OIE

Mađarska i Srbija potpisale memorandum o zelenom vodoniku

Srbija i Madjarska ce zajedno proizvoditi zeleni vodonik zorana mihajlovic

Foto: Zorana Mihajlović/Facebook

Objavljeno

25.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija i Mađarska potpisale su Memorandum o razumevanju u oblasti obnovljivog vodonika. Memorandum su potpisali Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, i László Palkovics, ministar tehnologije i industrije.

Memorandum o razumevanju u oblasti obnovljivog vodonika odnosi se na proizvodnju, skladištenje i transport zelenog vodonika, kao i na saradnju na zajedničkim projektima. Dve zemlje su krajem maja dogovorile jačanje energetske saradnje.

László Palkovics, mađarski ministar tehnologije i industrije, izjavio je da su pitanja dostupnosti, pristupa i cena energije danas ključna pitanja u svetu, a da je njima pridodato i pitanje energetske nezavisnosti.

Mađarska je spremna da sa Srbijom podeli svoje strategije i propise, kao i investicione planove i projekte

On je rekao da oblast za koju je danas potpisan memorandum obuhvata važna pitanja kao što su proizvodnja, skladištenje i transport vodonika. Mađarska, koja već ima određena iskustva, spremna je da sa Srbijom podeli svoje strategije i propise, kao i investicione planove i projekte, istakao je Palkovics, prenelo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Zorana Mihajlović je istakla da je u novim zakonima iz oblasti energetike zeleni vodonik prepoznat kao obnovljivi izvor energije i da će vodonična strategija biti sastavni deo nove strategije razvoja energetike Srbije.

„Memorandum koji smo potpisali je osnova da razmenjujemo dokumente iz ove oblasti i da razgovaramo o potencijalnim zajediničkim projektima. Ponosni smo što već stvorili u Srbiji zakonske uslove za korišćenje vodonika i nadam se da ćemo moći u narednom periodu i konkretnije moći da predstavimo prednosti korišćenja vodonika“, rekla je Mihajlovićeva.

Srbija veruje da Mađarska može da joj pomogne da bude što efikasnija u energetskoj tranziciji

Ona je naglasila da Srbija i Mađarska imaju odlične političke i bilateralne odnose i Mađarska je važan trgovinski partner Srbije, treći po razmeni od zemalja EU, a šesti ukupno.

„To je dobra osnova da unapređujemo saradnju i u oblasti energetike, gde se nismo zaustavili samo na snabdevanju gasom, već želimo da radimo zajedno i u procesu energetske tranzicije“, rekla je Mihajlović.

Srbija, prema njenim rečima, veruje da Mađarska može da joj pomogne da u tom procesu bude još efikasnija.

Potpisivanju memoranduma prisustvovao je i ambasador Mađarske u Srbiji Attila Pinter.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

25. jul 2022. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

25. jul 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

25. jul 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

25. jul 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage