Električna energija

Agencija za nuklearnu energiju počela redovno praćenje razvoja malih modularnih reaktora

mali-nuklearni-reaktori-smr-nuklearna-energija-nea

Foto: geralt from Pixabay

Objavljeno

17.03.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

17.03.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Mali modularni reaktori bi mogli transformisati svetsko tržište energije i pomoći da se do 2050. godine neto emisije spuste na nulu, ali i da se takva situacija održi i u drugoj polovini veka. Kako bi vladama širom sveta pomogla da se snađu i iskoriste ovu inovativnu tehnologiju, Agencija za nuklearnu energiju (NEA) je pokrenula SMR Dashboard. Ta publikacija prati napredak u razvoju i komercijalizaciji malih modularnih reaktora.

Mali modularni reaktori, koji se po engleskom akronimu nazivaju i SMR-ovima, mogu pomoći da se sprovede dekarbonizacija. Zamenjuju fosilna goriva u proizvodnji električne energije i u kogeneraciji za tešku industriju i dajinsko grejanje, a služe i umesto agregata na dizel u rudarstvu i industriji. Takođe mogu omogućiti tretman i desalinizaciju vode u velikim količinama radi dobijanja čiste pijaće vode, navodi NEA, koja radi u sklopu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Ovi nuklearni reaktori su manji nego klasični, čiji se kapacitet meri gigavatima, pa su neki od njih snage svega 1 MW do 10 MW. Među ostalim prednostima SMR-ova su fabrička proizvodnja, prenosivost i mogućnost masovne instalacije, navodi se u izveštaju SMR Dashboard.

Prednosti SMR-ova: fabrička proizvodnja, prenosivost

Tehnologije za SMR u razvoju širom sveta razlikuju se po vrsti, veličini postrojenja i konfiguraciji, pa mogu biti projektovane za instaliranje na kopnu ili na vodi, fiksne ili prenosive, navodi NEA.

Neke od ovih tehnologija su već demonstrirane u laboratoriji ili na komercijalnom nivou, dok su druge još u fazi istraživanja ili razvoja. Rokovi za početak rada ovakvih postrojenja se razlikuju u zavisnosti od tipa tehnologije i regulatornih uslova, ali neke od njih bi mogle biti komercijalizovane hoš pre 2030. godine.

Neke od tehnologija SMR bi mogle biti komercijalizvane pre kraja decenije

Narednih pet do deset godina će biti ključne kada je u pitanju ulazak ovih novih tehnologija na tržište, a SMR Dashboard će pomoći nadležnima da prate brzinu napretka tih tehnologija dok razmatraju strategije za eliminisanje neto emisija gasova s efektom staklene bašte najkasnije 2050. godine, rekao je generalni direktor agencije NEA Vilijam Magvud.

IPCC: Za ograničavanje globalnog zagrevanja na 1,5 °C je neophodno da se do 2050. nuklearni kapaciteti utrostruče

Međuvladin panel o klimatskim promenama (eng. Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC) smatra da je za ograničavanje globalnog zagrevanja na 1,5 °C neophodno da se do 2050. godine nuklearni kapaciteti utrostruče, stoji u izveštaju. Godine 2020. je registrovano 394 GW, a snaga treba da poraste na 1.160 GW, navodi NEA.

Prvo izdanje izveštaja pokriva 21 projekat SMR-ova iz celog sveta, dok će se u naredna izdanja uključivati još tehnologija u skladu sa dostupnošću proverljivih podataka, saopštila je agencija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

17. mart 2023. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

17. mart 2023. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

17. mart 2023. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

17. mart 2023. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra