Energetska kriza

Počela izgradnja bugarske deonice gasovoda sa Srbijom

Foto: Aleksandar Vučić/Facebook

Objavljeno

01.02.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.02.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

U Bugarskoj je danas započela izgradnja bugarske deonice gasovoda sa Srbijom u prisustvu najviših predstavnika dve susedne države. Gasovod će biti alternativa postojećoj gasnoj interkonekciji između dve zemlje, kojom sada stiže samo plavi energent iz Rusije.

Planirano je da novi gasovod Niš-Dimitrovgrad-Sofija počne da radi krajem ove godine i da omogući Srbiji da se snabdeva prirodnim gasom iz terminala za tečni prirodni gas u Grčkoj i Turskoj, ali i cevovodima iz Azerbejdžana i drugih zemalja.

Ukupna dužina gasovoda je 170 kilometara, a od toga u Srbiji, gde je gradnja počela pre godinu dana, 109 kilometara, a kpacitet je 1,8 milijardi kubika.

U Kostinbrodu, nedaleko od Sofije, početku radova prisustvovali su predsednici Bugarske i Srbije, Rumen Radev i Aleksandar Vučić, ministri energetike dve zemlje, Rosen Hristov i Dubravka Đedović, kao i direktor Bulgartransgasa i Srbijagasa Vladimir Malinov i Dušan Bajatović.

Radev: Bugarska se pokazala kao pouzdana tranzitna zemlja

Predsednik Bugarske Rumen Radev izjavio je da se Bugarska pokazala kao pouzdana tranzitna zemlja jer je u najgoroj situaciji, kada je ostala bez ruskog gasa, nastavila da prenosi gas u Srbiju. On je istakao da je ovaj gasovod zalog za budućnost regiona, i panevropsku budućnost.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se nada da će gradnja gasnog interkonektora da se završi do oktobra i da gas poteče do kraja godine. On je istakao da će projekat omogućiti da se diversifikuju izvori snabdevanja Srbije i uvozi više gasa.

Vučić: Pregovori sa Azerbejdžanom nisu laki, a tu je i Rusija

Vučić je naglasio da bi Srbija odgovaralo da brzo postigne dogovor sa Azerbejdžanom o isporukama gasa, ali da to neće biti lako, jer bi treblo dogovoriti cenu, s tim da ova zemlja traži da se potpišu dugoročni ugovori na deset i više godina. Srbija, kako je rekao, mora i da razgovara sa Rusima, i da sagleda geopolitičku situaciju.

Ministar energetike Bugarske Rosen Hristov izjavio je da njegova zemlja prihvata svoju odgovornost da bude garant bezbednosti u regionu. On je naglasio da ovaj gasovod daje priliku da i BUgarskai region dobiju niže cene gasa.

Inače, vrednost gasovoda u Srbiji je 85,5 miliona evra, od čega je 25 miliona kredit Evropske investicione banke (EIB), 49,6 miliona evra su bespovratna sredstva EU, a preostalih oko 11 miliona evra obezbedila je Vlada Srbije i Srbijagas.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-predlozila-promenu-uredjenja-trzista-elektricne-energije

EU predložila promenu uređenja tržišta električne energije

1. februar 2023. - Revizija ustrojstva tržišta električne energije ima za cilj da pomeri fokus sa kratkoročnih tržišta, podstakne elektrifikaciju i izgradnju elektrana na obnovljive izvore te da se zaštite potrošači

evropska komisija subvencije energetska kriza ukidanje

Evropska komisija pozvala članice EU da ukidaju subvencije uvedene zbog energetske krize

1. februar 2023. - Podaci organizacije Bruegel pokazuju da je trošak EU za subvencije od septembra 2021. dostigao 768 milijardi evra

Nemacka priprema model koji ce privredi omoguciti jeftiniju struju habek

Nemačka priprema model koji će privredi omogućiti niže cene struje

1. februar 2023. - U pripremi su kratkoročne i dugoročne mere, koje podrazumevaju ograničenje trenutne cene i posebnu tarifu za industriju

fiskalni savet eps petrovic tomasevic

Fiskalni savet i EPS različito vide trenutno stanje u najvećoj kompaniji u Srbiji

1. februar 2023. - Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta, poručio je da je EPS, uz Srbijagas, najveća pretnja za budžet Srbije, na šta je Miroslav Tomašević, vd direktor, odgovorio da u 2023. očekuju profit od 20 milijardi dinara