Električna energija

Rimac ulazi na tržište sistema za skladištenje energije sa novom markom Rimac Energy

rimac grupa energy baterije skladistenje energije

Foto: Rimac

Objavljeno

04.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma Rimac Technology, koja je u vlasništvu kompanije Rimac Grupa, ulazi na tržište stacionarnih sistema skladištenja energije s novom markom Rimac Energy.

Rimac Technology pokreće Rimac Energy kako bi ubrzao tranziciju prema snabdevanju održivom energijom, saopštila je ova firma, i dodala da na ovaj način Rimac koristi svoju stručnost u stvaranju inovativne tehnologije električnih vozila kako bi kreirao sledeću generaciju stacionarnih baterija.

Sistemi za skladištenje energije brenda Rimac Energy zasnovani su na novoj električnoj arhitekturi koja omogućava značajne prednosti u izvođenju, sigurnosti i dostupnosti, uključujući smanjenje gubitaka energije do 50 odsto i to na 40 odsto manjoj površini u odnosu na najmodernija rešenja, saopštila je firma Rimac Technology.

Prvo predstavljanje marka Rimac Energy doživeće na konferenciji Beogradski energetski forum 2023. koja se održava 8-9. maja, kada će o novim sistemima govoriti direktor firme Wasim Sarwar Dilov.

Sistemi će moći da se koriste u elektroenergetskoj mreži, komercijalnom i industrijskom sektoru

Portfelj proizvoda brenda Rimac Energy, kako se navodi, uključuje sisteme za primenu u elektroenergetskoj mreži, komercijalnom i industrijskom sektoru, kao i visoko integrisana rešenja za punjače električnih vozila. Svi proizvodi su u potpunosti osmišljeni, razvijeni i proizvedeni u Evropi, dodaju u ovoj firmi.

Rimac Energy će proizvesti pilot-sisteme za odabrane klijente ove godine, a njihovo puštanje u rad planirano je za 2024. godinu. Početak serijske proizvodnje planiran je za 2025. u Rimac Kampusu koji je trenutno u izgradnji, a firma planira da kapacite postepeno povećava do 10 GWh godišnje.

Firma trenutno pregovara o nekoliko projekata s klijentima, uključujući pilot projekt s jednom od vodećih kompanija u području obnovljive energije koja traži baterijska rešenja za skladištenje energije kao potporu njihovim solarnim parkovima i vetroelektranama. navodi se u saopštenju.

Rimac Energy tim se razvijao 18 meseci

Ulazak na tržište baterija predstavlja značajnu prekretnicu za firmu Rimac Technology, koja se, kako se navodi, širi izvan svoje snažne pozicije u tehnologiji električnih vozila visokih performansi, uvodeći inovativne stacionarne baterije.

Rimac Energy tim, specijalizovani tim unutar firme Rimac Technology, razvijao se tokom poslednjih 18 meseci i danas ima 60 zaposlenih.

Sarwar: Verujemo da ćemo imati ključnu ulogu u izgradnji budućih energetskih ekosistema Evrope

rimac energy skladistenje energije baterije
Foto: Rimac

Direktor firme Rimac Energy Wasim Sarwar Dilov izjavio je da su u Rimcu prepoznali važnost rešenja stacionarnih baterija kako bi se ubrzala tranzicija na obnovljive izvore energije. „S obzirom na naše dosadašnje rezultate u području inovativnih baterijskih sustava, vjerujemo da ćemo imati ključnu ulogu u izgradnji budućih energetskih ekosustava Europe te ih podići na globalnu razinu“, dodao je on.

Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Grupe smatra da postoji hitna potreba za čistom energetskom infrastrukturom kako bi se podržala integracija obnovljivih izvora energije u mrežu pružanjem mogućnosti skladištenja i balansiranja energije.

„Naš se tim zaista raduje stvaranju rješenja koja čine čistu energiju dostupnijom, dok se trudimo umanjiti našu ovisnost o fosilnim gorivima i potaknuti zeleniju budućnost“, rekao je Rimac.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

4. maj 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

4. maj 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

4. maj 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

4. maj 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji