Električna energija

Rimac ulazi na tržište sistema za skladištenje energije sa novom markom Rimac Energy

rimac grupa energy baterije skladistenje energije

Foto: Rimac

Objavljeno

04.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma Rimac Technology, koja je u vlasništvu kompanije Rimac Grupa, ulazi na tržište stacionarnih sistema skladištenja energije s novom markom Rimac Energy.

Rimac Technology pokreće Rimac Energy kako bi ubrzao tranziciju prema snabdevanju održivom energijom, saopštila je ova firma, i dodala da na ovaj način Rimac koristi svoju stručnost u stvaranju inovativne tehnologije električnih vozila kako bi kreirao sledeću generaciju stacionarnih baterija.

Sistemi za skladištenje energije brenda Rimac Energy zasnovani su na novoj električnoj arhitekturi koja omogućava značajne prednosti u izvođenju, sigurnosti i dostupnosti, uključujući smanjenje gubitaka energije do 50 odsto i to na 40 odsto manjoj površini u odnosu na najmodernija rešenja, saopštila je firma Rimac Technology.

Prvo predstavljanje marka Rimac Energy doživeće na konferenciji Beogradski energetski forum 2023. koja se održava 8-9. maja, kada će o novim sistemima govoriti direktor firme Wasim Sarwar Dilov.

Sistemi će moći da se koriste u elektroenergetskoj mreži, komercijalnom i industrijskom sektoru

Portfelj proizvoda brenda Rimac Energy, kako se navodi, uključuje sisteme za primenu u elektroenergetskoj mreži, komercijalnom i industrijskom sektoru, kao i visoko integrisana rešenja za punjače električnih vozila. Svi proizvodi su u potpunosti osmišljeni, razvijeni i proizvedeni u Evropi, dodaju u ovoj firmi.

Rimac Energy će proizvesti pilot-sisteme za odabrane klijente ove godine, a njihovo puštanje u rad planirano je za 2024. godinu. Početak serijske proizvodnje planiran je za 2025. u Rimac Kampusu koji je trenutno u izgradnji, a firma planira da kapacite postepeno povećava do 10 GWh godišnje.

Firma trenutno pregovara o nekoliko projekata s klijentima, uključujući pilot projekt s jednom od vodećih kompanija u području obnovljive energije koja traži baterijska rešenja za skladištenje energije kao potporu njihovim solarnim parkovima i vetroelektranama. navodi se u saopštenju.

Rimac Energy tim se razvijao 18 meseci

Ulazak na tržište baterija predstavlja značajnu prekretnicu za firmu Rimac Technology, koja se, kako se navodi, širi izvan svoje snažne pozicije u tehnologiji električnih vozila visokih performansi, uvodeći inovativne stacionarne baterije.

Rimac Energy tim, specijalizovani tim unutar firme Rimac Technology, razvijao se tokom poslednjih 18 meseci i danas ima 60 zaposlenih.

Sarwar: Verujemo da ćemo imati ključnu ulogu u izgradnji budućih energetskih ekosistema Evrope

rimac energy skladistenje energije baterije
Foto: Rimac

Direktor firme Rimac Energy Wasim Sarwar Dilov izjavio je da su u Rimcu prepoznali važnost rešenja stacionarnih baterija kako bi se ubrzala tranzicija na obnovljive izvore energije. „S obzirom na naše dosadašnje rezultate u području inovativnih baterijskih sustava, vjerujemo da ćemo imati ključnu ulogu u izgradnji budućih energetskih ekosustava Europe te ih podići na globalnu razinu“, dodao je on.

Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Grupe smatra da postoji hitna potreba za čistom energetskom infrastrukturom kako bi se podržala integracija obnovljivih izvora energije u mrežu pružanjem mogućnosti skladištenja i balansiranja energije.

„Naš se tim zaista raduje stvaranju rješenja koja čine čistu energiju dostupnijom, dok se trudimo umanjiti našu ovisnost o fosilnim gorivima i potaknuti zeleniju budućnost“, rekao je Rimac.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

4. maj 2023. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

4. maj 2023. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

4. maj 2023. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

4. maj 2023. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara