Električna energija

Sijarto: Mađarska i Srbija rade na dupliranju prenosnih kapaciteta do 2028.

djedovic sijarto energetska saradnja sastanak

Foto: Emilija Jovanović, Ministartvo rudarstva i energetike

Objavljeno

07.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Mađarska i Srbija rade na dupliranju prenosnih kapaciteta za električnu energiju između dve zemlje do 2028. godine, izjavio je Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske posle razgovora sa Dubravkom Đedović, ministarkom rudarstva i energetike Srbije.

Peter Sijarto, mađarski ministar spoljnih poslova, i Dubravka Đedović, srpska ministarka rudarstva i energetike, razgovarali su danas u Beogradu o energetskoj bezbednosti u regionu i unapređenju saradnje dve zemlje u oblasti energetike.

Inače, u maju prošle godine dve zemlje su se dogovorile da ojačaju energetsku saradnju, u okviru koje bi bio izgrađen i novi dalekovod za prenos struje, a potpisan je i memorandum o vodoniku.

Sada je ministar Peter Sjiarto izjavio da su dve zemlje uspele da, uprkos svim dešavanjima, u energetskoj krizi, garantuju stabilno snabdevanje energentima, što ne bi uspeli bez strateške saradnje i partnerstva.

On je naglasio da ni u budućnosti Mađarska i Srbija neće moći jedna bez druge, zahvalio se Srbiji što se pokazala kao korektna tranzitna zemlja, i istakao da su mađarska skladišta gasa na raspolaganju Srbiji i naredne zime ako za to bude potrebe.

Sijarto: Dalekovodi su važni jer će do 2030. u Mađarskoj proraditi nove nuklearke

On je dodao da je za Mađarsku važan Južni gasni koridor i interkonekcija koja se gradi između Srbije i Bugarske.

„Već smo počeli pregovore sa Azerbejdžanom o kupovini gasa, ali za snabdevanje su potrebna ulaganja u izgradnju novih gasnih interkonektora i proširenje postojećih. Radimo i na tome da se do 2028. godine udvostruči kapacitet prenosne mreže električne energije  između dve, zemlje što je naročito važno jer se nadamo da će do 2030. proraditi Paks 2 i Paks 3 u okviru nuklearne elektrane u Mađarskoj“, naveo je Sijarto, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Inače, ova zemlja je u avgustu prošle godine najavila da će početi gradnju nove nuklearke Paks II sa ruskim Rosatomom, nedaleko od postojeće nuklearke Pakš, koja je na manje od stotinak kilometara od Subotice.

Đedović: povezivanje u sektoru nafte, elektroenergetike i zelene energije

djedovic sijarto energetska saradnja sastanak beograd

Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike, istakla je da su dve zemlje u energetskoj krizi ojačali svoje partnerske odnose i imaju stratešku saradnju. Ona veruje da bi uspešna saradnja u snabdevanju prirodnim gasom trebalo da bude vodilja i za druge oblasti, te da je na današnjem sastanku razgovarano o snabdevanju naftom, elektroenergetici i obnovljivim izvorima energije.

„Planiramo da diversifikujemo pravce snabdevanja naftom i radimo na pripremi projekta naftovoda kojim bismo se povezali sa Mađarskom. Predviđen je nastavak ulaganja u prenosnu mrežu, između ostalog, izgradnjom Panonskog koridora koji će odgovoriti na potrebu za povećanjem prekograničnog kapaciteta“, navela je Đedović.

Ona je podsetila da će završetkom izgradnje gasnog interkonektora sa Bugarskom na jesen, Srbija postati deo Južnog gasnog koridora, što će značiti veću sigurnost snabdevanja, ali i mogućnost da, povezivanjem sa susedima, preko naše zemlje, gas iz Kaspijskog regiona stigne i do suseda u regionu, ali i do zemalja EU.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

7. februar 2023. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

7. februar 2023. - Revizorski sud je upozorio da se bezbednost 56 postojećih reaktora, kao i novih projekata, mora sagledati u kontekstu klimatskih promena

virtuelne elektrane bih agregatori pandurevci nosbih pandurevic

Bum virtuelnih elektrana u BiH: sedam agregatora upravlja elektranama snage 120 MW

7. februar 2023. - Virtuelne elektrane omogućile su malim proizvođačima zelene energije da skuplje prodaju svoju struju nego u sistemu fid-in tarifa

peter sijarto energetska zajednica madjarska srbija republika srpska

Sijarto: Pozdravljam formiranje energetske zajednice Mađarske, Republike Srpske i Srbije

7. februar 2023. - Peter Sijarto, koji je posetio BiH, je istakao da je Mađarskoj, kao zemlji koja nema izlaz na more, regionalna saradnja jako važna