OIE

Lugos Renewables i ERS zajedno grade solarnu elektranu Trebinje 1

Lugos Renewables i ERS zajedno grade solarnu elektranu Trebinje 1

Foto: Lugos Renewables

Objavljeno

15.03.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.03.2022.

Komentari

0

Podeli

Mađarska kompanija Lugos Renewables biće vlasnik 70 odsto solarne elektrane Trebinje 1, dok će preostalih 30 odsto kontrolisati Elektroprivreda Republike Srpske (ERS), izjavio je Luka Petrović, generalni direktor ERS-a.

Trebinje 1 je projekat planirane instalisane snage 73 megavata (MW) za koji je Elektroprivreda Republike Srpske dobila koncesiju od Vlade RS oktobra 2020. godine. Inače, ERS je u septembru prošle godine saopštio da je razgovarao sa kompanijom Lugos Renewables o ulaganju u Trebinje 1, a finansiranje je ponudila i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

ERS će otkupljivati energiju iz solarne elektrane po 50 evra za MWh u periodu od 25 godina

Govoreći o ovoj investiciji, Luka Petrović, generalni direktor ERS-a, izjavio je da je najvažnije da će ERS otkupljivati električnu energiju iz solarne elektrane Trebinje 1 po ceni od 50 evra za megavat-sat (MWh) i to u periodu od 25 godina. Na drugoj strani, kako je Petrović naveo, cena MWh na berzama električne energije doseže i do 400 evra, a očekivana prosečna cena u budućnosti je 150 evra.

Očekivana godišnja proizvodnju solarne elektrane je oko 130 GWh, pa Petrović kaže da će ERS za 25 godina prihodovati od prodaje te struje oko 325 miliona evra, a istu količinu energije kupiće za oko 162 miliona evra.

Petrović: ovo je nabolji model na Balkanu, ako neko ima bolji neka se javi

To je više nego duplo veći prihod ERS-a za isti vremenski period, s tim da kompanija ima pravo i na 30 odsto od dobiti od tih 162 miliona evra prihoda, ukoliko je bude, naveo je Petrović, koji je poručio da je ovo najbolji model na Balkanu, i pozvao one koji imaju bolji da se jave.

ERS, prema njegovim rečima, planira gradnju više elektrana, kao što su projekti Gornja Drina i Gornji horizonti, zatim vetropark Hrgud, hidroelektranu Sutorina, solarnu elektranu u Ljubinju.

Inače, gradnja solarnih elektrana u BiH je u velikoj ekspanziji. Pre nekoliko dana najavljena je gradnja još četiri velika fotonaponska postrojenja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nemacka balansiranje vetar solar rezerva lajon hirt

Nemački paradoks: pet puta uvećana snaga elektrana na solar i vetar, a rezerve za balansiranje smanjene 50 odsto

15. mart 2022. - Objava Lajona Hirta, profesora energetske politike na berlinskom fakultetu Hertie School i direktora u firmi Neon, opet je uzburkala duhove

Nemacka 2023 prva u Evropi u iskoriscavanju energije vetra

Nemačka 2023. prva u Evropi u iskorišćavanju energije vetra

15. mart 2022. - Nemačka predvodi ekspanziju u sektoru vetroelektrana u Evropi, a na Balkanu najjače performanse pokazuju Grčka i Turska

dodik mandic buk bijela

Dodik: Pozivamo Crnu Goru da zajednički gradimo hidroelektranu Buk Bijela

15. mart 2022. - Predsednik Republike Srpske izjavio je da Crnoj Gori nudi da se uključi u megaprojekat izgradnje hidroelektrane i da ga više ne blokira

seepex industrija na trzistu spajanje trzista stojcevski

Srbija očekuje 2026. spajanje sa evropskim tržištem električne energije

15. mart 2022. - Spajanje dan-unapred i unutardnevnog tržište sa zajedničkim evropskim tržištem će doneti nove mogućnosti za potrošače i proizvođače u Srbiji