Električna energija

EMS počinje gradnju četvrte deonice Tranbalkanskog koridora 2025.

transbalkanski koridor srbija donacija eu djedovic matejic miscevic

Foto: EMS

Objavljeno

24.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektromreža Srbije (EMS) dobila je donaciju od 8,5 miliona evra za gradnju četvrte deonice Transbalkanskog koridora, što će dodatno ubrzati završetak ovog projekta koji povezuje elektroenergetske sisteme Bugarske, Mađarske, Rumunije, Srbije, BiH i Crne Gore i omogućava veći tranzit energije.

Jelena Matejić, direktorka EMS-a, izjavila je da je donacijom Evropske unije preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan (eng. WBIF), napravljen veliki korak u realizacije četvrte sekcije Transbalkanskog koridora za prenos električne energije.

Projekat, za koji je rekla da je najveći u istoriji EMS-a vredan je oko 200 miliona evra, a dosad su završene dve deonice, dok će treća početi da se gradi tokom naredne godine.

Početak gradnje treće deonice planiran je za 2024.

Četvrta deonica podrazumeva gradnju dvosistemskog 400 kV interkonektivnog dalekovoda od trafo-stanice Bajina Bašta do granice sa BiH i Crnom Gorom. Početak radova može se očekivati u prvoj polovini 2025, a završetak 2027, saopštio je EMS.

Matejić je rekla da je ovaj projekat važan za Srbiju, region i EU, i podsetila da je 30. decembra prošle godine potpisan ugovor o zajmu za finansiranje četvrte sekcije sa nemačkom razvojnom bankom KfW vredan 30 miliona evra.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović ocenila je da je izgradnja poslednje sekcije Tranbalkanskog koridora još jedan korak ka podizanju energetske stabilnosti i sigurnosti u snabdevanju građana i kompanija u Srbiji.

Transbalkanski koridor značajan i za gradnju RHE Bistrica

Ona je istakla da ovaj projekat ima značaj i za gradnju RHE Bistrica, investicije koju Srbija trenutno priprema. Đedović je najavila da se planiraju i dodatna ulaganja u prenosni sistem kroz gradnju Panonskog koridora kroz Vojvodinu, te jačanje mreže u centralnoj Srbiji, kao i bolje povezivanje sa Bugarskom i BiH.

Ugovor su osim Dubravke Đedović i Jelene Matejić potpisali i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i direktor kancelarije KfW Rudiger Hartmann.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

24. januar 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

24. januar 2023. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

24. januar 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

24. januar 2023. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.