OIE

Rimac Energy i ENNA sklopili partnerstvo za proizvodnju i skladištenje obnovljive energije

rimac energy sinestack enna partnerstvo milisa WASIM SARWAR DILOV

Foto: Rimac Energy

Objavljeno

24.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatske kompanije Energia Naturalis (ENNA) i Rimac Energy sklopile su strateško partnerstvo za razvoj proizvodnje i skladištenja energije iz obnovljivih izvora energije. Deo saradnje biće i SineStack, inovativni baterijski sistem za skladištenje energije, koji je razvio Rimac Energy.

Partnerstvo je objavljeno na najvećem tehnološkom sajmu u Ujedinjenom Kraljevstvu – Birmingham Tech Week, gde je Rimac Energy i predstavio SineStack.

Inače, ENNA razvija projekte za korišćenje solarne i geotermalne energije, ali posluje i u sektorima transporta, logistike, proizvodnje i distribucije hrane. Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, koja je u vlasništvu Rimac Grupe, je specijalizovan za razvoj, projektovanje i proizvodnju stacionarnih sistema za skladištenje energije u Evropi.

ENNA je saopštila da je cilj strateškog partnerstva sa kompanijom Rimac Energy unapređenje tehnologije proizvodnje i skladištenja energije iz obnovljivih izvora.

Pilot-projekat planiran je  za 2024.

ENNA će iskoristiti potencijale za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, dok će Rimac Energy biti odgovoran za skladištenje i kasniju isporuku te energije putem svog najsavremenijeg baterijskog sistema za skladištenje energije (eng. BESS), nazvanog SineStack, rekla je ENNA.

Rimac Energy je saopštio da dve firme nameravaju da primene SineStack u projektima za proizvodnju obnovljive energije koje priprema ENNA.

Prvi pilot-projekat će biti realizovan u 2024. na lokacijama koje razvija ENNA, naveo je Rimac Energy.

Moguće instaliranje baterija kapaciteta do 1 GW

Firme su, kako je saopštila ENNA, predane razvoju novih projekata nakon pilot-faze, uključujući instalaciju sistema za skladištenje energije kapaciteta do 1 GW.

SineStack donosi inovacije koje snižavaju cenu skladištenja energije, povećava efikasnost baterija i značajno povećava koeficijent uskladištene energije po kvadratnom metru, naveo je Rimac Energy.

Sistem ima vek trajanja do 12.000 ciklusa, više od 92 odsto efikasnost baterije, kao i softver koji izvlači svu energiju iz svake ćelije, minimizirajući nedostupnu energiju tokom rada. Uz to, integrisani inverter omogućuje korisnicima dodavanje jedinica od 790 kWh bez potrebe za predimenzioniranjem invertera u početku.

rimac energy sinestack enna baterije

SineStack pomera granice onoga što baterije nude korisnicima

Zoran Miliša, predsednik Uprave ENNA Opskrbe, izjavio je da SineStack predstavlja sledeću generacije sistema za skladištenje energije.

„Ne možemo poželjeti boljeg partnera za ostvarivanje naših zajedničkih ambicija za održivost i pionirski razvoj rješenja za pohranu energije na ključnim tržištima u jugoistočnoj Europi“, dodao je Miliša.

Sarwar Dilov: Jedva čekamo da vidimo SineStack u rukama korisnika širom Europe

Wasim Sarwar Dilov, direktor firme Rimac Energy, rekao je da SineStack pomera granice onoga što baterije priključene na energetsku mrežu mogu ponuditi korisnicima.

„Jedva čekamo vidjeti SineStack u rukama korisnika diljem Europe i pojačavamo proizvodnju u Europi kako bismo zadovoljili potražnju“, najavio je Sarwar Dilov.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

evropa baterije skladistenje energije rekord

Baterije za skladištenje energije iz solara duplirane treću godinu zaredom

24. oktobar 2023. - Evropska unija instalirala je 17,2 GWh novih  baterijskih sistema za skladištenje energije (eng. BESS) iz solarnih elektrana u 2023.

severna makedonija premijer hristijan mickoski mef

Mickoski: Novi veliki vetropark davaće petinu proizvodnje struje u zemlji

24. oktobar 2023. - Mandatar za sastav nove Vlade Hristijan Mickoski izjavio je da će energetska tranzicija biti skup i dug proces

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

24. oktobar 2023. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

GGF vetropark Bogoslovec model investiranje zelenu energiju Balkanu

GGF-ov vetropark Bogoslovec je model za investiranje u zelenu energiju na Balkanu

24. oktobar 2023. - BNB kompani i Fond za zeleni razvoj (GGF) su proslavili otvaranje svoje vetroelektrane Bogoslovec