OIE

BiH planira izgradnju još četiri velike solarne elektrane

solarne-elektrane-bih

Slika: mrganso from Pixabay

Objavljeno

11.03.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.03.2022.

Komentari

0

Podeli

Dva međunarodna konzorcijuma nameravaju da izgrade dve solarne elektrane na području opštine Sokolac u Bosni i Hercegovini, a ukupna planirana investicija bi bila 160 miliona evra. Istovremeno, Srednjobosanski kanton je raspisao javni poziv za dodelu koncesije za izgradnju dve fotonaponske elektrane u opštini Bugojno.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da bi izgradnu jedne solarne elektrane, instalisane snage do 100 MW, finansirala litvanska kompanija SoliTek, preko preko konzorcijuma koji čine kompanije iz Litvanija, Poljske i Srbije, a vrednost ovog projekta je oko 80 miliona evra.

Jedna od elektrana bi mogla imati kapacitet do 100 MW

Za igradnju druge elektrane zainteresovan je konzorcijum koji čine firme iz Nemačke, Španije i Srbije, sa ulaganjem koje bi takođe iznosilo oko 80 miliona evra.

Početak realizacije projekata se očekuje u narednih nekoliko meseci

Bjelica je rekao da očekuje da će se u narednih nekoliko meseci već krenuti u realizaciju ovih projekata, dodavši da su za postavljanje solarnih elektrana određene lokacije na Glasinačkom polju i u Tukovima.

Bugojno planira koncesiju za dve solarne elektrane ukupne snage do 50 MW

Ministarstvo privrede Srednjobosanskog kantona je u javnom pozivu za koncesiju navelo da bi maksimalna instalisana snaga dve fotonaponske elektrane – Gračanica 1 i Gračanica 2 – bila do 50 MW.

Koncesija se dodeljuje na period od 30 godina

Koncesija se dodeljuje na period od 30 godina, nakon čega će koncesionar preneti izgrađena postrojenja na kanton. Koncesiona naknada će biti najmanje 1,5% od vrednosti proizvedene električne energije.

Rok za podnošenje ponuda je 30 dana od objavljivanja javnog poziva, navodi se u pozivu.

I Bileća dobija solarnu elektranu snage 10 MW

Inače, pre nedelju dana Vlada Republike Srpske donela je odluku o pokretanju postupka dodele koncesije za izgradnju fotonaponske elektrane Solarni park Bileća. Instalisana snaga elektrane je 10 MW, a procenjena godišnja proizvodnja 16,5 GWh.

Prema ranijim najavama, Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) planira da gradi solarni park snage 30 MW kod vetroparka Podveležje, a Republika Srpska je dodelila dve koncesije za gradnju solarnih elektrana – privatnoj firmi EFT (60 MW) i državnoj Elektroprivredi Repubike Srpske (73 MW).

Najveći dosad najavljeni projekat, sa snagom od 150 MW, najavio je Eco-Wat iz Kiseljaka.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

11. mart 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

11. mart 2022. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

11. mart 2022. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

11. mart 2022. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane