Energetska kriza

Počela izgradnja bugarske deonice gasovoda sa Srbijom

Foto: Aleksandar Vučić/Facebook

Objavljeno

01.02.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.02.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

U Bugarskoj je danas započela izgradnja bugarske deonice gasovoda sa Srbijom u prisustvu najviših predstavnika dve susedne države. Gasovod će biti alternativa postojećoj gasnoj interkonekciji između dve zemlje, kojom sada stiže samo plavi energent iz Rusije.

Planirano je da novi gasovod Niš-Dimitrovgrad-Sofija počne da radi krajem ove godine i da omogući Srbiji da se snabdeva prirodnim gasom iz terminala za tečni prirodni gas u Grčkoj i Turskoj, ali i cevovodima iz Azerbejdžana i drugih zemalja.

Ukupna dužina gasovoda je 170 kilometara, a od toga u Srbiji, gde je gradnja počela pre godinu dana, 109 kilometara, a kpacitet je 1,8 milijardi kubika.

U Kostinbrodu, nedaleko od Sofije, početku radova prisustvovali su predsednici Bugarske i Srbije, Rumen Radev i Aleksandar Vučić, ministri energetike dve zemlje, Rosen Hristov i Dubravka Đedović, kao i direktor Bulgartransgasa i Srbijagasa Vladimir Malinov i Dušan Bajatović.

Radev: Bugarska se pokazala kao pouzdana tranzitna zemlja

Predsednik Bugarske Rumen Radev izjavio je da se Bugarska pokazala kao pouzdana tranzitna zemlja jer je u najgoroj situaciji, kada je ostala bez ruskog gasa, nastavila da prenosi gas u Srbiju. On je istakao da je ovaj gasovod zalog za budućnost regiona, i panevropsku budućnost.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se nada da će gradnja gasnog interkonektora da se završi do oktobra i da gas poteče do kraja godine. On je istakao da će projekat omogućiti da se diversifikuju izvori snabdevanja Srbije i uvozi više gasa.

Vučić: Pregovori sa Azerbejdžanom nisu laki, a tu je i Rusija

Vučić je naglasio da bi Srbija odgovaralo da brzo postigne dogovor sa Azerbejdžanom o isporukama gasa, ali da to neće biti lako, jer bi treblo dogovoriti cenu, s tim da ova zemlja traži da se potpišu dugoročni ugovori na deset i više godina. Srbija, kako je rekao, mora i da razgovara sa Rusima, i da sagleda geopolitičku situaciju.

Ministar energetike Bugarske Rosen Hristov izjavio je da njegova zemlja prihvata svoju odgovornost da bude garant bezbednosti u regionu. On je naglasio da ovaj gasovod daje priliku da i BUgarskai region dobiju niže cene gasa.

Inače, vrednost gasovoda u Srbiji je 85,5 miliona evra, od čega je 25 miliona kredit Evropske investicione banke (EIB), 49,6 miliona evra su bespovratna sredstva EU, a preostalih oko 11 miliona evra obezbedila je Vlada Srbije i Srbijagas.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

1. februar 2023. - Završetkom izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, Srbija se fizički povezala sa gasnim terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

1. februar 2023. - Ministri energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali su i Memorandum o razmevanju o saradnji u energetici

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

1. februar 2023. - Set olakšica koje će uglavnom pomoći energetski intenzivnim proizvođačima, procenjen je na 12 milijardi evra samo u 2024.

federacija bih struja mali kupci epbih udruzenje poslodavaca

Nekoliko hiljada malih firmi u FBiH gubi pravo na garantovano snabdevanje električnom energijom

1. februar 2023. - Prelazak sa javnog na tržišno snabdevanje za te firme u Federaciji BiH znači i povećanje cena električne energije