Električna energija

Slovenija i japanski NEDO potpisali ugovor za pametnu elektromrežu

nedo_operation_figure

Slika: NEDO

Objavljeno

29.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenija i Japan su potpisali memorandum o saradnji prema kojem će koordinisati projekte istraživanja i pokazne projekte za pametne mreže i pametne zajednice, kao i razvijati saradnju sa državnim operaterom elektromreže.

Memorandum o saradnji su 25. novembra u Ljubljani potpisali Aleš Kantaruti iz slovenačkog Ministarstva za ekonomski razvoj i tehnologiju i Kazuo Furukava iz japanske državne Organizacije za novu energiju i industrijski tehnološki razvoj (NEDO). Predstavnici NEDO s potpisali i memorandum posle sastanka sa Ministarstvom za infrastrukturu. Osim toga, NEDO i državni operater elektromreže Elektro-Slovenija d.o.o. (ELES) su potpisali i memorandum o razumevanju, kojim se dalje unapređuje ranije dogovorena saradnja ELES-a i japanske korporacije Hitachi.

Dve kompanije za elektrodistribuciju će uvesti integrisani sistem za upravljanje distribucijom (DMS) korišćenjem cloud tehnologije i jedinice za distribuciju pod kontrolom DMS-a. Sistem treba da pokaže funkcionalnost kontrole napona, korišćenjem napredne tehnologije za kontrolu distribucije. Primena informatičko-komunikacione tehnologije treba da unapredi funkciju oporavka i uključivanja u slučaju pada napona u mreži ili havarije. Ovako će se stvoriti model za rad elektrodistributivnih sistema male i srednje velične, kaže se u saopštenju NEDO.

Potpisivanju niza sporazuma prisustvovali su i ambasador Japana u Sloveniji Keidži Fukuda, i predsednik slovenačke Vlade Miro Cerar, koji je rekao da je ovo dokaz spremnosti da se primenom ovih tehnologija ne samo razvije energetska mreža nego i da se očuva priroda Slovenije.

„Projekat će poslužiti kao odskočna daska za zajednički nastup slovenačkih i japanskih preduzeća na globalnom tržištu. Njegova vrednost je oko EUR 50 miliona, a delom će biti finansiran iz tendera koji danas objavljuje Ministarstvo za ekonomiju,“ rekao je ministar Peter Gašperšič u izjavi medijima.

U svojoj proceni stanja tržišta, NEDO navodi da proizvodni sektor u Sloveniji „cveta“ i da je potražnja za energijom u stalnom porastu, uz podsećanje da je Slovenija 2004. godine članica Evropske Unije (EU). Izveštaj navodi da je „potrebna napredna tehnologija upravljanja pametnom mrežom“, ali da su „postrojenja u vlasništvu preduzeća za distribuciju u stanju propadanja i da se očekuje da će troškovi unapređenja mreže biti sve viši“.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska kriza drma region privreda trazi pomoc da bi se izbegla otpustanja i inflacija

Energetska kriza drma ceo region: privreda traži pomoć da bi se izbegla otpuštanja i inflacija

03 децембра 2021 - Firme iz BiH, Crne Gore i Srbije upozoravaju na najavljeno poskupljenje električne energije i do čak 200 odsto

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Severna Makedonija produžava stanje energetske krize za još šest meseci

02 децембра 2021 - Cilj odluke je da se obezbedi sprovođenje mera i aktivnosti za prevazilaženje problema u snabdevanju električnom energijom

ers becka berza obveznice saglasnost

Elektroprivreda Republike Srpske dobila saglasnost da emituje obveznice na Bečkoj berzi

02 децембра 2021 - Dobar test za ERS da na međunarodnom finansijskom tržištu proveri da li ima onih koji su zainteresovani da kupe njene obveznice