Električna energija

Mađarska sa Rusima počinje izgradnju nuklearke Paks II

Paks II

Foto: Paks II

Objavljeno

31.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Ruska državna kompanija za nuklearnu energiju Rosatom dobila je odobrenje Mađarske uprave za atomsku energiju (OAH) za izgradnju dva bloka u nuklearnoj elektrani Paks II. Nakon višegodišnjeg čekanja odobrena je licenca za postorojenje koje će imati kapacitet od 2,4 gigavata. Elektranu će izgraditi Rosatom po sistemu ključ u ruke, u okviru međudržavnog sporazuma dve zemlje.

Mađarska uprava za atomsku energiju (OAH) izdala je građevinske dozvole za zgradu reaktora bloka 5 i za još šest zgrada na takozvanom nuklearnom ostrvu. Sa dobijanjem građevinske dozvole uslovi za ulazak u drugu fazu projekta su u potpunosti ispunjeni, navode u Rosatomu.

Nakon uvida u projektnu dokumentaciju, OAH je izdala dozvolu za izgradnju dva bloka sa reaktorima. Zahtev za izdavanje dozvola upućen je pre nešto više od dve godine, dok je celokupna dokumentacija podneta u postupku imala više od 400 hiljada strana.

Nuklearka Paks II će biti u vlasništvu države energetske kompanije MVM

Nova nuklearna elektrana se gradi u sklopu proširenja nuklearne elektrane Paks, koja se nalazi oko 100 kilometara jugozapadno od Budimpešte na obalama Dunava. Nuklearka Paks je u vlasništvu države energetske kompanije MVM, kao što će biti slučaj i sa novim postrojenjem Paks II.

Međudržavni sporazum osnova projekta

Prema međudržavnom sporazumu iz 2014. godine, Ruska Federacija će Mađarskoj obezbediti državni kredit od 10 milijardi evra za finansiranje 80 procenata projekta Paks II. Rok otplate kredita je 21 godinu, dok je planirano da preostalih 20 procenata troškova projekta finansira Vlada Mađarske.

Ovo je prvi put da je blok sa ovom vrstom reaktora dobio građevinsku dozvolu u Evropskoj uniji, ističu u  Rosatomu.

„Građevinska dozvola potvrđuje da je projekat usklađen sa međunarodnim i mađarskim bezbednosnim zahtevima. Sasvim je izvodljivo da Mađarska do 2030. godine ima dva nova bloka, čime će se obezbediti stabilnost snabdevanja energijom,“ rekao je ministar spoljnih poslova i trgovine Péter Szijjártó.

Nova nuklearka će imati automatizovane sistemima aktivne i pasivne bezbednosti, navode u Rosatomu.

„Ogroman posao je obavljen zajedno sa našim mađarskim partnerima na pripremi dokumentacije. Uvereni smo da će NEP Paks II garantovati energetski suverenitet Mađarske skoro jedan vek i približiti evropske zemlje postizanju klimatskih ciljeva“, izjavio je Aleksej Lihačov, generalni direktor Rosatoma.

Paks II će imati dva reaktora kapaciteta od po 1.200 megavata

Paks II će imati dva reaktora VVER-1200 ruskog dizajna, kapaciteta od po 1.200 megavata. Svaka jedinica reaktora sa vodenim hlađenjem imaće dvostruke strukture za zaštitu od zemljotresa, cunamija, uragana i pada aviona.

Energetski blokovi 5 i 6 koji će biti izgrađeni u okviru NE Paks II imaju garantovani vek trajanja od 60 godina. Glavni izvođač je Rosatom, a trenutno su na gradilištu u toku pripreme i armiranje tla za izgradnju nuklearke.

Planu izgradnje novog nuklearnog postrojenja protivile su se organizacije za zaštitu životne sredine. Međutim, 2016. odobrena je procena uticaja na životnu sredinu za Paks II.

U martu 2017. je stigla i saglasnost za projekat od Evropske komisije, koja je ocenila da će efekti novog postrojenja na konkurenciju biti prihvatljivi.

Proširenje nuklearnih kapaciteta

Postojeća nuklearna elektrana Paks je jedina nuklearna elektrana u zemlji. Koristi četiri jedinice tipa VVER-440, od po 500 megavata. Ova četiri reaktora proizvode više od polovine električne energije u Mađarskoj.

Rosatomov portfelj inostranih porudžbina uključuje 34 jedinice u različitim fazama implementacije u 11 zemalja, navodi ruska državna kompanija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom prošle godine u više navrata istakao zainteresovanost za udeo u nekoj nuklearnoj elektrani u regionu. Kao jedna od boljih opcija pominjana je upravo buduća nuklearna elektrana Paks II u Mađarskoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nemacka dva medjunarodna medunarodna gasovoda zeleni vodonik

Nemačka planira izgradnju dva međunarodna gasovoda za zeleni vodonik

31. avgust 2022. - Nemačka se pridružila projektu H2Med, a namerava i da sa Belgijom ispod Severnog mora postavi cevovod za zeleni vodonik

tomasevic eps uvoz struje

Tomašević: EPS više ne zavisi od uvoza struje

31. avgust 2022. - Havarija u Rudarskom basenu Kolubara se, prema rečima Miroslava Tomaševića, sanira i proizvodnja uglja biće normalizovana

Nuklearna elektrana Krško 2 bi mogla da bude u funkciji 2035.

Nuklearna elektrana Krško 2 bi mogla da bude u funkciji 2035.

31. avgust 2022. - Drugi blok u nuklernoj elektrani Krško mogao bi da bude pušten u rad 2035. godine,...

cwp crna gora montechevo solar elektrana

CWP ulazi na tržište Crne Gore sa solarnom elektranom snage 400 MW

31. avgust 2022. - CWP Europe, kompanija za razvoj projekata za obnovljive izvore energiju, ulazi na tržište Crne Gore...