Energetska kriza

Mađarska i Srbija dogovorile jačanje energetske saradnje

srbija madjarska mali sijarto gas dalekovod saradnja energetska kriza

Foto: Siniša Mali/Facebook

Objavljeno

26.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Mađarska i Srbija planiraju da ojačaju energetske veze kako bi obezbedile stabilno snabdevanje energijom i energetsku bezbednost u vremenu energetske krize, poručili su posle sastanka u Budimpešti ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto i ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Dve zemlje planiraju da izgrade novi dalekovod, da zajednički nabavljaju električnu energiju, kao i da ojačaju saradnju državnih energetskih kompanija MVM i Elektroprivrede Srbije (EPS), i zajedno rade na ulaganju u obnovljive izvore energije. Jedan od pomenutih projekata je i reverzibilna hidroelektrana (RHE) Bistrica.

Mali i Sijarto su, takođe, dogovorili da Srbija u Mađarskoj uskladišti 500 miliona kubika gasa koji bi koristila tokom zime.

Srbija će moći da koristi mađarska skladišta gasa

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto je izjavio da je dogovoreno da se Srbiji omogući da koristi deo kapaciteta mađarskih skladišta od šest milijardi kubika kako bi uskladišteni gas koristila tokom zime.

Ministar finansija Siniša Mali je izjavio da će punjenje dva skladišta početi do kraja juna. Od oktobra će Srbija moći da povlači po tri miliona kubika gasa dnevno, zatim od novembra do februara po šest miliona, a u martu po tri miliona, rekao je Mali.

Mali: novi dalekovod će omogućiti da dve zemlje razmenjuju viškove struje

On je naveo da će dve zemlje izgradili novu interkonekciju za prenos električne energije, i da će narednih dana biti definisan iznos i dinamika investicije. Novi dalekovod će omogućiti da Srbija i Mađarska jedno drugoj šalju viškove energije, dodao je on, dok je Sijarto naveo da će povezivanje elektromreža dve zemlje trajati u narednih šest do osam godina.

Mali je naveo da Srbija i Mađarska planiraju da zajednički nabavljaju struju na međunarodnom tržištu kako bi dobile bolju cenu. On je istakao da je sa Sijartom razgovarao o jačanju saradnje kompanija MVM i EPS, kao i da bi predstavnici mađarske firme trebalo da dođu naredne nedelje u Beograd kako bi se detaljno razmotrili svi projekti.

Pričalo se i o zajedničkom ulaganju u RHE Bistrica i u projekte za obnovljivu energiju, dodao je on.

Sijarto: da više pažnje posvetimo jedni drugima

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto je rekao da se zbog nesigurnosti koju izaziva rat u Ukrajini povećava značaj saradnje dve zemlje.

Mađarska i Srbija su se dogovorile da u vremenu kada je snabdevanje energijom uzdrmano više pažnje posvećuju jedna drugoj i da garantuju tranzitne linije za prenos energenata, rekao je Sijarto.

On je podsetio da Mađarska preko Srbije i gasovoda Južni tok dobija dnevno 10 miliona kubika gasa, što je veoma značajno.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora trzista elektricne energije

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora tržišta električne energije (NEMO)

24 јуна 2022 - Imenovanje berze SEEPEX za NEMO stvara uslove da se obavi spajanje srpskog i tržišta okolnih evropskih zemalja

EP glasao EU subvencionise industriju posle prekogranicnog poreza na CO2

EP glasao da EU subvencioniše industriju i posle uvođenja prekograničnog poreza na CO2

24 јуна 2022 - Evropski parlament traži da EU proizvođačima daje besplatne dozvole za CO2 dve godine pošto uvoznici 2030. počnu da plaćaju ceo porez na emisije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane veceg kapaciteta na obnovljive izvore energije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane većeg kapaciteta na obnovljive izvore

23 јуна 2022 - Premije će biti dodeljene za elektrane sa instalisanom snagom od 638 MW. U međuvremenu je uvećana kvota za biogasne elektrane

Italijanski ministar Cingolani ograniciti cene gasa da zaustavimo spekulante

Italijanski ministar Cingolani: Moramo ograničiti cene gasa da zaustavimo špekulante

22 јуна 2022 - Italijanski ministar Cingolani kaže da predlog njegove države Evropskoj uniji da ograniči veleprodajne cene gasa dobija sve veću podršku