OIE

BiH planira izgradnju još četiri velike solarne elektrane

solarne-elektrane-bih

Slika: mrganso from Pixabay

Objavljeno

11.03.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.03.2022.

Komentari

0

Podeli

Dva međunarodna konzorcijuma nameravaju da izgrade dve solarne elektrane na području opštine Sokolac u Bosni i Hercegovini, a ukupna planirana investicija bi bila 160 miliona evra. Istovremeno, Srednjobosanski kanton je raspisao javni poziv za dodelu koncesije za izgradnju dve fotonaponske elektrane u opštini Bugojno.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da bi izgradnu jedne solarne elektrane, instalisane snage do 100 MW, finansirala litvanska kompanija SoliTek, preko preko konzorcijuma koji čine kompanije iz Litvanija, Poljske i Srbije, a vrednost ovog projekta je oko 80 miliona evra.

Jedna od elektrana bi mogla imati kapacitet do 100 MW

Za igradnju druge elektrane zainteresovan je konzorcijum koji čine firme iz Nemačke, Španije i Srbije, sa ulaganjem koje bi takođe iznosilo oko 80 miliona evra.

Početak realizacije projekata se očekuje u narednih nekoliko meseci

Bjelica je rekao da očekuje da će se u narednih nekoliko meseci već krenuti u realizaciju ovih projekata, dodavši da su za postavljanje solarnih elektrana određene lokacije na Glasinačkom polju i u Tukovima.

Bugojno planira koncesiju za dve solarne elektrane ukupne snage do 50 MW

Ministarstvo privrede Srednjobosanskog kantona je u javnom pozivu za koncesiju navelo da bi maksimalna instalisana snaga dve fotonaponske elektrane – Gračanica 1 i Gračanica 2 – bila do 50 MW.

Koncesija se dodeljuje na period od 30 godina

Koncesija se dodeljuje na period od 30 godina, nakon čega će koncesionar preneti izgrađena postrojenja na kanton. Koncesiona naknada će biti najmanje 1,5% od vrednosti proizvedene električne energije.

Rok za podnošenje ponuda je 30 dana od objavljivanja javnog poziva, navodi se u pozivu.

I Bileća dobija solarnu elektranu snage 10 MW

Inače, pre nedelju dana Vlada Republike Srpske donela je odluku o pokretanju postupka dodele koncesije za izgradnju fotonaponske elektrane Solarni park Bileća. Instalisana snaga elektrane je 10 MW, a procenjena godišnja proizvodnja 16,5 GWh.

Prema ranijim najavama, Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) planira da gradi solarni park snage 30 MW kod vetroparka Podveležje, a Republika Srpska je dodelila dve koncesije za gradnju solarnih elektrana – privatnoj firmi EFT (60 MW) i državnoj Elektroprivredi Repubike Srpske (73 MW).

Najveći dosad najavljeni projekat, sa snagom od 150 MW, najavio je Eco-Wat iz Kiseljaka.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Makron Francuska iskljucivo obnovljive nuklearke prvog vetroparka na moru

Makron: Francuska ne može da se oslanja isključivo ni na obnovljive ni na nuklearke

23 септембра 2022 - Predsednik Emanuel Makron je na otvaranju prvog francuskog vetroparka na moru obećao brže izdavanje dozvola za projekte zelene energije i nuklearki

terra solar lebane

Lebane dobija solarnu elektranu od 8 MW

23 септембра 2022 - Vlasnici firme Terra Solar, prema podacima Agencije za privredne registre, su Nikola Oklobdžija i Ivan Pantelić

radionice solarni paneli pks usaid subotica prozjumeri

Kako do solarnih panela na krovu firme – radionice

23 септембра 2022 - Proizvodnja energije za sopstvenu potrošnju može pomoći privredi da smanji troškove za struju, čija cena poslednjih meseci stalno raste

Investitor zelenu energiju Gautam Adani drugo mesto listi najbogatijih

Investitor u zelenu energiju Gautam Adani dostigao drugo mesto na svetskoj listi najbogatijih

22 септембра 2022 - Indijski milijarder Gautam Adani prestigao je Jeffa Bezosa iz Amazona i postao druga osoba po bogatstvu na planeti