Električna energija

Slovenija i japanski NEDO potpisali ugovor za pametnu elektromrežu

nedo_operation_figure

Slika: NEDO

Objavljeno

29.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenija i Japan su potpisali memorandum o saradnji prema kojem će koordinisati projekte istraživanja i pokazne projekte za pametne mreže i pametne zajednice, kao i razvijati saradnju sa državnim operaterom elektromreže.

Memorandum o saradnji su 25. novembra u Ljubljani potpisali Aleš Kantaruti iz slovenačkog Ministarstva za ekonomski razvoj i tehnologiju i Kazuo Furukava iz japanske državne Organizacije za novu energiju i industrijski tehnološki razvoj (NEDO). Predstavnici NEDO s potpisali i memorandum posle sastanka sa Ministarstvom za infrastrukturu. Osim toga, NEDO i državni operater elektromreže Elektro-Slovenija d.o.o. (ELES) su potpisali i memorandum o razumevanju, kojim se dalje unapređuje ranije dogovorena saradnja ELES-a i japanske korporacije Hitachi.

Dve kompanije za elektrodistribuciju će uvesti integrisani sistem za upravljanje distribucijom (DMS) korišćenjem cloud tehnologije i jedinice za distribuciju pod kontrolom DMS-a. Sistem treba da pokaže funkcionalnost kontrole napona, korišćenjem napredne tehnologije za kontrolu distribucije. Primena informatičko-komunikacione tehnologije treba da unapredi funkciju oporavka i uključivanja u slučaju pada napona u mreži ili havarije. Ovako će se stvoriti model za rad elektrodistributivnih sistema male i srednje velične, kaže se u saopštenju NEDO.

Potpisivanju niza sporazuma prisustvovali su i ambasador Japana u Sloveniji Keidži Fukuda, i predsednik slovenačke Vlade Miro Cerar, koji je rekao da je ovo dokaz spremnosti da se primenom ovih tehnologija ne samo razvije energetska mreža nego i da se očuva priroda Slovenije.

„Projekat će poslužiti kao odskočna daska za zajednički nastup slovenačkih i japanskih preduzeća na globalnom tržištu. Njegova vrednost je oko EUR 50 miliona, a delom će biti finansiran iz tendera koji danas objavljuje Ministarstvo za ekonomiju,“ rekao je ministar Peter Gašperšič u izjavi medijima.

U svojoj proceni stanja tržišta, NEDO navodi da proizvodni sektor u Sloveniji „cveta“ i da je potražnja za energijom u stalnom porastu, uz podsećanje da je Slovenija 2004. godine članica Evropske Unije (EU). Izveštaj navodi da je „potrebna napredna tehnologija upravljanja pametnom mrežom“, ali da su „postrojenja u vlasništvu preduzeća za distribuciju u stanju propadanja i da se očekuje da će troškovi unapređenja mreže biti sve viši“.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

29. novembar 2016. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

29. novembar 2016. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

29. novembar 2016. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

29. novembar 2016. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu