Električna energija

Sijarto: Pozdravljam formiranje energetske zajednice Mađarske, Republike Srpske i Srbije

peter sijarto energetska zajednica madjarska srbija republika srpska

Foto: Peter Sijarto/Facebook

Objavljeno

23.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Mađarski ministar inostranih poslova i trgovine Peter Sijarto pozdravio je najavu će Republika Srpska, Srbija i Mađarska formirati neku vrstu energetskog partnerstva odnosno energetske zajednice.

Peter Sijarto, koji je posetio Bosnu i Hercegovinu, je istakao da je Mađarskoj, kao zemlji koja nema izlaz na more, regionalna saradnja jako važna, prenela je Srna. On je izjavio da je uzrok globalne energetske krize rat u Ukrajini, sa kojom se Mađarska graniči, što dodatno komplikuje situaciju.

Kada je reč o snabdevanju energentima u poslednjih nekoliko meseci, jasno je, kako je naglasio, da mogu biti sigurne samo one zemlje koje mogu sarađivati.

Mađarska, Republika Srpska i Srbija se mogu međusobno pomagati

Srbija i Republika Srpska, prema njegovim rečima, investirali su dosta u energetsku sigurnost u BiH, Srbija je pouzdan partner, pa se međusobno ove zemlje mogu pomagati.

Mađarska, kao i Republika Srpska, zadovoljavaju svoje potrebe preko Srbije, koja nema dovoljno kapaciteta za skladištenje gasa, u čemu joj je pomogla Mađarska, objasnio je on.

U međuvremenu, Mađarska je shvatila da Republika Srpska dosta investira u hidroelektrane i zanima je da učestvuje u ovim projektima.

Kompanije iz Mađarske, Republike Srpske i Srbije mogle bida investiraju u zajedničke projekte

Nadamo se da će energetske kompanije Srbije, Republike Srpske i Mađarske moći sarađivati i da će zajedno investirati u ovim projektima, tako da u vremenima krize i poteškoća međusobno možemo jedni drugima pomoći, rekao je Sijarto za Radio-televiziju Republike Srpske.

Sijarto se sastao sa predstavnicima Federacije BiH i Republike Srpske i boravio na Samitu energetike Trebinje 2023.

Inače, Mađarska i Srbija krenule su da jačaju energetsku saradnju u maju prošle godine, a u februaru je dogovoreno da se dupliraju prenosni kapaciteti za električnu energiju između dve zemlje.

Kada je reč o saradnji sa Republikom Srpskom, mađarska kompanija Lugos Renewables postala je vlasnik 70 odsto solarne elektrane Trebinje 1, dok 30 odsto ima Elektroprivreda Republike Srpske (ERS).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

23. mart 2023. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

Termoelektrana Pljevlja ponovo na mrezi

Posle remonta TE Pljevlja ponovo na mreži

23. mart 2023. - Elektroprivreda Crne Gore podseća da je u toku i izvođenje radova na ekološkoj rekonstrukciji TE Pljevlja

Objavljen-plan-aukcija-za-vetroparkove-solarne-elektrane-u-Srbiji

Usvojen plan aukcija za vetroparkove, solarne elektrane u Srbiji

23. mart 2023. - Sprovođenje prvih aukcija za električnu energiju iz vetroelektrana i solarnih parkova u Srbiji predviđeno je do kraja juna

CAN Europe Zapadni Balkan nacionalni energetski i klimatski planovi

CAN Europe: Zapadni Balkan uradio malo ili ništa u pripremi nacionalnih energetskih i klimatskih planova

23. mart 2023. - Članice Energetske zajednice imaju manje od mesec dana do isteka roka da dostave nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice