OIE

Lugos Renewables i ERS zajedno grade solarnu elektranu Trebinje 1

Lugos Renewables i ERS zajedno grade solarnu elektranu Trebinje 1

Foto: Lugos Renewables

Objavljeno

15.03.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.03.2022.

Komentari

0

Podeli

Mađarska kompanija Lugos Renewables biće vlasnik 70 odsto solarne elektrane Trebinje 1, dok će preostalih 30 odsto kontrolisati Elektroprivreda Republike Srpske (ERS), izjavio je Luka Petrović, generalni direktor ERS-a.

Trebinje 1 je projekat planirane instalisane snage 73 megavata (MW) za koji je Elektroprivreda Republike Srpske dobila koncesiju od Vlade RS oktobra 2020. godine. Inače, ERS je u septembru prošle godine saopštio da je razgovarao sa kompanijom Lugos Renewables o ulaganju u Trebinje 1, a finansiranje je ponudila i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

ERS će otkupljivati energiju iz solarne elektrane po 50 evra za MWh u periodu od 25 godina

Govoreći o ovoj investiciji, Luka Petrović, generalni direktor ERS-a, izjavio je da je najvažnije da će ERS otkupljivati električnu energiju iz solarne elektrane Trebinje 1 po ceni od 50 evra za megavat-sat (MWh) i to u periodu od 25 godina. Na drugoj strani, kako je Petrović naveo, cena MWh na berzama električne energije doseže i do 400 evra, a očekivana prosečna cena u budućnosti je 150 evra.

Očekivana godišnja proizvodnju solarne elektrane je oko 130 GWh, pa Petrović kaže da će ERS za 25 godina prihodovati od prodaje te struje oko 325 miliona evra, a istu količinu energije kupiće za oko 162 miliona evra.

Petrović: ovo je nabolji model na Balkanu, ako neko ima bolji neka se javi

To je više nego duplo veći prihod ERS-a za isti vremenski period, s tim da kompanija ima pravo i na 30 odsto od dobiti od tih 162 miliona evra prihoda, ukoliko je bude, naveo je Petrović, koji je poručio da je ovo najbolji model na Balkanu, i pozvao one koji imaju bolji da se jave.

ERS, prema njegovim rečima, planira gradnju više elektrana, kao što su projekti Gornja Drina i Gornji horizonti, zatim vetropark Hrgud, hidroelektranu Sutorina, solarnu elektranu u Ljubinju.

Inače, gradnja solarnih elektrana u BiH je u velikoj ekspanziji. Pre nekoliko dana najavljena je gradnja još četiri velika fotonaponska postrojenja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

15. mart 2022. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

15. mart 2022. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

15. mart 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

15. mart 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora