OIE

Lugos Renewables i ERS zajedno grade solarnu elektranu Trebinje 1

Lugos Renewables i ERS zajedno grade solarnu elektranu Trebinje 1

Foto: Lugos Renewables

Objavljeno

15.03.2022.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

15.03.2022.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Mađarska kompanija Lugos Renewables biće vlasnik 70 odsto solarne elektrane Trebinje 1, dok će preostalih 30 odsto kontrolisati Elektroprivreda Republike Srpske (ERS), izjavio je Luka Petrović, generalni direktor ERS-a.

Trebinje 1 je projekat planirane instalisane snage 73 megavata (MW) za koji je Elektroprivreda Republike Srpske dobila koncesiju od Vlade RS oktobra 2020. godine. Inače, ERS je u septembru prošle godine saopštio da je razgovarao sa kompanijom Lugos Renewables o ulaganju u Trebinje 1, a finansiranje je ponudila i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

ERS će otkupljivati energiju iz solarne elektrane po 50 evra za MWh u periodu od 25 godina

Govoreći o ovoj investiciji, Luka Petrović, generalni direktor ERS-a, izjavio je da je najvažnije da će ERS otkupljivati električnu energiju iz solarne elektrane Trebinje 1 po ceni od 50 evra za megavat-sat (MWh) i to u periodu od 25 godina. Na drugoj strani, kako je Petrović naveo, cena MWh na berzama električne energije doseže i do 400 evra, a očekivana prosečna cena u budućnosti je 150 evra.

Očekivana godišnja proizvodnju solarne elektrane je oko 130 GWh, pa Petrović kaže da će ERS za 25 godina prihodovati od prodaje te struje oko 325 miliona evra, a istu količinu energije kupiće za oko 162 miliona evra.

Petrović: ovo je nabolji model na Balkanu, ako neko ima bolji neka se javi

To je više nego duplo veći prihod ERS-a za isti vremenski period, s tim da kompanija ima pravo i na 30 odsto od dobiti od tih 162 miliona evra prihoda, ukoliko je bude, naveo je Petrović, koji je poručio da je ovo najbolji model na Balkanu, i pozvao one koji imaju bolji da se jave.

ERS, prema njegovim rečima, planira gradnju više elektrana, kao što su projekti Gornja Drina i Gornji horizonti, zatim vetropark Hrgud, hidroelektranu Sutorina, solarnu elektranu u Ljubinju.

Inače, gradnja solarnih elektrana u BiH je u velikoj ekspanziji. Pre nekoliko dana najavljena je gradnja još četiri velika fotonaponska postrojenja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

15. mart 2022. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

15. mart 2022. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

15. mart 2022. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

15. mart 2022. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.