Električna energija

Vizjak: Sloveniji potreban referendum o energetskoj budućnosti

Vizjak Sloveniji referendum energetskoj buducnosti

GEN energija

Objavljeno

21.07.2021.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.07.2021.

Država

,

Komentari

0

Podeli

U odgovoru na kritike zaštitnika životne sredine koji žele referendum u Sloveniji o planu proširenja nuklearne elektrane Krško, ministar Andrej Vizjak je izjavio da pitanje na listiću treba da obuhvati ukupne planove za energetski sektor.

Vlada Slovenije se našla na meti aktivista i aktivistkinja koji se protive izgradnji drugog bloka nuklearne elektrane Krško, u kojoj ta zemlja vlasništvo deli s Hrvatskom. U obraćanju javnosti posle neformalnog sastanka ministara odgovornih za životnu sredinu i klimatske promene u zemljama Evropske unije, Ministar životne sredine i prostornog planiranja Andrej Vizjak izjavio je da energetska struka podržava plan.

Pitanje energetske bezbednosti

Ministarstvo za infrastrukturu je državnoj grupaciji GEN upravo dalo energetsku dozvolu za sistem snage 1,1 gigavata, mada to samo omogućava rad na dokumentaciji neophodnoj za donošenje odluke da li će se on uopšte graditi. Ovaj potez je potaknuo organizacije za zaštitu životne sredine da zatraže referendum o tom pitanju.

Vizjak: Moramo da nađemo rešenje za snabdevanje Slovenije električnom energijom

„Moramo da budemo svesni da napuštamo upotrebu uglja, da postojećem bloku u JEK-u (nuklearnoj elektrani Krško) ističe životni vek i da će s napuštanjem fosilne energije potrošnja električne energije samo rasti. Moramo da budemo odgovorni i da mnogo ulažemo u pouzdano snabdevanje kao i u vlastite resurse… Razumem da NVO-ovi imaju određenu zadršku, ali mi moramo da pronađemo rešenje za snabdevanje Slovenije električnom energijom. Zato na referendum treba da stavimo celokupnu koncepciju pitanja budućeg snabdevanja energentima – ne samo jedno rešenje“, naglasio je Vizjak.

S uspehom referenduma 11. jula protiv izmena Zakona o vodama, koje su usvojene u martu, krenuli su pozivi da Vizjak podnese ostavku, pa čak i da padne cela vlada.

Tri prekogranična spora

Predsednik Borut Pahor se takođe nedavno izjasnio za referendum o projektu JEK2, s obzirom na njegovu veličinu i troškove. Predsednik Austrije Alexander Van der Bellen je prošle nedelje kazao njemu i hrvatskom kolegi Zoranu Milanoviću da je njegova zemlja i dalje protiv izgradnje drugog reaktora. Međutim, dodao je da razume da mnoge zemlje u EU zavise od nuklearne energije.

Bosna i Hercegovina je u sporu s Hrvatskom zbog njenog plana da radioaktivni otpad iz Krškog deponuje u blizini granice. S druge strane, Hrvatska se ne slaže s namerom Slovenije da svoj deo otpada pohranjuje u blizini nuklearke, u Vrbini, pored zajedničke granice. Hrvatska državna kompanija HEP poseduje polovinu sistema Krško.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Grcka zeleni koridor Zapadni Balkan izvoz struje Evropu

Grčka traži zeleni koridor kroz Zapadni Balkan za izvoz struje u Evropu

21. jul 2021. - Grčka planira interkonekcije za izvoz vlastite struje iz obnovljivih izvora i iz Afrike, i to preko Zapadnog Balkana

statistika-Balkan-zaostaje-za-svetom-ekspanziji-zelene-energije-ubrzava-solarom

Balkan zaostaje za svetom u ekspanziji zelene energije, ali ubrzava sa solarom

21. jul 2021. - Svetski kapacitet proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora prošle godine je uvećan za rekordnih 295 gigavata, objavila je IRENA

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji Banatu

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik kod rafinerije u Banatu

21. jul 2021. - NIS je do 7. aprila produžio javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika

Đedović, Novi javni pozivi za subvencije građanima u cilju energetske efikasnosti

Đedović: Subvencije za energetsku efikasnost će dobiti do 100.000 domaćinstava

21. jul 2021. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će 80.000 do 100.000 domaćinstava dobiti subvencije za mere energetske efikasnosti