primer, sat i 12 minuta mogu da snabdevaju potrošače ukupne snage jednog megavata. Kolektor Sisteh je takođe prilagodio instalacije u maloj hidroelektrani.

Nacionalni operater sistema prenosa električne energije ELES dobio je prošle godine priznanje ISGAN Award of Excellence za ovaj slovenačko-japanski projekat. Poduhvat će omogućiti elektroenergetskom sistemu i lokalnoj zajednici da isprobaju nove funkcije na polju snabdevanja strujom i upravljanja, uvedene pomoću nezagađujućih tehnologija.

U NEDO se ubrajaju digitalna rešenja u oblaku, a obuhvata i potrošače iz kategorije domaćinstava. Integrisani sistem upravljanja distribucijom (DMS) doprinosi kontroli napona. Projekat je zamišljen kao model za mala i srednja preduzeća za distribuciju električne energije.

Po ranijoj proceni generalnog direktora ELES-a Aleksandera Mervara, Slovenija je do sada instalirala baterije od barem 40 megavata, kada se sve sabere, a ukupni kapacitet im je 150 megavat-sati. U te brojke ulaze i sistemi za skladištenje struje iz projekta NEDO.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

7. maj 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

7. maj 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

7. maj 2021. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

7. maj 2021. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra