Električna energija

Rimac Energy na BEF 2023 predstavio inovativne stacionarne sisteme za skladištenje energije

Wasim Sarwar Dilov Rimac Energy Beogradski Energetski Forum 2023

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

19.05.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.05.2023.

Komentari

0

Podeli

Rimac Energy, novi brend kompanije Rimac Technology, predstavio je na Beogradskom energetskom forumu 2023 inovativna rešenja sa kojima izlazi na tržište stacionarnih sistema za skladištenje energije.

Kako je ranije saopšteno, Rimac Energy je kreirao novu arhitekturu baterija koja smanjuje gubitke u efikasnosti do 50 odsto, istovremeno smanjujući površinu koju zauzimaju ove instalacije za 40 odsto u poređenju sa najsavremenijim rešenjima. Kompanija je u stoodstotnom vlasništvu Rimac grupe, koja kontroliše većinski udeo u firmi Bugatti Rimac i njenom zavisnom preduzeću Rimac automobili, poznatom po ultrabrzim električnim automobilima.

„Sistemi koji se danas koriste za skladištenje energije generalno su dosta skupi. Nisu dovoljno efikasni i zahtevaju više prostora nego što bismo želeli. Svi govorimo o tranziciji ka čistoj energiji i svojim aktivnostima želimo da pomognemo da se to uradi brže i sa manjim troškovima“, rekao je direktor Rimac Energyja Vasim Sarvar Dilov na konferenciji BEF 2023.

Kompanija ide u ekspanziju na Balkanu i u Evropi

On ističe da je ta kompanija, sa sedištem u Hrvatskoj, usmerena pre svega ka Evropi, ali da ima ambicije da svojim delovanjem ostvari uticaj i na energetsku tranziciju regiona.

Sarvar Dilov: Želimo da znatno smanjimo trošak za infrastrukturu za punjenje i uz povećanje efikasnosti

„Naš fokus je pre svega na Evropi, na ugljeničnom otisku i kreiranju radnih mesta u Evropi i krupnim pomacima u smanjenju emisija ugljenika, ali želimo da imamo konkretan uticaj i u regionu na ubrzavanje tranzicije ka čistoj energiji. Danas su cene infrastrukture za punjenje veoma visoke i svojim aktivnostima želimo da doprinesemo da se taj trošak znatno smanji, uz povećanje efikasnosti“, rekao je direktor kompanije Rimac Energy i dodao da je otvorena za partnerstva i u lancu dobavljača, razvoju projekata i pružanju usluga.

Rimac Energy će praviti rešenja koja će činiti središnji deo energetskog ekosistema

U budućnosti će energetska tranzicija biti naročito vidljiva u gradovima, kroz decentralizaciju proizvodnje električne energije, i veću mobilnost, a skladištenje energije biće važan deo ovih promena, izjavio je Sarvar Dilov. „Želimo da proizvodi koje kreiramo ne budu nešto što će biti u pozadini, već središnji deo energetskog ekosistema u budućnosti“, naveo je.

Kako je saopšteno na prezentaciji, Rimac Energy će ponuditi rešenja za komercijalni i industrijski sektor i elektroenergetsku mrežu, kao podršku dekarbonizaciji, te brzo punjenje pomoću baterija, gde će se snaga meriti u megavatima.

Početak proizvodnje pilot-sistema za odabrane kupce otpočeće ove godine, a puštanje u rad planirano je za 2024. godinu. Serijska proizvodnja trebala bi da počne 2025. godine u Rimac kampusu u Hrvatskoj, sa postupnim povećanjem kapaciteta na više desetina gigavat-sati.

Rimac Energy je nastao kao rezultat rada specijalizovanog tima u okviru kompanije Rimac Technology tokom prethodnih godinu i po dana, a trenutno ima oko 60 zaposlenih.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

janom investments Andrej Srsen bef 2024 zapadni balkan

Janom Investments donosi znanje i investicije na Zapadni Balkan

19. maj 2023. - Jedan od pionira u oblasti ulaganja u klimatske tehnologije u regionu centralnoistočne Evrope, bio je prisutan i na Beogradskom energetskom forumu

Zapadni Balkan tesan rok za spajanje trzista elektricne energije

Zapadni Balkan ima tesan rok za spajanje tržišta električne energije

19. maj 2023. - Spajanje tržišta je prvi zadatak u energetskoj tranziciji i uslov za izuzeće od CBAM-a, naveli su panelisti na Beogradskom energetskom forumu

maja turkovic cwp global investicije bef 2024

Lideri energetske tranzicije u regionu: CWP razvija 6 GW obnovljivih izvora energije

19. maj 2023. - Maja Turković, potpredsednica za Evropu, bila je jedan od učesnika panela Moguća rešenja za izazove u mreži na konferenciji BEF 2024

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

19. maj 2023. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević