Električna energija

Sijarto: Pozdravljam formiranje energetske zajednice Mađarske, Republike Srpske i Srbije

peter sijarto energetska zajednica madjarska srbija republika srpska

Foto: Peter Sijarto/Facebook

Objavljeno

23.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Mađarski ministar inostranih poslova i trgovine Peter Sijarto pozdravio je najavu će Republika Srpska, Srbija i Mađarska formirati neku vrstu energetskog partnerstva odnosno energetske zajednice.

Peter Sijarto, koji je posetio Bosnu i Hercegovinu, je istakao da je Mađarskoj, kao zemlji koja nema izlaz na more, regionalna saradnja jako važna, prenela je Srna. On je izjavio da je uzrok globalne energetske krize rat u Ukrajini, sa kojom se Mađarska graniči, što dodatno komplikuje situaciju.

Kada je reč o snabdevanju energentima u poslednjih nekoliko meseci, jasno je, kako je naglasio, da mogu biti sigurne samo one zemlje koje mogu sarađivati.

Mađarska, Republika Srpska i Srbija se mogu međusobno pomagati

Srbija i Republika Srpska, prema njegovim rečima, investirali su dosta u energetsku sigurnost u BiH, Srbija je pouzdan partner, pa se međusobno ove zemlje mogu pomagati.

Mađarska, kao i Republika Srpska, zadovoljavaju svoje potrebe preko Srbije, koja nema dovoljno kapaciteta za skladištenje gasa, u čemu joj je pomogla Mađarska, objasnio je on.

U međuvremenu, Mađarska je shvatila da Republika Srpska dosta investira u hidroelektrane i zanima je da učestvuje u ovim projektima.

Kompanije iz Mađarske, Republike Srpske i Srbije mogle bida investiraju u zajedničke projekte

Nadamo se da će energetske kompanije Srbije, Republike Srpske i Mađarske moći sarađivati i da će zajedno investirati u ovim projektima, tako da u vremenima krize i poteškoća međusobno možemo jedni drugima pomoći, rekao je Sijarto za Radio-televiziju Republike Srpske.

Sijarto se sastao sa predstavnicima Federacije BiH i Republike Srpske i boravio na Samitu energetike Trebinje 2023.

Inače, Mađarska i Srbija krenule su da jačaju energetsku saradnju u maju prošle godine, a u februaru je dogovoreno da se dupliraju prenosni kapaciteti za električnu energiju između dve zemlje.

Kada je reč o saradnji sa Republikom Srpskom, mađarska kompanija Lugos Renewables postala je vlasnik 70 odsto solarne elektrane Trebinje 1, dok 30 odsto ima Elektroprivreda Republike Srpske (ERS).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

janom investments Andrej Srsen bef 2024 zapadni balkan

Janom Investments donosi znanje i investicije na Zapadni Balkan

23. mart 2023. - Jedan od pionira u oblasti ulaganja u klimatske tehnologije u regionu centralnoistočne Evrope, bio je prisutan i na Beogradskom energetskom forumu

Zapadni Balkan tesan rok za spajanje trzista elektricne energije

Zapadni Balkan ima tesan rok za spajanje tržišta električne energije

23. mart 2023. - Spajanje tržišta je prvi zadatak u energetskoj tranziciji i uslov za izuzeće od CBAM-a, naveli su panelisti na Beogradskom energetskom forumu

maja turkovic cwp global investicije bef 2024

Lideri energetske tranzicije u regionu: CWP razvija 6 GW obnovljivih izvora energije

23. mart 2023. - Maja Turković, potpredsednica za Evropu, bila je jedan od učesnika panela Moguća rešenja za izazove u mreži na konferenciji BEF 2024

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

23. mart 2023. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević