Električna energija

Sijarto: Mađarska i Srbija rade na dupliranju prenosnih kapaciteta do 2028.

djedovic sijarto energetska saradnja sastanak

Foto: Emilija Jovanović, Ministartvo rudarstva i energetike

Objavljeno

07.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Mađarska i Srbija rade na dupliranju prenosnih kapaciteta za električnu energiju između dve zemlje do 2028. godine, izjavio je Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske posle razgovora sa Dubravkom Đedović, ministarkom rudarstva i energetike Srbije.

Peter Sijarto, mađarski ministar spoljnih poslova, i Dubravka Đedović, srpska ministarka rudarstva i energetike, razgovarali su danas u Beogradu o energetskoj bezbednosti u regionu i unapređenju saradnje dve zemlje u oblasti energetike.

Inače, u maju prošle godine dve zemlje su se dogovorile da ojačaju energetsku saradnju, u okviru koje bi bio izgrađen i novi dalekovod za prenos struje, a potpisan je i memorandum o vodoniku.

Sada je ministar Peter Sjiarto izjavio da su dve zemlje uspele da, uprkos svim dešavanjima, u energetskoj krizi, garantuju stabilno snabdevanje energentima, što ne bi uspeli bez strateške saradnje i partnerstva.

On je naglasio da ni u budućnosti Mađarska i Srbija neće moći jedna bez druge, zahvalio se Srbiji što se pokazala kao korektna tranzitna zemlja, i istakao da su mađarska skladišta gasa na raspolaganju Srbiji i naredne zime ako za to bude potrebe.

Sijarto: Dalekovodi su važni jer će do 2030. u Mađarskoj proraditi nove nuklearke

On je dodao da je za Mađarsku važan Južni gasni koridor i interkonekcija koja se gradi između Srbije i Bugarske.

„Već smo počeli pregovore sa Azerbejdžanom o kupovini gasa, ali za snabdevanje su potrebna ulaganja u izgradnju novih gasnih interkonektora i proširenje postojećih. Radimo i na tome da se do 2028. godine udvostruči kapacitet prenosne mreže električne energije  između dve, zemlje što je naročito važno jer se nadamo da će do 2030. proraditi Paks 2 i Paks 3 u okviru nuklearne elektrane u Mađarskoj“, naveo je Sijarto, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Inače, ova zemlja je u avgustu prošle godine najavila da će početi gradnju nove nuklearke Paks II sa ruskim Rosatomom, nedaleko od postojeće nuklearke Pakš, koja je na manje od stotinak kilometara od Subotice.

Đedović: povezivanje u sektoru nafte, elektroenergetike i zelene energije

djedovic sijarto energetska saradnja sastanak beograd

Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike, istakla je da su dve zemlje u energetskoj krizi ojačali svoje partnerske odnose i imaju stratešku saradnju. Ona veruje da bi uspešna saradnja u snabdevanju prirodnim gasom trebalo da bude vodilja i za druge oblasti, te da je na današnjem sastanku razgovarano o snabdevanju naftom, elektroenergetici i obnovljivim izvorima energije.

„Planiramo da diversifikujemo pravce snabdevanja naftom i radimo na pripremi projekta naftovoda kojim bismo se povezali sa Mađarskom. Predviđen je nastavak ulaganja u prenosnu mrežu, između ostalog, izgradnjom Panonskog koridora koji će odgovoriti na potrebu za povećanjem prekograničnog kapaciteta“, navela je Đedović.

Ona je podsetila da će završetkom izgradnje gasnog interkonektora sa Bugarskom na jesen, Srbija postati deo Južnog gasnog koridora, što će značiti veću sigurnost snabdevanja, ali i mogućnost da, povezivanjem sa susedima, preko naše zemlje, gas iz Kaspijskog regiona stigne i do suseda u regionu, ali i do zemalja EU.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

crna gora izvoz struje energetski bilans he piva

Struja je najznačajnija izvozna roba Crne Gore – BiH najveći kupac u 2023.

7. februar 2023. - Očekuje se da ukupni višak električne energije za izvoz ove godine dostigne 818 GWh, dok se naredne godine planira suficit od 482 GWh

. Leave empty if the image is purely decorative.

Italija se vraća nuklearnoj energiji pomoću malih modularnih reaktora

7. februar 2023. - Italija je odobrila 135 miliona evra za istraživanja na polju nuklearne energije, s fokusom na tehnologiji malih modularnih reaktora

naftni giganti total bp solar mercom izvestaj

Lista 10 najvećih investitora u solarne elektrane na svetu – a na vrhu naftni gigant

7. februar 2023. - Među deset najvećih investitora u solar su i ogranci industrijskih i energetskih konglomerata, kao i kompanija za upravljanje imovinom, ali i firme koje se bave samo zelenom energijom

lopare skola vuk karadzic solarna elektrana reset

Škola iz Lopara prvi prozjumer u BiH

7. februar 2023. - Lopare nastavljaju da prave pionirske korake u korišćenju obnovljive energije i sprovođenju energetske tranzicije u BiH i na Zapadnom Balkanu