Električna energija

Rimac Energy na BEF 2023 predstavio inovativne stacionarne sisteme za skladištenje energije

Wasim Sarwar Dilov Rimac Energy Beogradski Energetski Forum 2023

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

19.05.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.05.2023.

Komentari

0

Podeli

Rimac Energy, novi brend kompanije Rimac Technology, predstavio je na Beogradskom energetskom forumu 2023 inovativna rešenja sa kojima izlazi na tržište stacionarnih sistema za skladištenje energije.

Kako je ranije saopšteno, Rimac Energy je kreirao novu arhitekturu baterija koja smanjuje gubitke u efikasnosti do 50 odsto, istovremeno smanjujući površinu koju zauzimaju ove instalacije za 40 odsto u poređenju sa najsavremenijim rešenjima. Kompanija je u stoodstotnom vlasništvu Rimac grupe, koja kontroliše većinski udeo u firmi Bugatti Rimac i njenom zavisnom preduzeću Rimac automobili, poznatom po ultrabrzim električnim automobilima.

„Sistemi koji se danas koriste za skladištenje energije generalno su dosta skupi. Nisu dovoljno efikasni i zahtevaju više prostora nego što bismo želeli. Svi govorimo o tranziciji ka čistoj energiji i svojim aktivnostima želimo da pomognemo da se to uradi brže i sa manjim troškovima“, rekao je direktor Rimac Energyja Vasim Sarvar Dilov na konferenciji BEF 2023.

Kompanija ide u ekspanziju na Balkanu i u Evropi

On ističe da je ta kompanija, sa sedištem u Hrvatskoj, usmerena pre svega ka Evropi, ali da ima ambicije da svojim delovanjem ostvari uticaj i na energetsku tranziciju regiona.

Sarvar Dilov: Želimo da znatno smanjimo trošak za infrastrukturu za punjenje i uz povećanje efikasnosti

„Naš fokus je pre svega na Evropi, na ugljeničnom otisku i kreiranju radnih mesta u Evropi i krupnim pomacima u smanjenju emisija ugljenika, ali želimo da imamo konkretan uticaj i u regionu na ubrzavanje tranzicije ka čistoj energiji. Danas su cene infrastrukture za punjenje veoma visoke i svojim aktivnostima želimo da doprinesemo da se taj trošak znatno smanji, uz povećanje efikasnosti“, rekao je direktor kompanije Rimac Energy i dodao da je otvorena za partnerstva i u lancu dobavljača, razvoju projekata i pružanju usluga.

Rimac Energy će praviti rešenja koja će činiti središnji deo energetskog ekosistema

U budućnosti će energetska tranzicija biti naročito vidljiva u gradovima, kroz decentralizaciju proizvodnje električne energije, i veću mobilnost, a skladištenje energije biće važan deo ovih promena, izjavio je Sarvar Dilov. „Želimo da proizvodi koje kreiramo ne budu nešto što će biti u pozadini, već središnji deo energetskog ekosistema u budućnosti“, naveo je.

Kako je saopšteno na prezentaciji, Rimac Energy će ponuditi rešenja za komercijalni i industrijski sektor i elektroenergetsku mrežu, kao podršku dekarbonizaciji, te brzo punjenje pomoću baterija, gde će se snaga meriti u megavatima.

Početak proizvodnje pilot-sistema za odabrane kupce otpočeće ove godine, a puštanje u rad planirano je za 2024. godinu. Serijska proizvodnja trebala bi da počne 2025. godine u Rimac kampusu u Hrvatskoj, sa postupnim povećanjem kapaciteta na više desetina gigavat-sati.

Rimac Energy je nastao kao rezultat rada specijalizovanog tima u okviru kompanije Rimac Technology tokom prethodnih godinu i po dana, a trenutno ima oko 60 zaposlenih.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

19. maj 2023. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

Termoelektrana Pljevlja ponovo na mrezi

Posle remonta TE Pljevlja ponovo na mreži

19. maj 2023. - Elektroprivreda Crne Gore podseća da je u toku i izvođenje radova na ekološkoj rekonstrukciji TE Pljevlja

Objavljen-plan-aukcija-za-vetroparkove-solarne-elektrane-u-Srbiji

Usvojen plan aukcija za vetroparkove, solarne elektrane u Srbiji

19. maj 2023. - Sprovođenje prvih aukcija za električnu energiju iz vetroelektrana i solarnih parkova u Srbiji predviđeno je do kraja juna

CAN Europe Zapadni Balkan nacionalni energetski i klimatski planovi

CAN Europe: Zapadni Balkan uradio malo ili ništa u pripremi nacionalnih energetskih i klimatskih planova

19. maj 2023. - Članice Energetske zajednice imaju manje od mesec dana do isteka roka da dostave nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice