Električna energija

Svrstavanje gasa i nuklearne energije u zelenu taksonomiju podelilo evropske institucije

Foto: Alain ROLLAND / EP

Objavljeno

16.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Poslanici Evropskog parlamenta su se usprotivili planu Evropske komisije da uključi nuklearnu energiju i gas na listu ekološki održivih privrednih aktivnosti koje su obuhvaćene takozvanom taksonomijom Evropske unije. Dva nadležna odbora smatraju da u predlogu nisu ispoštovani kriterijumi održivosti. Rasplet oko finansiranja gasnih i nuklearnih projekata očekuje se početkom jula u Evropskom parlamentu.

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su prigovor na predlog komisije da se pojedine aktivnosti u proizvodnji energije iz gasa i u nuklearnim centralama uvrste na listu ekološki održivih privrednih aktivnosti obuhvaćenih taksonomijom EU.

Tehnički standardi koje je predložila komisija ne zadovoljavaju kriterijume za ekološki održive privredne aktivnosti

Predlog komisije je odbijen sa 76 glasova za, 62 glasa protiv i 4 uzdržana na zajedničkoj sednici Odbora za privredna i monetarna pitanja i Odbora za životnu sredinu, javno zdravlje i bezbednost hrane.

„Članovi Evropskog parlamenta prepoznaju ulogu nuklearne energije i fosilnog gasa u garantovanju stabilnog snabdevanja energentima tokom tranzicije ka održivoj privredi. Ali  smatraju da tehnički standardi skrininga koje je komisija predložila u svom delegiranom propisu kako bi podržala njihovo uključivanje ne zadovoljavaju kriterijume za ekološki održive privredne aktivnosti kako je navedeno u članu 3 Propisa o taksonomiji“, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Za obaranje predloga komisije neophodna apsolutna većina

Evropska komisija je početkom marta predložila da se fosilni gas i nuklearna energija uključe u taksonomiju održivih investicija.

Izvršno telo EU ove energente vidi kao tranzicijska goriva na putu ka ugljenično neutralnoj Evropi koja bi se pod određenim uslovima svrstala na listu ekološki održivih privrednih aktivnosti obuhvaćenih taksonomijom.

Međutim, s obzirom na to da su odbori usvojili prigovor na predlog komisije, o investicijama u nuklearke i gas odlučiće pun saziv parlamenta u julu.

Parlament i savet imaju rok do 11. jula da odluče da li će staviti veto na predlog komisije

Glasanje o rezoluciji je zakazano za plenarnu sednicu najviše zakonodavne institucije EU od 4. do 7. jula. Parlament i Evropski savet imaju rok do 11. jula da odluče da li će staviti veto na predlog komisije. Za odbacivanje predloga komisije je potrebno najmanje 353 poslanika. Ako se to dogodi, komisija će morati da ga povuče ili izmeni.

Strogi uslovi, za i protiv

Komisija je navela da gasne i nuklearne elektrane moraju da ispune stroge uslove kako bi stekle zelenu oznaku. Međutim, sam predlog odražava nesuglasice među zemljama članicama oko toga koje izvore energije koristiti za postizanje klimatskih ciljeva, kao i da li koristiti tranziciona goriva.

Sada je red na Evropskom parlamentu da odluči da li je predlog komisije da se gas i nuklearna energija klasifikuju kao zelene investicije u skladu sa trenutnim geopolitičkim kontekstom i klimatskom krizom, navode u Evropskom birou za životnu sredinu (EEB), koji se oštro protivi predlogu.

Nemačka se protivi proglašavanju nuklearne energije održivom i navodi zabrinutost oko odlaganja otpada. Francuska predvodi pronuklearne države koje zastupaju stav da je ovaj izvor energije ključan za postizanje klimatskih ciljeva, jer ne stvara emisije ugljen-dioksida.

Zemlje Istočne Evrope razmatraju investicije u gas kako bi se zamenio ugalj koji više zagađuje

Zemlje Istočne Evrope razmatraju investicije u gas kako bi se zamenio ugalj koji više zagađuje, ali to prati i argument da označavanje gasa koji emituje ugljen-dioksid zelenim i održivim podriva napore u suzbijanju klimatskih promena. Protivnici predloga ističu da je neohodno ulaganje u obnovljive izvore energije umesto u gas i nuklearke.

Kritike i značaj taksonomije

Smisao taksonomije Evropske unije, odnosno liste održivih investicija u EU, jeste da usmeri privatni kapital ka investicijama koje vode ostvarenju ciljeva u borbi protiv klimatskih promena. Propis o taksonomiji je deo akcionog plana komisije za finansiranje održivog rasta.

Nedavno je Evropski revizorski sud obelodanio da je od ukupno 216 milijardi evra za koje je Evropska komisija tvrdila da su iz budžeta od 2014. do 2020. potrošene na klimatsku akciju, 72 milijarde evra otišlo za svrhe koje se ne mogu tako okarakterisati.

Od ukupno 216 milijardi evra za koje je Evropska komisija tvrdila da su iz budžeta od 2014. do 2020. potrošene na klimatsku akciju, jedna trećina zapravo nije otišla u te svrhe

EEB ističe da je zloupotreba klimatskih fondova postala uobičajena i da to pokazuje da zelena tranzicija ne napreduje brzo koliko tvrde.

Milijarde evra će biti preusmerene sa vetra, solarnih postrojenja i toplotnih pumpi na infrastrukturu za fosilna goriva i „večni nuklearni otpad“ ako predlog Evropske komisije bude odobren, upozorili su u EEB-u.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

16. jun 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

16. jun 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

16. jun 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

16. jun 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.