Električna energija

Vizjak: Sloveniji potreban referendum o energetskoj budućnosti

Vizjak Sloveniji referendum energetskoj buducnosti

GEN energija

Objavljeno

21.07.2021.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.07.2021.

Država

,

Komentari

0

Podeli

U odgovoru na kritike zaštitnika životne sredine koji žele referendum u Sloveniji o planu proširenja nuklearne elektrane Krško, ministar Andrej Vizjak je izjavio da pitanje na listiću treba da obuhvati ukupne planove za energetski sektor.

Vlada Slovenije se našla na meti aktivista i aktivistkinja koji se protive izgradnji drugog bloka nuklearne elektrane Krško, u kojoj ta zemlja vlasništvo deli s Hrvatskom. U obraćanju javnosti posle neformalnog sastanka ministara odgovornih za životnu sredinu i klimatske promene u zemljama Evropske unije, Ministar životne sredine i prostornog planiranja Andrej Vizjak izjavio je da energetska struka podržava plan.

Pitanje energetske bezbednosti

Ministarstvo za infrastrukturu je državnoj grupaciji GEN upravo dalo energetsku dozvolu za sistem snage 1,1 gigavata, mada to samo omogućava rad na dokumentaciji neophodnoj za donošenje odluke da li će se on uopšte graditi. Ovaj potez je potaknuo organizacije za zaštitu životne sredine da zatraže referendum o tom pitanju.

Vizjak: Moramo da nađemo rešenje za snabdevanje Slovenije električnom energijom

„Moramo da budemo svesni da napuštamo upotrebu uglja, da postojećem bloku u JEK-u (nuklearnoj elektrani Krško) ističe životni vek i da će s napuštanjem fosilne energije potrošnja električne energije samo rasti. Moramo da budemo odgovorni i da mnogo ulažemo u pouzdano snabdevanje kao i u vlastite resurse… Razumem da NVO-ovi imaju određenu zadršku, ali mi moramo da pronađemo rešenje za snabdevanje Slovenije električnom energijom. Zato na referendum treba da stavimo celokupnu koncepciju pitanja budućeg snabdevanja energentima – ne samo jedno rešenje“, naglasio je Vizjak.

S uspehom referenduma 11. jula protiv izmena Zakona o vodama, koje su usvojene u martu, krenuli su pozivi da Vizjak podnese ostavku, pa čak i da padne cela vlada.

Tri prekogranična spora

Predsednik Borut Pahor se takođe nedavno izjasnio za referendum o projektu JEK2, s obzirom na njegovu veličinu i troškove. Predsednik Austrije Alexander Van der Bellen je prošle nedelje kazao njemu i hrvatskom kolegi Zoranu Milanoviću da je njegova zemlja i dalje protiv izgradnje drugog reaktora. Međutim, dodao je da razume da mnoge zemlje u EU zavise od nuklearne energije.

Bosna i Hercegovina je u sporu s Hrvatskom zbog njenog plana da radioaktivni otpad iz Krškog deponuje u blizini granice. S druge strane, Hrvatska se ne slaže s namerom Slovenije da svoj deo otpada pohranjuje u blizini nuklearke, u Vrbini, pored zajedničke granice. Hrvatska državna kompanija HEP poseduje polovinu sistema Krško.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vetropark Tusnica i solarna elektrana Zvizdan na mrezi u BiH do kraja 2023.

Vetropark Tušnica i solarna elektrana Zvizdan na mreži u BiH do kraja 2023.

24 септембра 2021 - Dve elektrane gradi isti investitor koji je pored Tomislavgrada instalirao i vetropark Jelovača, drugu vetroelektranu u BiH.

Poljski sporazum sa industrijom vetra - dogovor za pravednu energetsku tranziciju

Poljski sporazum sa industrijom vetra – dogovor za pravednu energetsku tranziciju

24 септембра 2021 - Poljska je potpisala sporazum sa predstavnicima industrije vetra kako bi povećala učešće domaćih firmi u gradnji vetroelektrana na moru.

termalna baterija twest e2s srbija surcin test

Termalna baterija za čuvanje i proizvodnju energije u termoelektranama bez CO2 emisija

23 септембра 2021 - Švajcarsko-nemačka kompanija E2S Power predstavila je u svom test centru u Srbiji inovativnu termalnu bateriju...

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napustenim kopovima uglja

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napuštenim kopovima uglja

23 септембра 2021 - Ministar Petar Đokić razgovarao je o investicijama sa poslovodstvom Rudnika i Termoelektrane "Ugljevik" koji je deo Elektroprivrede Srpske.