Električna energija

Francuska se oslanja na nuklearnu energiju i najavljuje izgradnju 14 reaktora

Francuska se oslanja na nuklarnu energiju i najavljuje izgradnju novih reaktora

Foto: FrankBeckerDe / Pixabay

Objavljeno

15.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

U središtu energetske bezbednosti Francuske i nastojanja za postizanjem ugljenične neutralnosti je nuklearna energija, a prema najavama predsednika Emmanuela Macrona, u planu je proširenje kapaciteta i izgradnja još najmanje šest reaktora. Najavio je i pomoć francuskoj elektroprivredi EDF i razvoj proizvodnje energije iz solara i vetra.

Makron je naglasio da je Francuskoj potreban preporod nuklearne industrije i predstavio novu strategiju za taj sektor.

Novi reaktori u francuskom energetskom arsenalu

Cena za novih šest reaktora bi bila oko 50 milijardi dolara, procenio je EDF, dok postoji mogućnost da suma varira u zavisnosti od uslova finansiranja. Prvi reaktor bi trebalo da bude pušten u rad do 2035. godine. Novi reaktori biće usavršeni model evropskog reaktora pod pritiskom (EPR 2), a osim šest najavljenih, u planu je izrada studija za još osam postrojenja, rekao je Macron.

Cena za novih šest reaktora bi bila oko 50 milijardi dolara, procenio je EDF, a prvi reaktor bi trebalo da bude pušten u rad do 2035. godine

Makron je takođe istakao nameru da produži operativni vek postojećih nuklearnih elektrana, sa 40 na i više od 50 godina rada u najvećem intenzitetu.

Najavljena je podrška za EDF

Nove elektrane će izgraditi državni EDF, koji bi zatim i upravljao tim postrojenjima, najavio je francuski predsednik. On je rekao da će desetine milijardi evra javnog novca biti upotrebljeno za finansiranje kompanijinih projekata kao i da bi vlada mogla da dokapitalizuje 84 procenta kompanije koje kontroliše vlada.

Smanjenje u proizvodnji uzrokovano je gašenjem pojedinih reaktora zbog remonta, kao i problema sa korozijom u nekim reaktorima

EDF je od početka godine već dvaput umanjio projekciju proizvodnje energije iz nuklearki za 2022, na 295-315 teravat-sati, u poređenju sa prošlogodišnjih 361 teravat-sat. To je uzrokovano gašenjem pojedinih reaktora zbog remonta, kao i problema sa korozijom u nekim reaktorima, navode u kompaniji.

Cena akcija EDF-a je od početka 2022. godine pala 18 odsto

Ukoliko 2022. učinak padne ispod 300 teravat-sati, to bi bio najniži nivo još od 1990. godine, prenosi France 24. Takođe, cena akcija EDF-a je od početka 2022. godine pala 18 odsto.

Macronova najava dolazi dva meseca pred izbore, ali i u trenutku kada se EDF suočava sa dugovanjima, kašnjenjem projekata i prekoračenjem budžeta za izgradnju novih postrojenja u Francuskoj i Velikoj Britaniji, dok su EPR reaktori u Kini i Finskoj pogođeni tehničkim problemima, prenosi ova medijska kuća.

Solar, vetar i gas u miksu

Macron je najavio da će ubrzati razvoj solarne energije i energije vetra na moru. Francuska namerava da udesetostruči kapacitet solarnih elektrana na 100 gigavata do 2050. godine. Makron najavljuje izgradnju 50 vetroelektrana na moru, ukupne snage od najmanje 40 gigavata.

Makron najavljuje izgradnju 50 vetroelektrana na moru kapaciteta od najmanje 40 gigavata

Kako prenosi potral Euractiv, francuski predsednik je među ciljevima energetskog plana naveo udvostručavanje kapaciteta vetra na kopnu, kao i 10 posto više zelenog gasa do 2030.

Proizvodnja električne energije / Foto: Our World in Data

Fokus tranzicije je ipak na nuklearkama

Plan kojeg je predstavio Macron učvršćuje posvećenost Francuske nuklearnoj energiji, navodi France 24, dok odluka da se produži životni vek postojećih nuklearki predstavlja zaokret u odnosu na ranije najave francuskog predsednika da će zaključno sa 2035. zatvoriti više od deset od ukupno 56 EDF-ovih reaktora.

Francuska je predvodila lobiranje da nuklearna energija bude označena kao održiva, prema novim pravilima Evropske komisije o zelenom finansiranju. Ukoliko se to narednih nekoliko meseci i odobri, nova pravila taksonomije će svakako uticati na smanjenje troškova finansiranja projekata nuklearne energije.

Obezbeđena jedna milijarda evra za promociju razvoja tehnologije malih modularnih reaktora (SMR), najavljuje francuski predsednik

Francuski predsednik je najavio i da će biti obezbeđena jedna milijarda evra za promociju razvoja tehnologije malih modularnih reaktora (SMR) i poboljšanje performansi nuklearne energije do 2030, preneo je Euractiv.

EDF-ovo partnerstvo sa General Electricom

EDF je objavio da je potpisao ekskluzivni ugovor o „preuzimanju dela nuklearnih aktivnosti“ kompanije General Electric Steam Power u Francuskoj. To će mu, kako ističe, omogućiti da objedini strateške nuklearne tehnologije. Nuklearne parne turbine kompanije GE Steam Power instalirane su u svim nuklearnim elektranama EDF-a u zemlji.

Prestanak upotrebe fosilnih goriva će dovesti do povećanja potražnje za električnom energijom od 60 procenata, istakao je Macron

Macron je predstavio novi nuklearni program u Belfortu, na istoku zemlje, upravo pred radnicima GE Steam Powera. Kazao je da će postepeni prestanak upotrebe fosilnih goriva dovesti do povećanja potražnje za električnom energijom od 60 procenata.

Nuklearna zavisnost Francuske

Grupa organizacija NegaWatt koja vodi kampanju za zelenu energiju optužila je Makrona da „produbljuje francusku zavisnost“ od nuklearne energije.

Evropska javnost je podeljena oko bezbednosti nuklearnih postrojenja i mogućnosti skladištenja nuklearnog otpada, ističu protivnici svrstavanja nuklearne energije u evropsku zelenu taksonomiju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

15. februar 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

15. februar 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

15. februar 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

15. februar 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.