Električna energija

Slovenija i japanski NEDO potpisali ugovor za pametnu elektromrežu

nedo_operation_figure

Slika: NEDO

Objavljeno

29.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenija i Japan su potpisali memorandum o saradnji prema kojem će koordinisati projekte istraživanja i pokazne projekte za pametne mreže i pametne zajednice, kao i razvijati saradnju sa državnim operaterom elektromreže.

Memorandum o saradnji su 25. novembra u Ljubljani potpisali Aleš Kantaruti iz slovenačkog Ministarstva za ekonomski razvoj i tehnologiju i Kazuo Furukava iz japanske državne Organizacije za novu energiju i industrijski tehnološki razvoj (NEDO). Predstavnici NEDO s potpisali i memorandum posle sastanka sa Ministarstvom za infrastrukturu. Osim toga, NEDO i državni operater elektromreže Elektro-Slovenija d.o.o. (ELES) su potpisali i memorandum o razumevanju, kojim se dalje unapređuje ranije dogovorena saradnja ELES-a i japanske korporacije Hitachi.

Dve kompanije za elektrodistribuciju će uvesti integrisani sistem za upravljanje distribucijom (DMS) korišćenjem cloud tehnologije i jedinice za distribuciju pod kontrolom DMS-a. Sistem treba da pokaže funkcionalnost kontrole napona, korišćenjem napredne tehnologije za kontrolu distribucije. Primena informatičko-komunikacione tehnologije treba da unapredi funkciju oporavka i uključivanja u slučaju pada napona u mreži ili havarije. Ovako će se stvoriti model za rad elektrodistributivnih sistema male i srednje velične, kaže se u saopštenju NEDO.

Potpisivanju niza sporazuma prisustvovali su i ambasador Japana u Sloveniji Keidži Fukuda, i predsednik slovenačke Vlade Miro Cerar, koji je rekao da je ovo dokaz spremnosti da se primenom ovih tehnologija ne samo razvije energetska mreža nego i da se očuva priroda Slovenije.

„Projekat će poslužiti kao odskočna daska za zajednički nastup slovenačkih i japanskih preduzeća na globalnom tržištu. Njegova vrednost je oko EUR 50 miliona, a delom će biti finansiran iz tendera koji danas objavljuje Ministarstvo za ekonomiju,“ rekao je ministar Peter Gašperšič u izjavi medijima.

U svojoj proceni stanja tržišta, NEDO navodi da proizvodni sektor u Sloveniji „cveta“ i da je potražnja za energijom u stalnom porastu, uz podsećanje da je Slovenija 2004. godine članica Evropske Unije (EU). Izveštaj navodi da je „potrebna napredna tehnologija upravljanja pametnom mrežom“, ali da su „postrojenja u vlasništvu preduzeća za distribuciju u stanju propadanja i da se očekuje da će troškovi unapređenja mreže biti sve viši“.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

mali-nuklearni-reaktori-smr-nuklearna-energija-nea

Agencija za nuklearnu energiju počela redovno praćenje razvoja malih modularnih reaktora

29. novembar 2016. - Agencija za nuklearnu energiju je pokrenula publikaciju SMR Dashboard, koja prati razvoj i komercijalizaciju malih nuklearnih reaktora

Mostar dobija tri solarne elektrane

Mostar dobija tri velike solarne elektrane

29. novembar 2016. - Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona dodelila je koncesije za izgradnju tri solarne elektrane na području Mostara

Plutajuće fotonaponski paneli mogu da naprave preokret u proizvodnji električne energije

Plutajući fotonaponski paneli bi mogli da naprave preokret u proizvodnji električne energije

29. novembar 2016. - Najveća mana solarnih panela jeste što zauzimaju veliku površinu. Nova studija predlaže plutajuće fotonaponske panele kao rešenje

EBRD-zajmi-Srbiji-300-miliona-evra-likvidnost-EPS-reforme-energetici

EBRD zajmi Srbiji 300 miliona evra za likvidnost EPS-a, reforme u energetici

29. novembar 2016. - EBRD je odobrio finansijski paket vredan 300 miliona evra za likvidnost Elektroprivrede Srbije i reformu energetskog sektora