Energetska kriza

Mađarska i Srbija dogovorile jačanje energetske saradnje

srbija madjarska mali sijarto gas dalekovod saradnja energetska kriza

Foto: Siniša Mali/Facebook

Objavljeno

26.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Mađarska i Srbija planiraju da ojačaju energetske veze kako bi obezbedile stabilno snabdevanje energijom i energetsku bezbednost u vremenu energetske krize, poručili su posle sastanka u Budimpešti ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto i ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Dve zemlje planiraju da izgrade novi dalekovod, da zajednički nabavljaju električnu energiju, kao i da ojačaju saradnju državnih energetskih kompanija MVM i Elektroprivrede Srbije (EPS), i zajedno rade na ulaganju u obnovljive izvore energije. Jedan od pomenutih projekata je i reverzibilna hidroelektrana (RHE) Bistrica.

Mali i Sijarto su, takođe, dogovorili da Srbija u Mađarskoj uskladišti 500 miliona kubika gasa koji bi koristila tokom zime.

Srbija će moći da koristi mađarska skladišta gasa

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto je izjavio da je dogovoreno da se Srbiji omogući da koristi deo kapaciteta mađarskih skladišta od šest milijardi kubika kako bi uskladišteni gas koristila tokom zime.

Ministar finansija Siniša Mali je izjavio da će punjenje dva skladišta početi do kraja juna. Od oktobra će Srbija moći da povlači po tri miliona kubika gasa dnevno, zatim od novembra do februara po šest miliona, a u martu po tri miliona, rekao je Mali.

Mali: novi dalekovod će omogućiti da dve zemlje razmenjuju viškove struje

On je naveo da će dve zemlje izgradili novu interkonekciju za prenos električne energije, i da će narednih dana biti definisan iznos i dinamika investicije. Novi dalekovod će omogućiti da Srbija i Mađarska jedno drugoj šalju viškove energije, dodao je on, dok je Sijarto naveo da će povezivanje elektromreža dve zemlje trajati u narednih šest do osam godina.

Mali je naveo da Srbija i Mađarska planiraju da zajednički nabavljaju struju na međunarodnom tržištu kako bi dobile bolju cenu. On je istakao da je sa Sijartom razgovarao o jačanju saradnje kompanija MVM i EPS, kao i da bi predstavnici mađarske firme trebalo da dođu naredne nedelje u Beograd kako bi se detaljno razmotrili svi projekti.

Pričalo se i o zajedničkom ulaganju u RHE Bistrica i u projekte za obnovljivu energiju, dodao je on.

Sijarto: da više pažnje posvetimo jedni drugima

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto je rekao da se zbog nesigurnosti koju izaziva rat u Ukrajini povećava značaj saradnje dve zemlje.

Mađarska i Srbija su se dogovorile da u vremenu kada je snabdevanje energijom uzdrmano više pažnje posvećuju jedna drugoj i da garantuju tranzitne linije za prenos energenata, rekao je Sijarto.

On je podsetio da Mađarska preko Srbije i gasovoda Južni tok dobija dnevno 10 miliona kubika gasa, što je veoma značajno.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

26. maj 2022. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost

interenergo salonit anhovo solarni paneli ugovor

Interenergo će za Salonit Anhovo instalirati još 1,5 MW solarnih panela

26. maj 2022. - Cemantara će svu struju proizvedenu iz solarne energije otkupljivati direktno od Interenerga i koristiti je u procesu proizvodnje

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

26. maj 2022. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

26. maj 2022. - Revizorski sud je upozorio da se bezbednost 56 postojećih reaktora, kao i novih projekata, mora sagledati u kontekstu klimatskih promena