Električna energija

EMS počinje gradnju četvrte deonice Tranbalkanskog koridora 2025.

transbalkanski koridor srbija donacija eu djedovic matejic miscevic

Foto: EMS

Objavljeno

24.01.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

24.01.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Elektromreža Srbije (EMS) dobila je donaciju od 8,5 miliona evra za gradnju četvrte deonice Transbalkanskog koridora, što će dodatno ubrzati završetak ovog projekta koji povezuje elektroenergetske sisteme Bugarske, Mađarske, Rumunije, Srbije, BiH i Crne Gore i omogućava veći tranzit energije.

Jelena Matejić, direktorka EMS-a, izjavila je da je donacijom Evropske unije preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan (eng. WBIF), napravljen veliki korak u realizacije četvrte sekcije Transbalkanskog koridora za prenos električne energije.

Projekat, za koji je rekla da je najveći u istoriji EMS-a vredan je oko 200 miliona evra, a dosad su završene dve deonice, dok će treća početi da se gradi tokom naredne godine.

Početak gradnje treće deonice planiran je za 2024.

Četvrta deonica podrazumeva gradnju dvosistemskog 400 kV interkonektivnog dalekovoda od trafo-stanice Bajina Bašta do granice sa BiH i Crnom Gorom. Početak radova može se očekivati u prvoj polovini 2025, a završetak 2027, saopštio je EMS.

Matejić je rekla da je ovaj projekat važan za Srbiju, region i EU, i podsetila da je 30. decembra prošle godine potpisan ugovor o zajmu za finansiranje četvrte sekcije sa nemačkom razvojnom bankom KfW vredan 30 miliona evra.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović ocenila je da je izgradnja poslednje sekcije Tranbalkanskog koridora još jedan korak ka podizanju energetske stabilnosti i sigurnosti u snabdevanju građana i kompanija u Srbiji.

Transbalkanski koridor značajan i za gradnju RHE Bistrica

Ona je istakla da ovaj projekat ima značaj i za gradnju RHE Bistrica, investicije koju Srbija trenutno priprema. Đedović je najavila da se planiraju i dodatna ulaganja u prenosni sistem kroz gradnju Panonskog koridora kroz Vojvodinu, te jačanje mreže u centralnoj Srbiji, kao i bolje povezivanje sa Bugarskom i BiH.

Ugovor su osim Dubravke Đedović i Jelene Matejić potpisali i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i direktor kancelarije KfW Rudiger Hartmann.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

24. januar 2023. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

24. januar 2023. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

24. januar 2023. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

24. januar 2023. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika